Combustibilii solizi cresc riscul bolilor cardiovasculare

©

Autor:

Combustibilii solizi cresc riscul bolilor cardiovasculare
Utilizarea pe termen lung a cărbunelui, a lemnului sau a mangalului pentru a găti este asociată cu un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie desfășurat în Munchen.
„Studiul nostru sugerează că oamenii care folosesc combustibili solizi pentru gătit ar trebui să treacă la electricitate sau gaz cât mai curând posibil”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Derrick Bennett de la University of Oxford.

Acest studiu a evaluat asocierea dintre utilizarea combustibilului solid pentru gătit și moartea cardiovasculară, precum și impactul potențial al trecerii de la combustibilul solid la cel pe bază de electricitate sau gaz.

La studiu au participat 341.730 de adulți în vârstă de 30-79 ani care au fost recrutați din 10 zone din China în perioada 2004-2008. Participanții au fost intervievați despre tipul de combustibil și periodicitatea folosirii acestuia.

Rezultatele au arătat că fiecare decadă de expunere la combustibil solid a fost asociată cu un risc mai mare de deces cardiovascular cu 3% Participanții care au folosit combustibil pe bază de lemn, cărbune sau mangal timp de 30 de ani sau mai mult timp au avut un risc cu 12% mai mare de deces cardiovascular decât cei care le-au folosit mai puțin de zece ani.

În comparație cu utilizarea pe termen lung a combustibililor solizi, cei pe bază de electricitate sau gaz au fost asociați cu un risc cu 5% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-09-2018 | creare: 03-09-2018 | Vizite: 1296
Bibliografie
Long-term cooking with coal, wood, or charcoal associated with cardiovascular death. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180826120735.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum