Hidratarea adecvată poate preveni insuficiența cardiacă si hipertrofia ventriculară stângă
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Hidratarea adecvată poate preveni insuficiența cardiacă si hipertrofia ventriculară stângă](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=41617.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele furnizate de către peste 11.800 de adulÈ›i, cu vârste cuprinse între 45 È™i 66 de ani, care nu sufereau de diabet, obezitate sau insuficiență cardiacă la începutul studiului È™i care aveau niveluri de hidratare normale. Dintre participanÈ›i, peste 11% (aproximativ 1.370) au dezvoltat ulterior insuficiență cardiacă.
Pentru a evalua legăturile dintre insuficienÈ›a cardiacă È™i hidratare, echipa de cercetare a evaluat starea de hidratare a participanÈ›ilor folosind mai multe măsuri clinice. Dintre acestea, analiza nivelurilor de sodiu seric s-a dovedit cea mai utilă. Cercetătorii au reuÈ™it, folosind analiza nivelului sodiului din sânge, nu doar să identifice participanÈ›ii cu un risc crescut de a dezvolta insuficiență cardiacă, ci È™i pe cei cu risc crescut de hipertrofie ventriculară stângă, o afecÈ›iune caracterizată prin creÈ™terea în volum a peretelui muscular a ventriculului stâng.
Într-o cohortă de peste 4.900 de adulÈ›i cu vârsta de peste 70 de ani, cei cu niveluri serice de sodiu cuprinse între 142,5 È™i 143 mEq/L la vârsta mijlocie au avut cu 62% mai multe È™anse de a dezvolta hipertrofie ventriculară stângă. O valoare de peste 143 mEq/L a fost asociată cu un risc cu aproape 55% mai mare de insuficiență cardiacă.
Pe baza rezultatelor studiului, autorii concluzionează că nivelurile serice ale sodiului de peste 142 mEq/L la vârsta mijlocie sunt asociate cu riscuri crescute de a dezvolta insuficiență cardiacă È™i hipertrofie ventriculară stângă mai târziu în viață. La momentul actual, intervalul normal al valorilor sodiului serice este de 135-146 mEq/L.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 31-03-2022 | creare: 31-03-2022 | Vizite: 578
Bibliografie
Good hydration may reduce long-term risks for heart failure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220329114701.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cele mai frecvente simptome ale principalelor afecțiuni cardiovasculare: diferențe între femei și bărbați
- O nouă proteină oferă speranță pentru regenerarea inimii
- Utilizatorii de canabis sunt mai expuși riscului de infarct și AVC
- Complicațiile cardiovasculare apărute în urma unui AVC ischemic cresc riscul unor evenimente cardiovasculare ulterioare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Deshidratare
- Insuficiența cardiacă
- Cardiomiopatiile (CM)
- Insuficienta cardiaca congestiva
- Amiloidoza cardiacă
- Hipertrofia ventriculară stângă
- Insuficiența cardiacă acută
- Insuficiența cardiacă cronică
- Insuficiența cardiacă dreaptă
- Insuficiența cardiacă la gravidă
- Setea
- Riscul cardiovascular
- Hidratarea la sportivi
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ajutor. Insuficienta cardiaca sau nedezvoltare?
- Bunica mea a fost internata ca nu ii scadea tensiunea sub 18...
- Combinatii Digoxina cu. Enap??? sau ce hipertensiv
- Curiozitate despre hidratare si lipsa ei..
- Explicatii diagnostic boli de inima (cardiomiopatie dilatativa, insuficienta aortica severa)
- Insuficienta cardio respiratorie
- Hipetrofie ventriculara dreapta.