O restricționare excesivă a sării în alimentație poate fi dăunătoare persoanelor cu insuficiență cardiacă

©

Autor:

O restricționare excesivă a sării în alimentație poate fi dăunătoare persoanelor cu insuficiență cardiacă
O nouă meta-analiză prezentată la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie sugerează că restricționarea aportului alimentar de sodiu pentru persoanele cu insuficiență cardiacă la niveluri sub maximul standard recomandat de 2,3 grame pe zi nu aduce beneficii suplimentare și poate crește riscul de deces.
Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică care afectează peste 6 milioane de adulți din SUA. Medicii recomandă o dietă cu conținut scăzut de sodiu pentru a reduce tensiunea arterială și pentru a evita simptomele comune, cum ar fi acumularea de lichide și umflarea. Cu toate acestea, studiile anterioare au raportat rezultate mixte în ceea ce privește aportul maxim zilnic de sodiu optim pentru persoanele cu insuficiență cardiacă.

Studiul a analizat nouă studii randomizate controlate care au evaluat diferite niveluri de restricție de sodiu pentru persoanele cu insuficiență cardiacă și au inclus date despre ratele de deces și spitalizare. Cele mai multe dintre studii au fost efectuate în perioada 2008-2022, cu excepția unui studiu anterior publicat în 1991, și au înrolat aproape 3.500 de pacienți cu insuficiență cardiacă, în total.

Pacienții care urmau o dietă cu o țintă de aport de sodiu sub 2,5 grame pe zi au avut cu 80% mai multe șanse de a muri decât cei care urmau o dietă cu o țintă de 2,5 grame pe zi sau mai mult. Limitele de sodiu au variat până la aproximativ 1,2-1,8 grame pe zi în studiile mai restrictive. Cu toate acestea, analiza nu a arătat o tendință de creștere a spitalizărilor în rândul pacienților care urmează diete mai restrictive.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că limitarea sării este încă importantă pentru gestionarea insuficienței cardiace, dar accentul ar trebui să se pună pe stabilirea unui nivel sigur al consumului de sodiu în loc de limitarea excesivă. Studiile viitoare ar putea ajuta la clarificarea țintelor optime pentru sodiul alimentar sau la identificarea subgrupurilor de pacienți cu insuficiență cardiacă care ar putea beneficia de mai mult sau mai puțină restricție.

Pentru a limita consumul de sare, experții recomandă să consumați mai multe fructe și legume proaspete și să gătiți cu ingrediente de bază, mai degrabă decât alimente și sosuri procesate, la cutie și conserve care conțin adesea cantități mari de sodiu. Când ieșiți la masă sau cumpărați alimente preparate, solicitați informații nutriționale sau citiți etichetele alimentelor și alegeți produsele cu cea mai mică cantitate de sodiu.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-03-2023 | creare: 01-03-2023 | Vizite: 422
Bibliografie
Overly restricting dietary sodium can be harmful to people with heart failure, link: https://www.news-medical.net/news/20230223/Overly-restricting-dietary-sodium-can-be-harmful-to-people-with-heart-failure.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele mușchiului cardiac ar putea fi regenerate
  • Alimentele picante ar putea diminua pofta de a mânca „ceva sărat”
  • Suplimentele din suc de sfeclă ar putea fi benefice pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
  •