Colesterolul din alimentație și riscul de infarct miocardic (studiu pe veterani)
©
Autor: Airinei Camelia
![Colesterolul din alimentație și riscul de infarct miocardic (studiu pe veterani)](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=49412.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Având în vedere rezultatele contradictorii din literatura de specialitate, studiul publicat în Journal of the American Heart Association È™i-a propus să clarifice rolul colesterolului alimentar în creÈ™terea riscului de infarct miocardic. Studiul a fost realizat în cadrul „Million Veteran Program” (MVP), o cohortă la nivel naÈ›ional care reuneÈ™te veterani din sistemul de sănătate al Departamentului Afacerilor Veteranilor (VA).
Metodologie
ParticipanÈ›i: Peste 180.000 de veterani au fost incluÈ™i în analiză, toÈ›i fără istoric de cancer sau boli cardiovasculare la momentul iniÈ›ial. Au fost excluse persoanele cu date dietetice neplauzibile sau informaÈ›ii medicale incomplete.Colectarea datelor:
- Aportul alimentar: Estimat printr-un chestionar de frecvență alimentară, care a evaluat aportul zilnic de diferite categorii de alimente (61 de itemi). A rezultat calculul colesterolului alimentar zilnic (mg/zi), ajustat pentru aportul caloric total.
- Covariate: Au fost colectate informaÈ›ii despre vârstă, sex, indice de masă corporală (IMC), fumat, consum de alcool, activitatea fizică, prezenÈ›a unei diete scăzute în colesterol, medicaÈ›ie (statine sau alte hipolipemiante), precum È™i comorbidități (diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie).
- EvoluÈ›ia È™i definiÈ›ia infarctului miocardic: Cazurile de infarct miocardic au fost identificate folosind coduri de diagnostic, procesate prin algoritmi de tip big data, validând apariÈ›ia acestor evenimente în dosarele medicale electronice.
Analiza statistică:
- ParticipanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în patru grupuri, în funcÈ›ie de aportul de colesterol (<200, 200–299, 300–399, ≥400 mg/zi).
- Modele de risc proporÈ›ional (Cox) au estimat riscul relativ (RR) de infarct miocardic, comparând fiecare grup cu cel cu aportul cel mai scăzut de colesterol. Modelele au fost ajustate pentru factorii de risc menÈ›ionaÈ›i.
- S-a evaluat și asocierea dintre colesterolul alimentar (prag de 300 mg/zi), scorul DASH și riscul de infarct.
Rezultate
Caracteristicile de bază ale participanților:
- Media de vârstă a fost 62 de ani, iar ~90% erau bărbaÈ›i.
- În general, un aport mai mare de colesterol s-a corelat cu un consum ridicat de ouă, carne de pasăre, carne roÈ™ie È™i cu o frecvență mai scăzută a exerciÈ›iilor fizice intense.
Colesterolul din dietă și riscul de infarct miocardic:
- CreÈ™tere liniară a riscului: Pentru fiecare 100 mg/zi de colesterol în plus, riscul de infarct miocardic a crescut cu 5% în modelul complet ajustat.
- Comparativ cu aportul <200 mg/zi, cei cu 200–299 mg/zi aveau un risc relativ (RR) de 1.02 (fără semnificaÈ›ie mare), cei cu 300–399 mg/zi RR=1.11, iar cei cu ≥400 mg/zi RR=1.27.
- Persoanele cu un aport de colesterol ≥300 mg/zi au prezentat un risc cu 15% mai mare de a dezvolta infarct miocardic.
Interacțiunea cu dieta DASH:
- Scorul DASH (ce reflectă un consum mai mare de fructe, legume, lactate slabe, cereale integrale și mai puțină carne roșie și sodiu) a fost invers asociat cu riscul de infarct miocardic.
- Cei care respectau mai puÈ›in dieta DASH È™i aveau È™i un consum de colesterol ≥300 mg/zi aveau un risc cu 36% mai mare de infarct, comparativ cu cei care aveau un scor DASH crescut È™i un aport scăzut de colesterol.
Analize de sensibilitate:
- Ajustarea suplimentară pentru consumul de grăsimi saturate, polinesaturate È™i pentru fructe/legume/cereale integrale a atenuat doar parÈ›ial asocierea dintre colesterol È™i riscul de infarct miocardic, aceasta rămânând semnificativă.
- Statinele nu au modificat semnificativ relația dintre colesterolul alimentar și infarct miocardic.
Concluzii și implicații
- Colesterolul alimentar ≥300 mg/zi este corelat cu un risc sporit de infarct miocardic la veterani, mai ales atunci când dieta generală (scorul DASH) este inadecvată.
- Rezultatele sugerează că menÈ›inerea unui regim alimentar cu un consum scăzut de colesterol (ex.: limitarea cărnii roÈ™ii È™i a ouălor) È™i aderarea la dieta DASH ar putea contribui la scăderea incidenÈ›ei infarctului miocardic în rândul populaÈ›iei de veterani È™i, posibil, în rândul populaÈ›iei generale.
- În contextul recomandărilor existente, datele acestui studiu întăresc ideea că optimizarea stilului de viață (dietă echilibrată, bogată în fructe È™i legume È™i săracă în colesterol) ar trebui să rămână un element central în prevenÈ›ia bolilor cardiovasculare.
Un aport crescut de colesterol alimentar (≥300 mg/zi) s-a asociat cu o creÈ™tere a riscului de infarct miocardic, în special în combinaÈ›ie cu un scor dietetic scăzut (DASH). Ajustările pentru alÈ›i factori au confirmat persistenÈ›a acestei relaÈ›ii, susÈ›inând astfel recomandările actuale de reducere a consumului de alimente bogate în colesterol pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Data actualizare: 11-02-2025 | creare: 11-02-2025 | Vizite: 42
Bibliografie
Nguyen et al. Dietary Cholesterol and Myocardial Infarction in the Million Veteran Program, J Am Heart Assoc. (2025), DOI: 10.1161/JAHA.124.036819, https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.124.036819Image by brgfx on Freepik
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Expunerea prelungită la zgomotul produs de avion este asociată cu hipertensiunea arterială
- Tratamentul timpuriu al durerii în piept poate salva vieți
- Inteligența artificială - șanse mai mari de a prezice riscul de deces din cauze cardiovasculare
- O nouă strategie de eliminare a colesterolului arată potențiale beneficii după un atac de cord
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Hipercolesterolemie familiala
- Hipercolesterolemia poligenica
- Colesteroloza veziculei biliare (vezicula fragă)
- Hipolipidemia (hipocolesterolemia)
- Boală coronariană în sarcină
- Despre colesterol, cu dragoste
- Colesterolul și bolile cardiovasculare
- Cum poţi reduce riscul de infarct şi AVC
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Colesterolul
- Grăsimile dăunătoare sănătății
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Colesterol marit - metode, suplimente alimentare
- ALT si Colesterol marit
- Avc la trunchiul cerebral! urgent va rog!
- Colesterol alarmant de mare si TGP crescut!
- Valori de referinta diferite?
- Colesterol marit + hepatita b
- Colesterolul...
- Trigliceride marite