Asocierea dintre aportul alimentar de microbi vii și factorii care reduc riscul cardiovascular

©

Autor:

Asocierea dintre aportul alimentar de microbi vii și factorii care reduc riscul cardiovascular
Life's Essential 8 (LE8) reprezintă un ghid dezvoltat de American Heart Association (AHA) pentru a promova sănătatea cardiovasculară și a reduce riscul de boli cardiovasculare (BCV). Acesta extinde și actualizează versiunea anterioară, cunoscută sub numele de Life's Simple 7, adăugând un nou element esențial și oferind o abordare mai cuprinzătoare a sănătății inimii.
LE8 cuprinde patru factori de sănătate - tensiunea arterială, indicele de masă corporală, glicemia și lipidele sanguine - și patru comportamente de sănătate, incluzând somnul, expunerea la nicotină, activitatea fizică și dieta. Totuși, relația dintre microorganismele vii în dietă și LE8 este puțin înțeleasă.

Un studiu recent publicat în Frontiers in Nutrition explorează relația dintre consumul alimentar de microorganisme vii și rezultatele legate de sănătatea cardiovasculară (SCV) în rândul adulților din Statele Unite. În ciuda progreselor în dezvoltarea medicamentelor pentru scăderea nivelului lipidelor, bolile cardiovasculare (BCV) rămân o cauză semnificativă de deces la nivel mondial, influențând dezvoltarea economică și socială.

Studiul s-a bazat pe datele Sondajului Național de Sănătate și Nutriție (NHANES), incluzând șapte runde de sondaj din perioada 2005-2018, cu participanți de peste 20 de ani. Cantitatea de microorganisme vii per gram a fost cuantificată din 9.388 de alimente, iar participanții au furnizat informații detaliate despre dieta lor. Scorurile LE8 au fost calculate ca medie neponderată a celor opt indicatori, variind de la zero la 100, clasificând indivizii în funcție de nivelul SCV.

După aplicarea criteriilor de excludere, 10.531 de persoane au fost incluse în analiza finală. Studiul a observat asocieri semnificative între grupurile de microorganisme dietetice vii și scorurile LE8, atât în modele brute cât și după ajustarea pentru multiple covariate. O ingestie mai mare de microorganisme vii a fost asociată cu comportamente mai bune de sănătate și scoruri ale factorilor de sănătate.

Cei din grupurile cu ingestie moderată și ridicată de microorganisme au prezentat un risc mai scăzut de BCV, cu rapoarte de șanse de 0,65, respectiv 0,73. Constatarea sugerează că suplimentele probiotice pot reduce stresul oxidativ, îmbunătățesc imunitatea și scad nivelurile de glucoză și tensiune arterială, menținând astfel SCV.

Studiul subliniază nevoia de cercetări viitoare pentru a identifica indivizii care pot răspunde diferit la consumul de microorganisme în funcție de gen și etnie și necesitatea de a elucida mecanismele acestor asocieri. Aceste cercetări au potențialul de a depăși limitările studiilor transversale bazate pe date de reamintire dietetică pentru a stabili cauzalitatea.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-03-2024 | creare: 07-03-2024 | Vizite: 367
Bibliografie
Eating live microbe-rich foods linked to better heart health, link: https://www.news-medical.net/news/20240304/Eating-live-microbe-rich-foods-linked-to-better-heart-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  • Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”
  •