Conform unui studiu, femeile aflate la menopauză au mai multe hiperdensități în substanța albă din creier
Conform unui studiu publicat în Neurology, revista Societății Americane de Neurologie, femeile aflate la menopauză au mai multe hiperdensități în substanța albă comparativ cu femeile în perioada premenopauză sau cu bărbații.
Hiperdensitățile de la nivelul substanței albe cerebrale sunt leziuni de mici dimensiuni, care devin mai frecvente cu înaintarea în vârstă sau din cauza hipertensiunii arteriale.
Potrivit unor studii, ele sunt legate de un risc mai crescut pentru accident vascular cerebral, demență Alzheimer sau scăderea capacității cognitive.
„Prezența hiperdensităților nu înseamnă că o persoană va suferi un accident vascular cerebral sau va dezvolta demență, dar un număr mare al acestora ar putea creste riscul. Studiul nostru examinează modul în care menopauza poate influența numărul acestora”, clarifică Monique M. B. Breteler, autoarea studiului și membră a Academiei Americane de Neurologie.
Studiul a implicat participarea a 3.410 persoane, având vârsta medie de 54 ani. Dintre acestea 58% au fost femei și 59% se aflau în perioada postmenopauză. Din totalul participanților 35% sufereau și de hipertensiune arterială, jumătate din ei având chiar valori necontrolate.
Mulțimea hiperdensităților din substanța albă a fost calculată în cazul fiecărui pacient care a fost supus și unui examen Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN). Ajustarea datelor în funcție de vârstă, factori de risc vascular cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul a condus către faptul că femeile în perioada postmenopauză aveau mai multe hiperdensități comparativ cu bărbații de aceeași vârstă.
Volumul mediu al hiperdensităților a fost în cazul participanților peste 45 ani de 0,94 ml pentru femei, respectiv 0,72 ml pentru bărbați.
De asemenea, creșterea cu vârsta a acestor biomarkeri a fost mai accelerată în cazul femeilor.
Chiar și în cazul participantelor de aceeași vârstă s-au înregistrat diferențe premenopauză față de postmenopauză, volumul mediu al hiperdensităților fiind în cazul grupului 45-59 ani de 0,51 ml postmenopauză raportat la 0,33 ml premenopauză.
Mai mult, independent de statusul legat de menopauză, femeile care aveau hipertensiune arterială necontrolată aveau în același timp cantități mai mari ale acestor hiperdensități.
Așadar, studiul subliniază nevoia de a investiga în ce fel menopauza este legată de sănătatea vasculară a creierului și că femeile în vârstă, în special cele cu factori de risc vascular, au nevoie de o monitorizare mai atentă.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)