ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Realitatea virtuală ar putea fi un real ajutor pentru persoanele care au nevoie de îngrijiri paliative

©

Autor:

Realitatea virtuală ar putea fi un real ajutor pentru persoanele care au nevoie de îngrijiri paliative
Un studiu recent publicat în Frontiers in Virtual Reality a evaluat eficacitatea unei strategii psihologice numite Terapia Realității Virtuale Flourishing-Life-Of-Wish (FLOW-VRT)® pentru a ajuta persoanele să facă față simptomelor și să atingă relaxarea la sfârșitul vieții. În contextul îmbătrânirii populației în multe țări dezvoltate, importanța îngrijirii paliative crește rapid, având ca scop asigurarea confortului și îmbunătățirea calității vieții în fața bolilor cronice sau fatale.
Studiul a inclus 128 de pacienți dintr-o unitate de îngrijire paliativă, cu o vârstă medie de 67 de ani, dintre care 70% erau femei. Participanții au fost evaluați folosind versiunea chineză a Sistemului de Evaluare a Simptomelor Edmonton (CESAS), care explorează nouă simptome întâlnite frecvent la pacienții cu cancer. Evaluarea a fost efectuată la bază, urmată de randomizare și evaluare post-test.

Terapia FLOW-VRT Relaxation, bazată pe teorii psihologice precum teoria flow-ului și teoria autodeterminării, permite pacienților să aleagă experiența lor relaxantă într-un mediu virtual, promovând autonomia și oferind o distracție cognitiv-comportamentală pentru ameliorarea durerii. Rezultatele au indicat o reducere semnificativ mai mare a scorurilor subscalelor total, fizic și emoțional pentru grupul expus la terapia FLOW-VRT Relaxation comparativ cu terapia tradițională de relaxare, sugerând o îmbunătățire superioară a simptomelor.

Aceste rezultate promițătoare deschid posibilitatea extinderii potențialului acestei abordări pentru pacienții vârstnici din căminele de îngrijire pe termen lung și centrele de reabilitare, având în vedere costul relativ scăzut, scalabilitatea și potențialul de personalizare. Tehnologia VR imersivă induce starea de flow, legată de bunăstarea fizică și mentală, și poate permite pacienților să exploreze și să învețe să utilizeze strategii de gestionare a stresului.

Studiul a evidențiat și potențialele riscuri ale tehnologiei, care ar putea genera un sentiment mai mare de pierdere a abilităților sau competențelor trecute în contrast cu situația actuală a pacientului. Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe personalizarea și mai mare a conținutului VR pentru a avea sens pentru fiecare individ și să elaboreze protocoale de instruire pentru a asigura livrarea intenționată a intervenției.

sursa: News Medical
foto: Chinnapong/Shutterstock.com

Data actualizare: 03-02-2024 | creare: 03-02-2024 | Vizite: 635
Bibliografie
Virtual relaxation therapy reduces distress in end-of-life care, link: https://www.news-medical.net/news/20240201/Virtual-relaxation-therapy-reduces-distress-in-end-of-life-care.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tehnologia VR, folosită pentru a îmbunătăți controlul motor
  • Realitatea virtuală afectează percepția asupra timpului
  • O echipă de cercetători înregistrează undele cerebrale pentru a investiga „boala cibernetică”
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum