Efectul coacăzelor negre și portocalelor dulci în prevenția diabetului
©
Autor: Airinei Camelia
![Efectul coacăzelor negre și portocalelor dulci în prevenția diabetului](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=45511.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Recent, cercetătorii europeni au investigat efectele extractelor de coacăze negre asupra nivelurilor de zahăr din sânge după consumul alimentelor și a explorat posibilitatea ca fibrele din fructe să potențeze acest efect. Rezultatele au arătat că, deși coacăzele negre au un efect în scăderea nivelului glicemic imediat după masă, creșterea dozei nu îmbunătățește eficacitatea, iar adăugarea de fibră din fructe nu amplifică acest efect.
Cercetarea a inclus două studii clinice desfășurate pe parcursul a aproape doi ani. Primul studiu, GLU-FX, a evaluat efectul combinat al fibrelor din fructe și extractelor de polifenoli asupra glicemiei postprandiale, insulinemiei, apetitului și secreției de hormoni intestinali, folosind extracte din coacăze negre și din portocale dulci. Participanții au fost supuși unor tratamente variate, inclusiv un placebo, și au fost monitorizați în intervalul imediat după consumul băuturilor testate.
Al doilea studiu, GLU-MIX, a testat ipoteza că o combinație de pulpă de citrice bogată în fibre și coacăze negre ar putea reduce mai eficient curba glicemiei în primele 30 de minute după consum, comparativ cu pulpa de citrice singură. Acest studiu a inclus și evaluarea funcției cognitive post-consum.
Rezultatele au indicat că, în timp ce consumul de coacăze negre a avut un efect imediat asupra nivelurilor glicemice, nu s-a observat o relație liniară între doza de polifenoli și scăderea glicemiei, iar adăugarea de fibră nu a îmbunătățit efectul. În plus, nu au fost observate diferențe semnificative în starea de spirit sau apetitul participanților, deși unii au raportat o senzație crescută de sete și o palatabilitate scăzută a băuturilor cu coacăze negre și fibră.
Concluziile studiului sugerează că, deși combinarea fibrei dietetice cu extracte de fructe bogate în polifenoli nu a avut efecte semnificative asupra glicemiei și insulinemiei, aceste descoperiri nu sunt definitive. Limitările studiului, inclusiv faptul că a inclus doar indivizi sănătoși și că mesele testate nu au inclus o varietate de macronutrienți, sugerează că cercetările viitoare ar trebui să exploreze efectele polifenolilor în populații prediabetice și să includă o gamă mai largă de condiții alimentare.
sursa. News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3
Data actualizare: 02-11-2023 | creare: 02-11-2023 | Vizite: 498
Bibliografie
Sweet truths: Could blackcurrant and citrus extracts help prevent type 2 diabetes?, link: https://www.news-medical.net/news/20231101/Sweet-truths-Could-blackcurrant-and-citrus-extracts-help-prevent-type-2-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Oxidul nitric, folosit pentru a trata în mod eficient și sigur două afecțiuni metabolice comune
- Activitatea fizică în timpul liber este cheia pentru reducerea riscului de diabet de tip 2
- Diabetul la vârstă tânără a fost asociat cu riscul crescut de Alzheimer
- Utilizarea datelor de la monitoarele continue ale glicemiei pentru a prezice complicațiile diabetului
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum