Anumite modificări genetice pot favoriza celulele cu mutații asociate cu cancerul

Anumite modificări genetice pot favoriza celulele cu mutații asociate cu cancerul

©

Autor:

Anumite modificări genetice pot favoriza celulele cu mutații asociate cu cancerul
Editarea genelor, în special a genelor knockout (KO) cu CRISPR-Cas9, poate conferi un avantaj selectiv celulelor care adăpostesc mutaÈ›ii ale genelor asociate cu cancerul. Descoperirile evidenÈ›iază necesitatea monitorizării pacienÈ›ilor care urmează terapie genetică bazată pe CRISPR-Cas9 pentru mutaÈ›iile legate de cancer.
„Am arătat că, atunci când CRISPR-Cas9 este folosit pentru a edita genomul, celulele cu mutaÈ›ii asociate cancerului sunt susceptibile de a fi selectate pentru a supravieÈ›ui”, spune co-autorul senior Ani Deshpande, profesor asistent la Centrul de Cancer din cadrul Institutului Sanford Burnham Prebys. CRISPR-Cas9 funcÈ›ionează prin crearea de rupturi de ADN dublu catenar în anumite puncte dintr-o secvență de ADN, permiÈ›ând oamenilor de È™tiință să È›intească È™i să editeze anumite gene.

Cu toate acestea, gena p53, o genă anti-cancer critică, răspunde la pauzele dublu catenare prin oprirea creÈ™terii celulare, ceea ce înseamnă că celulele modificate genetic vor creÈ™te È™i se vor împărÈ›i mai puÈ›in eficient. Gena p53 opreÈ™te diviziunea celulară dacă apare o eroare genomică È™i încearcă să corecteze problema. Dacă eroarea nu poate fi remediată, p53 va iniÈ›ia moartea celulară programată înainte ca celulele să devină canceroase. Acest lucru face ca p53 să fie o genă anti-cancer critică, iar pierderea funcÈ›iei sale poate face oamenii mai susceptibili la tumori.

O echipă de biologi computaÈ›ionali au analizat răspunsurile p53 la rupturi dublu catenare în aproape 1.000 de linii celulare umane. În aproape fiecare tip de celule, ei au descoperit că după editarea genomului cu CRISPR-Cas9 a genelor KO, celulele cu gene p53 normale au prezentat o creÈ™tere mai lentă. Ei au descoperit, de asemenea, că CRISPR poate conferi un avantaj celulelor cu alte mutaÈ›ii asociate cancerului, cum ar fi cele ale oncogenei KRAS.

Descoperirile indică o nevoie de prudență în utilizarea terapiilor genetice bazate pe CRISPR, în special atunci când se tratează indivizi cu mutaÈ›ii subiacente în genele p53 sau KRAS. În ciuda riscurilor potenÈ›iale, autorii consideră că CRISPR rămâne o abordare interesantă È™i revoluÈ›ionară È™i că barierele de acest fel nu sunt de netrecut.

sursa: Science Daily
foto: Sanford Burnham Prebys News

Data actualizare: 17-11-2021 | creare: 17-11-2021 | Vizite: 442
Bibliografie
Study encourages cautious approach to CRISPR therapeutics, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211111080332.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul revoluÈ›ionar bazat pe sistemul de editare genetică CRISPR distruge celulele canceroase
  • Primii paÈ™i în detectarea dopajului genic prin CRISPR/Cas au fost realizaÈ›i
  • Retronii în competiÅ£ie cu tehnica CRISPR
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum