Roboți dotați cu inteligență artificială ar putea deveni companioni pentru persoanele singure

©

Autor:

Roboți dotați cu inteligență artificială ar putea deveni companioni pentru persoanele singure
Un nou raport al cercetătorilor de la universitățile Auckland, Duke și Cornell sugerează că roboții însoțitori echipați cu inteligență artificială (AI) ar putea fi un răspuns la problema singurătății oamenilor, aflată în creștere. Publicat în Science Robotics, raportul evidențiază considerentele etice referitoare la utilizarea roboților însoțitori și subliniază necesitatea colaborării între guverne, factorii de decizie politică, tehnologi și clinicieni pentru a stabili linii directoare pentru încredere, agenție, implicare și eficacitate în lumea reală.
Raportul introduce, de asemenea, o abordare nouă pentru măsurarea eficienței roboților însoțitori în asistența persoanelor. Deși conexiunile umane autentice rămân soluția ideală, cercetătorii susțin că până când societatea va acorda prioritate conexiunii sociale și îngrijirii bătrânilor, roboții însoțitori pot oferi o soluție pentru milioanele de oameni izolați cărora le lipsesc alte alternative.

Singurătatea și izolarea socială au devenit din ce în ce mai răspândite, un sondaj arătând o creștere de patru ori a numărului de americani fără prieteni apropiați din 1990. Consecințele negative ale singurătății asupra sănătății mentale și fizice sunt bine documentate, inclusiv un risc crescut de boli mintale, obezitate, demență și moarte prematură. Singurătatea a fost chiar comparată cu fumatul în ceea ce privește impactul său asupra sănătății.

Formarea de noi prietenii ca adulți pentru a combate singurătatea este o provocare, motiv pentru care dezvoltarea roboților însoțitori pentru a sprijini adulții în vârstă izolați social a apărut ca o soluție promițătoare. Acești roboți, echipați cu programe avansate de inteligență artificială, pot stimula conexiunile sociale și pot ajuta la atenuarea stresului și a singurătății în rândul persoanelor în vârstă, promovând bunăstarea lor generală.

Autorii notează că mulți medici susțin utilizarea roboților sociali pentru companie, majoritatea fiind de acord că acești roboți ar putea ușura izolarea, ar putea îmbunătăți sănătatea mintală a pacienților și ar putea fi acoperiți de companiile de asigurări. Cu toate acestea, măsurarea impactului roboților însoțitori rămâne o sarcină complexă. Pentru a aborda acest lucru, autorii dezvoltă „Scala de impact al robotului însoțitor” (Co-Bot-I-7), care își propune să evalueze impactul asupra sănătății fizice și asupra singurătății. Rezultatele inițiale din implementarea scalei sunt promițătoare: cum ar fi reducerea stresului și vindecarea îmbunătățită a pielii ca răspuns la rănile minore.

Raportul se încheie prin evidențierea potențialului de construire a unei societăți mai sănătoase prin implementarea responsabilă a roboților însoțitori, cu condiția să fie stabilite linii directoare etice. Autorii, împreună cu alți experți, au servit ca consilieri pentru Sermo și companii de tehnologie și sunt, de asemenea, implicați în dezvoltarea scalei Co-Bot-I-7.

sursa: Science Daily
foto: Intuition Robotics

Data actualizare: 17-07-2023 | creare: 17-07-2023 | Vizite: 274
Bibliografie
Could AI-powered robot 'companions' combat human loneliness?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/07/230712165129.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
  • Algoritmul care redă modul în care creierul percepe fețele
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  •