Chiar și o singură țigară pe zi poate duce la boli cardiovasculare

©

Autor:

Chiar și o singură țigară pe zi poate duce la boli cardiovasculare

Potrivit cercetătorilor, chiar și o singură țigară pe zi poate crește cu jumătate riscul de boală cardiovasculară și accident vascular cerebral (AVC).


Studiul a analizat date de la 141 de studii la scară mai mică pentru a evalua riscul de boală cardiacă și accident cerebral vascular la persoane care fumau o țigară, 5 țigări, respectiv 20 de țigări pe zi. S-a observat că bărbații care fumau o țigară pe zi erau cu 74% mai predispuși să sufere o boală cardiacă iar 30% erau mai predispuși să facă un atac vascular cerebral, în comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată. De asemenea, femeile care fumau o țigară pe zi, în fiecare zi, erau de 2 ori mai predispuse să dezvolte boală cardiacă iar 46% erau mai predispuse să sufere un atac vascular cerebral, față de femeile care nu fumau.


Cercetătorii de la Institutul de Cancer de la Universitatea din Londra firmă că cei care au fost dintotdeauna fumători ocazionali vor avea un risc mai mare de boală cardiovasculară. Deși totuși riscul este mai scăzut decât la fumătorii înrăiți, rezultatele încurajează fumătorii ocazionali să renunțe la fumat. În același timp, fumătorii înrăiți ar putea să își scadă riscul prin reducerea numărului de țigări, întrucât reducerea numărului este cu siguranță mai benefică decât consumarea unui același număr crescut de țigări.


Bărbații care au fumat aproximativ un pachet de țigări pe zi aveau un risc cel puțin de 2 ori mai crescut de boală cardiacă, comparativ cu nefumătorii. La cei care fumau 5 țigări pe zi, riscul era cu 58% mai crescut iar la cei care fumau o țigară, cu 48% mai mare. Femeile care fumau 5 țigări pe zi, în fiecare zi, aveau un risc mai mare cu 43% iar cele care fumau o țigară pe zi, de 31%.


În comparație cu nefumătorii, bărbații care fumau 20 de țigări pe zi erau cu 64% mai predispuși la a suferi un atac cerebral vascular iar femeile aveau un risc cel puțin dublu de atac cerebral.


Rezultatele sugerează că niciun număr de țigări fumate nu este destul de mic pentru a ne feri de riscurile de boală cardiacă și atac cerebral, și acest lucru deoarece fumatul poate determina aritmii, cheaguri de sânge, îngroșarea și rigidizarea pereților arteriali și hipertensiune arterială. Chiar și fumatul pasiv pare să declanșeze o serie de afecțiuni, generând 80-90% din efectul asociat cu fumatul activ.

Sursa: Reuters


Data actualizare: 24-10-2021 | creare: 26-02-2018 | Vizite: 921
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un stil de viață sănătos ar putea reduce riscul genetic pentru infarct miocardic
  • Primul studiu care relaționează activitatea cerebrală asociată cu stresul cu riscul cardiovascular
  • Dorința de a asocia cafeaua cu țigara ar putea fi dictată de gene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum