Markerii urinari pot prezice afecțiunile oaselor survenite după protezarea de șold

©

Autor:

Markerii urinari pot prezice afecțiunile oaselor survenite după protezarea de șold
Cercetătorii au identificat markerii urinari ce pot diferenția pacienții care vor suferi distrugeri ale țesutului osos după operația de înlocuire totală de șold (artroplastia șoldului) de pacienții care nu vor avea probleme după o astfel de operație. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Journal of Orthopaedic Research.

Osteoliza sau resorbția osului poate apărea atunci când particule din implant pătrund în țesutul înconjurător, ducând la inflamație și distrugerea ulterioară a osului din jurul implantului.
Pentru studiu, cercetătorii de la Rush University Medical Center din Chicago au folosit mostre de urină recoltate de la 26 de pacienți care au suferit o intervenție de protezare de șold, astfel: probe de urină recoltate anterior intervenției chirurgicale, plus alte mostre recoltate anual după intervenție. Dintre acești pacienți, 16 persoane au dezvoltat osteoliză.

Anumiți markeri din probele de urină i-au evidențiat pe cei aflați la risc de osteoliză, înainte ca semnalele de alarmă să fie evidente pe testele imagistice - în unele cazuri chiar cu 6 ani înaintea stabilirii diagnosticului. Markerii luați ca atare nu au arătat cu precizie creșterea riscului, însă combinația între markerul de resorbție osoasă α-CTX și markerul de inflamație IL-6 a diferențiat cu precizie pacienții care au dezvoltat osteoliză de cei care nu au arătat semne deboală.

Autorii speră ca acești markeri să avertizeze medicii în vederea instaurării unui tratament de prevenție a osteolizei și evitare a reintervenției chirurgicale.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 06-06-2018 | creare: 06-06-2018 | Vizite: 1888
Bibliografie
Urinary markers predict bone problems after hip replacement, link: https://medicalxpress.com/news/2018-06-urinary-markers-bone-problems-hip.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: