Cercetătorii au inventat o metodă facilă de a detecta nivelurile de acizi grași omega-3 din organism

©

Autor:

Cercetătorii au inventat o metodă facilă de a detecta nivelurile de acizi grași omega-3 din organism
În timp ce organismul uman poate produce majoritatea grăsimilor de care are nevoie, nu poate genera cantități adecvate de acizi grași omega-3, care trebuie obținuți din surse alimentare. Până acum, măsurarea nivelurilor acestor acizi grași în sânge a fost un proces complicat și invaziv.
Cercetătorii de la McMaster și Universitatea din Guelph au dezvoltat o metodă nouă și convenabilă de a urmări nivelurile de acizi grași omega-3 în sânge. Această descoperire facilitează accesul la informații esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și cognitivă, informații care până acum erau dificil de obținut.

Lipsa de acizi grași omega-3 a fost asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare, inflamații și alte afecțiuni de sănătate, inclusiv deteriorarea cognitivă și depresia. Noii biomarkeri descoperiți pentru Indicele Omega-3 (O3I) vor facilita studiul nutriției bazate pe acizi grași omega-3 în sprijinul sănătății populației.

Metoda nouă deschide ușa spre screening-uri regulate, ajutând medicii și pacienții să înțeleagă câtă suplimentare este necesară. Testul nou poate fi inclus într-un test de sânge obișnuit și elimină nevoia de a recolta volume mari de sânge și de a efectua analize de laborator complicate.

Studiul, publicat în Journal of Lipid Research, a implicat administrarea unor suplimente de ulei de pește, EPA sau DHA, în doze de 3-5 grame pe zi, iar cercetătorii au efectuat profilarea lipidică pentru a izola biomarkerii specifici O3I. Cercetătorii intenționează, de asemenea, să identifice un biomarker înlocuitor al O3I printr-un test pe bază de urină, eliminând astfel necesitatea recoltării de sânge.

sursa: Science Daily
foto: McMaster

Data actualizare: 13-10-2023 | creare: 13-10-2023 | Vizite: 399
Bibliografie
Omega watch: Researchers develop new blood test for measuring levels of critical omega-3 fatty acids, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231012111631.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile acizilor grași Omega-3 și -6 asupra abilităților de citire la copii
  • Omega-3 ar putea opri unul dintre factorii declanșatori ai lupusului
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum