Efectul coacăzelor negre și portocalelor dulci în prevenția diabetului
©
Autor: Airinei Camelia
În contextul creÈ™terii prevalenÈ›ei diabetului de tip 2 È™i a mortalității asociate la nivel mondial, cu o proporÈ›ie îngrijorătoare de adulÈ›i prediabetici în Europa, studiul a căutat să identifice intervenÈ›ii dietetice care pot preveni evoluÈ›ia către diabet. Se È™tie că nivelurile ridicate de glucoză în sânge după mese pot creÈ™te riscul de diabet È™i boli cardiace, iar includerea în dietă a polifenolilor È™i fibrelor din fructe ar putea fi o strategie de reducere a acestor niveluri, prin încetinirea absorbÈ›iei glucozei È™i a golirii stomacului.
Recent, cercetătorii europeni au investigat efectele extractelor de coacăze negre asupra nivelurilor de zahăr din sânge după consumul alimentelor È™i a explorat posibilitatea ca fibrele din fructe să potenÈ›eze acest efect. Rezultatele au arătat că, deÈ™i coacăzele negre au un efect în scăderea nivelului glicemic imediat după masă, creÈ™terea dozei nu îmbunătățeÈ™te eficacitatea, iar adăugarea de fibră din fructe nu amplifică acest efect.
Cercetarea a inclus două studii clinice desfășurate pe parcursul a aproape doi ani. Primul studiu, GLU-FX, a evaluat efectul combinat al fibrelor din fructe È™i extractelor de polifenoli asupra glicemiei postprandiale, insulinemiei, apetitului È™i secreÈ›iei de hormoni intestinali, folosind extracte din coacăze negre È™i din portocale dulci. ParticipanÈ›ii au fost supuÈ™i unor tratamente variate, inclusiv un placebo, È™i au fost monitorizaÈ›i în intervalul imediat după consumul băuturilor testate.
Al doilea studiu, GLU-MIX, a testat ipoteza că o combinaÈ›ie de pulpă de citrice bogată în fibre È™i coacăze negre ar putea reduce mai eficient curba glicemiei în primele 30 de minute după consum, comparativ cu pulpa de citrice singură. Acest studiu a inclus È™i evaluarea funcÈ›iei cognitive post-consum.
Rezultatele au indicat că, în timp ce consumul de coacăze negre a avut un efect imediat asupra nivelurilor glicemice, nu s-a observat o relaÈ›ie liniară între doza de polifenoli È™i scăderea glicemiei, iar adăugarea de fibră nu a îmbunătățit efectul. În plus, nu au fost observate diferenÈ›e semnificative în starea de spirit sau apetitul participanÈ›ilor, deÈ™i unii au raportat o senzaÈ›ie crescută de sete È™i o palatabilitate scăzută a băuturilor cu coacăze negre È™i fibră.
Concluziile studiului sugerează că, deÈ™i combinarea fibrei dietetice cu extracte de fructe bogate în polifenoli nu a avut efecte semnificative asupra glicemiei È™i insulinemiei, aceste descoperiri nu sunt definitive. Limitările studiului, inclusiv faptul că a inclus doar indivizi sănătoÈ™i È™i că mesele testate nu au inclus o varietate de macronutrienÈ›i, sugerează că cercetările viitoare ar trebui să exploreze efectele polifenolilor în populaÈ›ii prediabetice È™i să includă o gamă mai largă de condiÈ›ii alimentare.
sursa. News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3
Recent, cercetătorii europeni au investigat efectele extractelor de coacăze negre asupra nivelurilor de zahăr din sânge după consumul alimentelor È™i a explorat posibilitatea ca fibrele din fructe să potenÈ›eze acest efect. Rezultatele au arătat că, deÈ™i coacăzele negre au un efect în scăderea nivelului glicemic imediat după masă, creÈ™terea dozei nu îmbunătățeÈ™te eficacitatea, iar adăugarea de fibră din fructe nu amplifică acest efect.
Cercetarea a inclus două studii clinice desfășurate pe parcursul a aproape doi ani. Primul studiu, GLU-FX, a evaluat efectul combinat al fibrelor din fructe È™i extractelor de polifenoli asupra glicemiei postprandiale, insulinemiei, apetitului È™i secreÈ›iei de hormoni intestinali, folosind extracte din coacăze negre È™i din portocale dulci. ParticipanÈ›ii au fost supuÈ™i unor tratamente variate, inclusiv un placebo, È™i au fost monitorizaÈ›i în intervalul imediat după consumul băuturilor testate.
Al doilea studiu, GLU-MIX, a testat ipoteza că o combinaÈ›ie de pulpă de citrice bogată în fibre È™i coacăze negre ar putea reduce mai eficient curba glicemiei în primele 30 de minute după consum, comparativ cu pulpa de citrice singură. Acest studiu a inclus È™i evaluarea funcÈ›iei cognitive post-consum.
Rezultatele au indicat că, în timp ce consumul de coacăze negre a avut un efect imediat asupra nivelurilor glicemice, nu s-a observat o relaÈ›ie liniară între doza de polifenoli È™i scăderea glicemiei, iar adăugarea de fibră nu a îmbunătățit efectul. În plus, nu au fost observate diferenÈ›e semnificative în starea de spirit sau apetitul participanÈ›ilor, deÈ™i unii au raportat o senzaÈ›ie crescută de sete È™i o palatabilitate scăzută a băuturilor cu coacăze negre È™i fibră.
Concluziile studiului sugerează că, deÈ™i combinarea fibrei dietetice cu extracte de fructe bogate în polifenoli nu a avut efecte semnificative asupra glicemiei È™i insulinemiei, aceste descoperiri nu sunt definitive. Limitările studiului, inclusiv faptul că a inclus doar indivizi sănătoÈ™i È™i că mesele testate nu au inclus o varietate de macronutrienÈ›i, sugerează că cercetările viitoare ar trebui să exploreze efectele polifenolilor în populaÈ›ii prediabetice È™i să includă o gamă mai largă de condiÈ›ii alimentare.
sursa. News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3
Data actualizare: 02-11-2023 | creare: 02-11-2023 | Vizite: 445
Bibliografie
Sweet truths: Could blackcurrant and citrus extracts help prevent type 2 diabetes?, link: https://www.news-medical.net/news/20231101/Sweet-truths-Could-blackcurrant-and-citrus-extracts-help-prevent-type-2-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum