Comprimate de insulină administrate oral, absorbite de organism în mod similar cu insulina injectabilă

©

Autor:

Comprimate de insulină administrate oral, absorbite de organism în mod similar cu insulina injectabilă
O echipă de cercetători de la Universitatea din Columbia Britanică, care lucrează la dezvoltarea unor tablete de insulină administrate pe cale orală care ar urma să înlocuiască injecțiile zilnice de insulină, a descoperit, în urma unor experimente de laborator, că insulina din ultima versiune a tabletelor lor orale este absorbită de șobolani în același mod în care este absorbită și insulina injectată.
Aproape 100% din insulina conținută de noile tablete a fost absorbită de ficat, ceea ce constituie un progres evident, tabletele dezvoltate anterior determinând în general acumularea insulinei în stomac. Potrivit autorilor, „chiar și la două ore de la administrare, nu a fost observată insulină în stomacul șobolanilor testați, întregul conținut de insulină din tablete fiind absorbit de către ficat”.

Studiul actual, desfășurat până în prezent exclusiv pe animale și pe celule umane, urmează să intre în studiile clinice pe oameni. Potrivit autorilor, dincolo de beneficiile potențiale evidente pentru diabetici, tableta cu insulină ar putea fi mai durabilă, mai rentabilă și mai accesibilă decât tratamentul injectabil.

Tableta dezvoltată de cercetători este concepută pentru administrare orală, insulină eliberând-se în organism prin dizolvare. Astfel, tableta nu este înghițită, ci plasată între gingie și obraz (între membrana din mucoasa interioară a obrazului și membrana mucoasei bucale). În acest mod, nu este irosită deloc din cantitatea de insulină din tabletă. În mod similar cu insulina injectabilă, a cărei acțiune este una rapidă, tableta cu administrare orală se absoarbe după 30 de minute și efectul său dura aproximativ două până la patru ore.

sursa: Science Daily
foto: UBC News

Data actualizare: 01-09-2022 | creare: 01-09-2022 | Vizite: 866
Bibliografie
Team developing oral insulin tablet sees breakthrough results, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220830093215.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă formă de administrare orală a insulinei ar putea înlocui injecțiile
  • Prima vacă transgenică produce insulină umană în lapte
  • Picăturile sublinguale se absorb ușor și eficient, potențial înlocuind injecțiile cu insulină
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum