Colestaza intrahepatică (de sarcină)

©

Autor:

Colestaza intrahepatică (de sarcină)

Colestaza intrahepatică - colestază obstetricală sau colestaza de sarcină - se caracterizează prin acumularea de acizi biliari în organismul matern, secundară defectului de excreție a acizilor biliari apărut pe fond hormonal în organism.

Termenul de „colestază” cuprinde orice afecțiune caracterizată prin întrerupeea circulației biliare de la nivel hepatic.

Colestaza intrahepatică este reversibilă și apare, în majoritatea cazurilor, după săptămâna 25 de sarcină. Simptomul clinic predominant al colestazei intrahepatice este reprezentat de apariția pruritului la nivelul palmelor și a dosului plantelor.

Cu toate că colestaza intrahepatică nu reprezintă o amenințare pentru viața mamei, fătul prezintă risc crescut de a fi afectat. [1], [2], [3], [4]

 

Cauzele colestazei intrahepatice

Cauza exactă a coplestazei intrahepatice nu este cunoscută pe deplin. În urma multiplelor cercetări efectuate pe acest subiect, oamenii de știință au ajuns la concluzia că hormonii joacă un rol important în declanșarea acestui sindrom.

Bila și acizii biliari sunt produși la nivel hepatic și se acumulează la nivelul vezicii biliare. Aceste substanțe biliare participă la procesul de descompunere a grăsimilor, care are loc la nivel digestiv. Hormonii secretați în sarcină întârzie și chiar întrerup fluxul normal al bilei și a sucurilor biliare și astfel, acestea din urmă, se acumulează în organism, și apoi ajung în circulație.

În aproximativ 15% din cazuri, colestaza intrahepatică apare pe fond genetic, fiind datorată unei mutații genetice responsabilă de sensibilitatea crescută al organismului femeii în cauză la estrogen.

Alți factori favorizanți ai colestazei intrahepatice sunt reprezentați de următoarele aspecte patologice:

  • deficitul de seleniu
  • secreția unor cantități crescute de estrogen în perioada celui de-al treilea trimestru de sarcină
  • sarcina obținută prin fertilizare în vitro
  • sarcina gemelară
  • afecțiuni hepatice preexistente sarcinii
  • istoric familial de colestază intrahepatică
  • istoic personal de colestază intrahepatică (conform datelor din literatura de specialitate, femeile diagnosticate cu acest sindrom la prima sarcină, prezintă un risc de 70% de a prezenta această afecțiune și la sarcinile viitoare). [1], [2], [3], [4]


Simptome și semne clinice specifice colestazei intrahepatice

Principala manifestare clinică a colestazei intrahepatice este mâncărimea palmelor și a dosului plantelor. În numeroase cazuri, pruritul palmelor și a tălpilor picioarelor este singura manifestae clinică a colestazei intrahepatice. Mâncărimea poate deveni insuportabil pe parcursul nopții.

Pe lângă pruritul intens mai pot apărea și alte semne clinice specifice colestazei intrahepatice, precum:

  • icter sclero-tegumentar
  • urină hipercromă
  • scaune deschise la culoare
  • inapetență
  • grețuri. [1], [2], [3], [4]


Diagnosticul de colestază intrahepatică

Diagnosticul de colestază intrahepatică se pune se pune coroborând datele clinice, obținute în urma efectuării anamnezei și a examinării clinice a bolnavului, cu datele obținute în urma efectuării unor investigații paraclinice.

Anamneza trebuie să cuprindă informații cu privire la simptomele acuzate de gravidă, momentul apariției lor și modul lor de evoluție până în momentul prezentării la medic, alte afecțiuni de care suferă gravida (în special afecțiuni hepatice) și afecțiuni prezente în familia acesteia, condiții de viață și de muncă ale gravidei, dacă fumează sau dacă consumă alcool, medicamente administrate de către aceasta (anticoncepționalele orale pot favoriza instalarea sindromului de colestază, datorită conținutului crescut de estrogeni), etc.

La examinarea clinică a gravidei, medicul poate decela prezența semnelor clinice specifice colestazei intrahepatice, precum icter sclero-tegumentar, urini hipercrome, etc.

Investigațiile paraclinice recomandate pentru depistarea colestazei intrahepatice suntreprezentate de următoarele: dozarea acizilor biliari, dozarea acidului cholic și a acidului chenodezoxicholic, determinarea valorilor bilirubinei totale, a gama-glutamiltranspeptidazei, a transaminazelor TGO (AST-aspartataminotransferaza) și TGP (ALT-alaninaminotrasnferaza) și a timpilor de coagulare. [1], [2], [3], [4]

Tratamentul colestazei intrahepatice

Tratamentul administrat în cazul femeilor depistate cu colestază intrahepatică prezintă două obiective: ameliorarea pruritului palmar și plantar și împiedicarea apariției complicațiilor fetale.

Amelioarea și combaterea pruritului palmar și plantar se poate realiza prin aplicarea locală a soluțiilor (creme, loțiuni) pe bază de corticosteroizi.

Prevenirea apariției complicațiilor fetale se poate realiza prin monitorizarea continuă a testelor biologice hepatice (monitorizarea funcției hepatice) și a cantității totale de săruri biliare din sânge, ecogafii fetale periodice pentru evaluarea stării de sănătate a fătului și inducerea prematură a travaliului, în jurul săptămânii 38 de gestație. [1], [2], [3], [4]

Complicațiile colestazei intrahepatice

Pentru gravide, colestaza intrahepatică nu reprezintă un motiv de îngrijorare; singura complicație maternă a colestazei intrahepatice este reprezentată de întreruperea temporară a absorbției vitaminelor liposolubile. După naște, e pruritul palmar și plantar dispare spontan, fără existența altor afecțiuni hepatice.

Cu toate acestea, sindromul de colestază intrahepatică poate avea repercursiuni severe asupra fătului. Dintre complicațiile fetale ale sindromului de colestază intrahepatică amintim:

  • nașterea prematură
  • revărsarea conținutului meconial în lichidul amniotic la naștere (asociat riscului crescut de asfixie a fătului prin inhalare). [1], [2], [3], [4]

Data actualizare: 10-02-2020 | creare: 10-02-2020 | Vizite: 2328
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Intrahepatic cholestasis of pregnancy, link: https://www.uptodate.com/contents/intrahepatic-cholesta
3. Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy, link: https://emedicine.medscape.com/article/1562288-overview
4. Intrahepatic cholestasis of pregnancy, link: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/intrahepatic-cholestasis-of-pregnancy
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum