Cercetătorii au descoperit cum să transforme grăsimea „rea” din corp în grăsime „bună”
©
Autor: Airinei Camelia
Oamenii de știință de la Washington University School of Medicine din St. Louis au descoperit că blocare unei proteine în organismul șoarecilor a dus la transformarea grăsimii „albe” (rea) - care stochează caloriile - în grăsime „brună” (bună) - care arde caloriile. Rezultatele acestui studiu ar putea duce al dezvoltarea unor variante mai eficiente a tratamentului obezității și diabetului la oameni.
Cercetările au fost publicate în revista Cell Reports.
În organism există două tipuri de grăsime:
Nou-născuții au mai multă grăsime maro, care îi ajută să fie protejați de temperatura rece din jur. Pe măsură ce înaintează în vârstă, corpul pierde mare parte din această grăsime. Cercetătorii sunt de părere că transformarea grăsimii albe în brună ar putea reprezenta un tratament eficient pentru diabet și obezitate. Teoretic, acest lucru se poate întâmpla atunci când corpul este expus la frig, însă practic este prea dificil de realizat.
În studiul de față, cercetătorii au reușit să transforme grăsimea albă în grăsime „bej”, adică o formă intermediară între cele două tipuri menționate anterior, dar mai degrabă asemănătoare cu grăsimea maro. Blocând proteina PexRAP în grăsimea albă, aceasta s-a transformat în „bej” și astfel șoarecii rezultați au avut corpul mai slab și un metabolism mult mai bun.
Potrivit autorilor, următorul pas ar fi găsirea unei modalități de a bloca această proteină în celulele de grăsime albă la oameni. Acest lucru trebuie realizat fără a cauza supraîncălzirea corpului.
Sursa: News Medical
Sursa foto: IRFAN J. LODHI
Cercetările au fost publicate în revista Cell Reports.
În organism există două tipuri de grăsime:
- grăsimea albă sau „rea” stochează energie și se acumulează în straturi în anumite porțiuni ale corpului, în special pe burtă, șolduri și coapse. Conține picături mari de trigliceride, acestea fiind o sursă de energie în momentele de înfometare (foto stânga).
- grăsimea brună sau maro are picături mult mai mici, cu un nucleu celular numit mitocondrie. Aceste mitocondrii descompun grăsimea maro pentru a produce energie mai rapid decât grăsimea albă (foto dreapta).
Nou-născuții au mai multă grăsime maro, care îi ajută să fie protejați de temperatura rece din jur. Pe măsură ce înaintează în vârstă, corpul pierde mare parte din această grăsime. Cercetătorii sunt de părere că transformarea grăsimii albe în brună ar putea reprezenta un tratament eficient pentru diabet și obezitate. Teoretic, acest lucru se poate întâmpla atunci când corpul este expus la frig, însă practic este prea dificil de realizat.
În studiul de față, cercetătorii au reușit să transforme grăsimea albă în grăsime „bej”, adică o formă intermediară între cele două tipuri menționate anterior, dar mai degrabă asemănătoare cu grăsimea maro. Blocând proteina PexRAP în grăsimea albă, aceasta s-a transformat în „bej” și astfel șoarecii rezultați au avut corpul mai slab și un metabolism mult mai bun.
Potrivit autorilor, următorul pas ar fi găsirea unei modalități de a bloca această proteină în celulele de grăsime albă la oameni. Acest lucru trebuie realizat fără a cauza supraîncălzirea corpului.
Sursa: News Medical
Sursa foto: IRFAN J. LODHI
Data actualizare: 21-09-2017 | creare: 21-09-2017 | Vizite: 1682
Bibliografie
Scientists find a way to convert “bad body fat” to “good fat”, link: https://www.news-medical.net/news/20170919/Scientists-find-a-way-to-convert-e2809cbad-body-fate2809d-to-e2809cgood-fate2809d.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum