Mâncatul noaptea are consecințe importante asupra sănătății unui individ, sporind riscul de obezitate

©

Autor:

Mâncatul noaptea are consecințe importante asupra sănătății unui individ, sporind riscul de obezitate
Un studiu care investighează efectele consumului de alimente la ore târzii sugerează faptul că obiceiul mâncatul la miezul nopții, devenit tot mai comun, determină reducerea consumului de energie, apariția senzației de foame și modificarea țesutului adipos, factori care împreună cresc riscul de obezitate.
Aproximativ 42% din populația adultă din SUA și peste o treime dintre adulții de pe întreg globul suferă de obezitate, un important factor de risc pentru numeroase boli cronice. Cu toate acestea, în ciuda prevalenței foarte ridicate a obezității, efectele consumului de alimente la miezul nopții, despre care s-a sugerat a fi un factor de risc pentru obezitate, asupra factorilor care reglează greutatea corporală și implicit influențează riscul de obezitate, au fost în rare ocazii studiate de către cercetători.

Studiul actual, publicat în revista științifică Cell Metabolism, oferă dovezi experimentale că mâncatul târziu determină reducerea consumului de energie, creșterea senzației de foame și modificarea țesutului adipos. Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 16 adulți cu un indice de masă corporală în intervalul de supraponderabilitate sau obezitate, care au completat două protocoale de laborator. Unul dintre protocoale era cu un program de masă luată devreme, strict programat, în timp ce al doilea protocol prevedea consumul acelorași alimente, însă cu aproximativ patru ore mai târziu în cursul zilei. Pentru un interval de două-trei săptămâni înainte de începerea fiecărui protocol de laborator, participanții au avut un program fix de somn și de veghe, iar cu trei zile înainte au urmat diete identice la domiciliu.

Rezultatele au arătat că mâncatul mai târziu cu trei ore a avut efecte asupra foamei și asupra hormonilor responsabili cu reglarea apetitului, leptina și grelina, care influențează dorința unui om de a mânca. Descoperirile descriu întocmai mecanismele moleculare și fiziologice care explică corelația dintre riscul crescut de obezitate și mâncatul la ore mai târzii. Cu toate acestea, studiul nu arată că mâncatul târziu crește ratele de obezitate, fiind necesare studii suplimentare care să investigheze pe termen lung potențialele efecte asupra greutății corporale.

sursa: Scince Daily
foto: Sukrit / stock.adobe.com

Data actualizare: 06-10-2022 | creare: 06-10-2022 | Vizite: 391
Bibliografie
Eating late increases hunger, decreases calories burned, and changes fat tissue, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221004121928.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apa - o soluție la îndemână pentru a reduce riscul de obezitate
  • Nutriția de precizie și genetica obezității
  • Prevenția obezității începe înainte de concepție
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum