Combustibilii solizi cresc riscul bolilor cardiovasculare
©
Autor: Vasiliu Alina
Utilizarea pe termen lung a cărbunelui, a lemnului sau a mangalului pentru a găti este asociată cu un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie desfășurat în Munchen.
„Studiul nostru sugerează că oamenii care folosesc combustibili solizi pentru gătit ar trebui să treacă la electricitate sau gaz cât mai curând posibil”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Derrick Bennett de la University of Oxford.
Acest studiu a evaluat asocierea dintre utilizarea combustibilului solid pentru gătit și moartea cardiovasculară, precum și impactul potențial al trecerii de la combustibilul solid la cel pe bază de electricitate sau gaz.
La studiu au participat 341.730 de adulți în vârstă de 30-79 ani care au fost recrutați din 10 zone din China în perioada 2004-2008. Participanții au fost intervievați despre tipul de combustibil și periodicitatea folosirii acestuia.
Rezultatele au arătat că fiecare decadă de expunere la combustibil solid a fost asociată cu un risc mai mare de deces cardiovascular cu 3% Participanții care au folosit combustibil pe bază de lemn, cărbune sau mangal timp de 30 de ani sau mai mult timp au avut un risc cu 12% mai mare de deces cardiovascular decât cei care le-au folosit mai puțin de zece ani.
În comparație cu utilizarea pe termen lung a combustibililor solizi, cei pe bază de electricitate sau gaz au fost asociați cu un risc cu 5% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Sursa: Science Daily
„Studiul nostru sugerează că oamenii care folosesc combustibili solizi pentru gătit ar trebui să treacă la electricitate sau gaz cât mai curând posibil”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Derrick Bennett de la University of Oxford.
Acest studiu a evaluat asocierea dintre utilizarea combustibilului solid pentru gătit și moartea cardiovasculară, precum și impactul potențial al trecerii de la combustibilul solid la cel pe bază de electricitate sau gaz.
La studiu au participat 341.730 de adulți în vârstă de 30-79 ani care au fost recrutați din 10 zone din China în perioada 2004-2008. Participanții au fost intervievați despre tipul de combustibil și periodicitatea folosirii acestuia.
Rezultatele au arătat că fiecare decadă de expunere la combustibil solid a fost asociată cu un risc mai mare de deces cardiovascular cu 3% Participanții care au folosit combustibil pe bază de lemn, cărbune sau mangal timp de 30 de ani sau mai mult timp au avut un risc cu 12% mai mare de deces cardiovascular decât cei care le-au folosit mai puțin de zece ani.
În comparație cu utilizarea pe termen lung a combustibililor solizi, cei pe bază de electricitate sau gaz au fost asociați cu un risc cu 5% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 03-09-2018 | creare: 03-09-2018 | Vizite: 1317
Bibliografie
Long-term cooking with coal, wood, or charcoal associated with cardiovascular death. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180826120735.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un tratament comun administrat pacienților care se confruntă cu un atac de cord nu oprește daunele asupra mușchiului cardiac
- Scăderea tensiunii arteriale reduce riscul de apariție a demenței
- Descoperiri noi în prevenirea insuficienței cardiace: inflamația la limita infarctului
- Terapia genetică locală pentru fibrilația atrială
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?