Efectul coacăzelor negre și portocalelor dulci în prevenția diabetului

©

Autor:

Efectul coacăzelor negre și portocalelor dulci în prevenția diabetului
În contextul creșterii prevalenței diabetului de tip 2 și a mortalității asociate la nivel mondial, cu o proporție îngrijorătoare de adulți prediabetici în Europa, studiul a căutat să identifice intervenții dietetice care pot preveni evoluția către diabet. Se știe că nivelurile ridicate de glucoză în sânge după mese pot crește riscul de diabet și boli cardiace, iar includerea în dietă a polifenolilor și fibrelor din fructe ar putea fi o strategie de reducere a acestor niveluri, prin încetinirea absorbției glucozei și a golirii stomacului.
Recent, cercetătorii europeni au investigat efectele extractelor de coacăze negre asupra nivelurilor de zahăr din sânge după consumul alimentelor și a explorat posibilitatea ca fibrele din fructe să potențeze acest efect. Rezultatele au arătat că, deși coacăzele negre au un efect în scăderea nivelului glicemic imediat după masă, creșterea dozei nu îmbunătățește eficacitatea, iar adăugarea de fibră din fructe nu amplifică acest efect.

Cercetarea a inclus două studii clinice desfășurate pe parcursul a aproape doi ani. Primul studiu, GLU-FX, a evaluat efectul combinat al fibrelor din fructe și extractelor de polifenoli asupra glicemiei postprandiale, insulinemiei, apetitului și secreției de hormoni intestinali, folosind extracte din coacăze negre și din portocale dulci. Participanții au fost supuși unor tratamente variate, inclusiv un placebo, și au fost monitorizați în intervalul imediat după consumul băuturilor testate.

Al doilea studiu, GLU-MIX, a testat ipoteza că o combinație de pulpă de citrice bogată în fibre și coacăze negre ar putea reduce mai eficient curba glicemiei în primele 30 de minute după consum, comparativ cu pulpa de citrice singură. Acest studiu a inclus și evaluarea funcției cognitive post-consum.

Rezultatele au indicat că, în timp ce consumul de coacăze negre a avut un efect imediat asupra nivelurilor glicemice, nu s-a observat o relație liniară între doza de polifenoli și scăderea glicemiei, iar adăugarea de fibră nu a îmbunătățit efectul. În plus, nu au fost observate diferențe semnificative în starea de spirit sau apetitul participanților, deși unii au raportat o senzație crescută de sete și o palatabilitate scăzută a băuturilor cu coacăze negre și fibră.

Concluziile studiului sugerează că, deși combinarea fibrei dietetice cu extracte de fructe bogate în polifenoli nu a avut efecte semnificative asupra glicemiei și insulinemiei, aceste descoperiri nu sunt definitive. Limitările studiului, inclusiv faptul că a inclus doar indivizi sănătoși și că mesele testate nu au inclus o varietate de macronutrienți, sugerează că cercetările viitoare ar trebui să exploreze efectele polifenolilor în populații prediabetice și să includă o gamă mai largă de condiții alimentare.

sursa. News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3

Data actualizare: 02-11-2023 | creare: 02-11-2023 | Vizite: 454
Bibliografie
Sweet truths: Could blackcurrant and citrus extracts help prevent type 2 diabetes?, link: https://www.news-medical.net/news/20231101/Sweet-truths-Could-blackcurrant-and-citrus-extracts-help-prevent-type-2-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Intervențiile în stilul de viață ce se bazează pe fenotipul de risc îmbunătățesc prevenirea diabetului
  • Un stil de viață sănătos previne diabetul gestațional la persoanele cu risc genetic crescut
  • Un microbiom ritmic al intestinului subțire previne obezitatea și diabetul de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum