Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale
O publicație recentă din Amercian Journal of Hypertension susține că în rândul pacienților care consumă în mod ocazional cafea, efectul tratamentul antihipertensiv ar putea fi redus prin acțiunea presoară simultană a cofeinei.
Potrivit studiilor, cafeaua cofeinizată poate induce majorarea presiunii arteriale spre deosebire de cea decofeinizată. Prin urmare, cofeina este una dintre substanțele care poate influența valorile tensionale și implicit riscul cardiovascular. Cu toate acestea, s-a dovedit că în cazul persoanelor care beau cu regularitate cafea efectele cofeinei asupra presiunii arteriale sunt semnificativ reduse datorită dezvoltării toleranței la această substanță bioactivă stimulantă.
În ceea ce îi privește pe consumatorii ocazionali de cafea, situația poate să difere. După o perioadă de abstinență de două zile, în urma consumului unei singure cești de cafea participanții au înregistrat valori tensionale mult crescute la o oră de la ingestie, care au persistat alte câteva ore.
Spre surprinderea cercetătorilor, aportul ocazional de cafea se pare că interacționează cu blocanții canalelor de calciu, o clasă terapeutică recomandată frecvent pacienților pentru reducerea tensiunii arteriale.
Mai mult decât atât, s-a constatat că asocierea dintre cafea și felodipină (blocant al canalelor de calciu) induce o creștere similară cofeinei și felodipinei administrate separat. Ceea ce înseamnă că este necesară dublarea dozei blocantului de calciu pentru a inhiba efectul presor al cofeinei. Acest lucru ar putea antrena efecte secundare ale supramedicației.
15-20% dintre cei care beau cafea sunt consumatori ocazionali. În cazul acestora, ingestia intermitentă de cafea ar putea agrava manifestările hipertensiunii arteriale și eficiența medicației antihipertensive.
Deși este acceptat consumul moderat regulat de cafea cofeinizată în rândul pacienților hipertensivi, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă trebuie elaborate noi recomandări în ceea ce privește aportul ocazional și riscul cardiovascular.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nivelurile de troponină, un nou punct de referință pentru măsurarea riscului de deces după o intervenție chirurgicală pe inimă
- Nu toate alimentele ultraprocesate sunt la fel de nocive pentru sănătatea inimii
- Un medicament nou cu ulei de pește nu reduce riscul evenimentelor cardiovasculare
- Postul scade tensiunea arterială, indică o nouă cercetare
- Hipertensiunea intracraniana
- Hipertensiunea pulmonara
- Hipertensiunea portala
- Hipertensiunea arteriala (HTA)
- Hipertensiunea indusa de sarcina - Preeclampsia si eclampsia
- Boala cardiaca hipertensiva
- Hipertensiunea arteriala la copil
- Hipertensiunea de halat alb (sindromul de halat alb)
- Hipertensiunea arterială secundară de cauză endocrină
- Hipertensiunea arterială la gravidă
- Inhibitorii enzimei de conversie (IECA)
- Dieta in hipertensiunea arteriala
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Problema - tensiune mare - transpiratii reci - frisoane
- Boala halatului alb
- Posibile probleme cardiologice ?
- Ce pastile de slabit poate lua o persoana cardiaca si hipertensiva?
- Tensiune si puls marit
- Ars cu bricheta deasupra capului
- Tensiune mare
- Stenoza Renala
- Tratament hipertensiune
- Tensiune arterială sistolică mare