Asocieri între dietele cu inflamație scăzută și riscul de diabet
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul publicat în BMC Medicine explorează legătura dintre dietele cu inflamație scăzută și riscul de diabet de tip 2, în contextul în care modificările stilului de viață și o dietă sănătoasă pot reduce riscul relativ de diabet cu 40-70%. Inflamația sistemică de grad scăzut este suspectată a avea un rol cauzal în condiții cronice, inclusiv diabet de tip 2.
Cercetarea a inclus participanți din UK Biobank, evaluându-le dieta, statusul glicemic, nivelurile de hemoglobină glicată (HbA1c) și proteina C-reactivă de înaltă sensibilitate (hsCRP). S-a folosit un scor genetic de risc (SGR) bazat pe variante de risc asociate cu diabetul de tip 2 pentru a evalua efectul genetic asupra diabetului.
Indicele de dietă inflamatorie (IDI) a fost estimat pe baza consumului de 18 grupuri de alimente pro-inflamatorii și 16 grupuri anti-inflamatorii.
Studiul a inclus 142.271 de indivizi non-diabetici, dintre care 16.068 erau prediabetici. În urma unui follow-up mediu de 8,4 ani, s-a constatat că un IDI mai mare era asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2 în grupul normoglicemic, iar un IDI moderat sau scăzut era asociat cu un risc redus. Dieta cu IDI moderat sau scăzut a întârziat debutul diabetului cu 2,2 ani (normoglicemie) și cu 0,71-1,11 ani (prediabet).
Au existat interacții semnificative aditive și multiplicative între IDI și SGR în ceea ce privește riscul de diabet de tip 2. O dietă cu IDI scăzut era semnificativ asociată cu o reducere a riscului de diabet de tip 2, mai ales la persoanele cu risc genetic scăzut.
Dieta cu inflamație scăzută este asociată cu un risc redus de diabet de tip 2 într-o manieră dependentă de doză și poate întârzia debutul T2D. Asemenea diete pot atenua riscul factorilor genetici pentru dezvoltarea diabetului. Studiul subliniază că aderența la diete cu inflamație scăzută poate contribui la prevenirea diabetului de tip 2, deși rezultatele ar putea fi limitate în aplicabilitate din cauza specificității etnice a participanților.
sursa: News Medical
foto: Chiociolla/Shutterstock.com
Cercetarea a inclus participanți din UK Biobank, evaluându-le dieta, statusul glicemic, nivelurile de hemoglobină glicată (HbA1c) și proteina C-reactivă de înaltă sensibilitate (hsCRP). S-a folosit un scor genetic de risc (SGR) bazat pe variante de risc asociate cu diabetul de tip 2 pentru a evalua efectul genetic asupra diabetului.
Indicele de dietă inflamatorie (IDI) a fost estimat pe baza consumului de 18 grupuri de alimente pro-inflamatorii și 16 grupuri anti-inflamatorii.
Studiul a inclus 142.271 de indivizi non-diabetici, dintre care 16.068 erau prediabetici. În urma unui follow-up mediu de 8,4 ani, s-a constatat că un IDI mai mare era asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2 în grupul normoglicemic, iar un IDI moderat sau scăzut era asociat cu un risc redus. Dieta cu IDI moderat sau scăzut a întârziat debutul diabetului cu 2,2 ani (normoglicemie) și cu 0,71-1,11 ani (prediabet).
Au existat interacții semnificative aditive și multiplicative între IDI și SGR în ceea ce privește riscul de diabet de tip 2. O dietă cu IDI scăzut era semnificativ asociată cu o reducere a riscului de diabet de tip 2, mai ales la persoanele cu risc genetic scăzut.
Dieta cu inflamație scăzută este asociată cu un risc redus de diabet de tip 2 într-o manieră dependentă de doză și poate întârzia debutul T2D. Asemenea diete pot atenua riscul factorilor genetici pentru dezvoltarea diabetului. Studiul subliniază că aderența la diete cu inflamație scăzută poate contribui la prevenirea diabetului de tip 2, deși rezultatele ar putea fi limitate în aplicabilitate din cauza specificității etnice a participanților.
sursa: News Medical
foto: Chiociolla/Shutterstock.com
Data actualizare: 11-12-2023 | creare: 11-12-2023 | Vizite: 524
Bibliografie
Associations between low-inflammatory diets and diabetes risk, link: https://www.news-medical.net/news/20231207/Associations-between-low-inflammatory-diets-and-diabetes-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Alimentarea limitată la un interval orar ar putea fi benefică pentru adulții cu sindrom metabolic
- Aportul scăzut de carbohidrați îmbunătățește capacitatea de reglare a glicemiei la pacienții cu diabet tip 2
- Teprotumumab aduce îmbunătățiri de durată persoanelor cu boală oculară tiroidiană
- Monitorizarea continuă a glicemiei și variabilitatea intrapersonală a glicemiei à jeun
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum