Consumul ridicat de zahăr asociat cu riscul de boli cardiovasculare
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în BMC Medicine a constatat că un aport mai mare de zaharuri libere, inclusiv zaharuri adăugate și cele prezente în mod natural în miere și sucul de fructe, este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Cercetarea a analizat date de la peste 100.000 de persoane care au finalizat evaluările dietetice și au fost urmărite timp de aproximativ 9,4 ani. Autorii au descoperit că aportul total de carbohidrați nu a fost asociat cu rezultatele bolilor cardiovasculare, dar un aport mai mare de zaharuri libere a fost asociat cu un risc crescut de apariție a tuturor bolilor cardiovasculare. Mai exact, pentru fiecare aport caloric total cu 5% mai mare din zaharuri libere, riscul asociat de boli cardiovasculare totale a fost cu 7% mai mare, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral având riscuri mai mari cu 6%, respectiv 10%.
În plus, studiul a constatat că consumul de niveluri mai mari de fibre a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, deși această asociere nu a fost semnificativă după luarea în considerare a indicelui de masă corporală (IMC).
Autorii sugerează că înlocuirea zaharurilor libere cu zaharuri găsite în fructe și legume întregi, precum și un aport mai mare de fibre poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare. În acest sens, și cerealele rafinate ar trebui înlocuite cu cerealele integrale.
Studiul subliniază importanța tipului și a sursei de carbohidrați consumați pentru sănătatea cardiovasculară.
sursa: News Medical
Cercetarea a analizat date de la peste 100.000 de persoane care au finalizat evaluările dietetice și au fost urmărite timp de aproximativ 9,4 ani. Autorii au descoperit că aportul total de carbohidrați nu a fost asociat cu rezultatele bolilor cardiovasculare, dar un aport mai mare de zaharuri libere a fost asociat cu un risc crescut de apariție a tuturor bolilor cardiovasculare. Mai exact, pentru fiecare aport caloric total cu 5% mai mare din zaharuri libere, riscul asociat de boli cardiovasculare totale a fost cu 7% mai mare, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral având riscuri mai mari cu 6%, respectiv 10%.
În plus, studiul a constatat că consumul de niveluri mai mari de fibre a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, deși această asociere nu a fost semnificativă după luarea în considerare a indicelui de masă corporală (IMC).
Autorii sugerează că înlocuirea zaharurilor libere cu zaharuri găsite în fructe și legume întregi, precum și un aport mai mare de fibre poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare. În acest sens, și cerealele rafinate ar trebui înlocuite cu cerealele integrale.
Studiul subliniază importanța tipului și a sursei de carbohidrați consumați pentru sănătatea cardiovasculară.
sursa: News Medical
Data actualizare: 17-02-2023 | creare: 17-02-2023 | Vizite: 256
Bibliografie
Higher intake of free sugars linked with increased risk of cardiovascular disease, link: https://www.news-medical.net/news/20230215/Higher-intake-of-free-sugars-linked-with-increased-risk-of-cardiovascular-disease.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Variabilitatea tensiunii arteriale ca predictor pentru riscul de Alzheimer
- Terapia diuretică ghidată de natriureză îmbunătățește decongestionarea în insuficiența cardiacă acută
- Ceasurile inteligente pot facilita diagnosticarea aritmiilor la copii
- Creșterea accelerată a grăsimii abdominale în timpul menopauzei sporește riscul de boli de inimă
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?