Cercetătorii au descoperit noi gene asociate cu deteriorarea ADN-ului și diverse boli
©
Autor: Airinei Camelia
![Cercetătorii au descoperit noi gene asociate cu deteriorarea ADN-ului și diverse boli](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=46373.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Echipa de cercetători de la Wellcome Sanger Institute și colaboratorii lor de la UK Dementia Research Institute la Universitatea din Cambridge au pornit în demersul de a înțelege mai bine biologia sănătății celulare și de a identifica genele cheie în menținerea stabilității genomului. Prin utilizarea unui set de linii de șoareci modificați genetic, echipa a identificat 145 de gene care joacă roluri cheie în creșterea sau scăderea formării structurilor anormale de micronuclei, indicatori ai instabilității genomice și deteriorării ADN-ului.
Cea mai dramatică creștere a instabilității genomice a fost observată când cercetătorii au eliminat gena DSCC1, ceea ce a crescut formarea micronucleilor anormali de cinci ori. Șoarecii lipsiți de această genă au prezentat caracteristici similare cu pacienții umani cu tulburări de coezinopatie, subliniind relevanța acestui studiu pentru sănătatea umană.
Prin screening-ul CRISPR, cercetătorii au demonstrat că efectul declanșat de pierderea DSCC1 poate fi parțial inversat prin inhibarea proteinei SIRT1, oferind o cale promițătoare pentru dezvoltarea de noi terapii. Aceste descoperiri ajută la iluminarea factorilor genetici care influențează sănătatea genomului uman pe parcursul vieții și dezvoltarea bolilor.
Profesorul Gabriel Balmuș, autorul principal al studiului, a subliniat că explorarea continuă a instabilității genomice este vitală pentru dezvoltarea tratamentelor personalizate care să abordeze cauzele genetice fundamentale, cu scopul de a îmbunătăți rezultatele și calitatea vieții indivizilor cu diverse afecțiuni. Studiul evidențiază potențialul inhibitorilor de SIRT ca o cale terapeutică pentru coezinopatii și alte tulburări genomice, sugerând că „intervenția timpurie, vizând în mod specific SIRT1, ar putea ajuta la atenuarea schimbărilor biologice legate de instabilitatea genomică înainte de a progresa.”
Dr. David Adams, primul autor al studiului, a remarcat că stabilitatea genomică este centrală pentru sănătatea celulelor, influențând un spectru de boli de la cancer la neurodegenerare. Această lucrare, rezultatul a 15 ani de cercetare, exemplifică ce se poate învăța din screening-ul genetic la scară largă și neîngrădit. Cele 145 de gene identificate, în special cele legate de boli umane, oferă ținte promițătoare pentru dezvoltarea de noi terapii pentru bolile determinate de instabilitatea genomică, cum ar fi cancerul și tulburările de neurodezvoltare.
sursa: Science Daily
foto: Micronuclei (Wellcome Trust Sanger Institute)
Data actualizare: 22-02-2024 | creare: 22-02-2024 | Vizite: 389
Bibliografie
Key genes linked to DNA damage and human disease uncovered, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240214150252.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Fibroza hepatică ar putea fi oprită prin intermediul unor factori de transcripție
- Noi descoperiri în domeniul legăturii dintre programul de editare genetică CRISPR și celulele tumorale cu mutații
- Cercetătorii au creat un genom 3D
- Screening-ul genomic pentru nou-născuți: un pas revoluționar în prevenirea bolilor genetice severe
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni