Cercetătorii sunt tot mai aproape de realizarea unui test la domiciliu pentru Alzheimer

©

Autor:

Cercetătorii sunt tot mai aproape de realizarea unui test la domiciliu pentru Alzheimer
La Conferința internațională a Asociației Alzheimer - AAIC 2023 - au fost prezentate progrese în tehnologie și practică legate de biomarkerii pe bază de sânge pentru boala Alzheimer. Aceste teste de sânge oferă simplitate, transportabilitate și valoare diagnostică, cu potențial pentru viitoare teste la domiciliu. Acestea sunt deja utilizate în studiile pentru verificarea eficacității medicamentelor pentru boala Alzheimer și pentru screening-ul potențialilor participanți, înlocuind proceduri costisitoare și invazive, cum ar fi scanările imagistice ale creierului și analiza lichidului cefalorahidian.
Un studiu condus de Hanna Huber de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, se concentrează pe simplificarea testelor de sânge prin dezvoltarea unei metode de a măsura biomarkerii cheie legați de Alzheimer prin simpla înțepare a degetului. Studiul a colectat cu succes mostre de sânge de la pacienții unei clinici din Barcelona folosind atât metode de înțepare a venelor, cât și a degetelor, demonstrând că sângele din deget prezintă biomarkeri detectabili. Cercetarea demonstrează potențialul pentru colectarea și măsurarea probelor de sânge la distanță și accesibilă, fără a fi nevoie de un control strict al temperaturii sau de o pregătire specializată.

Un alt studiu, realizat de Sebastian Palmqvist de la Universitatea Lund, Suedia, și colegii săi, explorează utilizarea biomarkerilor pe bază de sânge pentru boala Alzheimer în asistența medicală primară. Cercetătorii au comparat acuratețea diagnosticului medicilor de îngrijire primară cu testele de sânge folosind Scorul de probabilitate amiloid 2 (APS2) de la C2N Diagnostics. Testele de sânge s-au dovedit a fi semnificativ mai precise în identificarea modificărilor legate de Alzheimer, depășind diagnosticele medicilor primari.

Testele de sânge ar putea revoluționa diagnosticul și tratamentul Alzheimer, deoarece oferă un instrument de diagnostic mai fiabil și mai accesibil, mai ales pe măsură ce devin disponibile noi medicamente pentru tratamentul bolii în stadiu incipient.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-07-2023 | creare: 20-07-2023 | Vizite: 312
Bibliografie
Finger prick blood sample can detect Alzheimer's biomarkers, link: https://www.news-medical.net/news/20230719/Finger-prick-blood-sample-can-detect-Alzheimers-biomarkers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum