Alimentele ultraprocesate prezintă pericole unice pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent a analizat legătura dintre gradul de procesare a alimentelor și nivelul glicemiei la adulții afro-americani care suferă de diabet de tip 2. Cercetarea a inclus 273 de participanți recrutați prin intermediul bisericilor locale din zona Austin, Texas, ca parte a trialului clinic TX STRIDE.
Participanții au furnizat două rechemări alimentare de 24 de ore și probe de sânge pentru a măsura nivelul hemoglobinei glicozilate (HbA1c), un indicator al controlului glicemic pe termen lung. Cercetătorii au evaluat dieta participanților folosind trei indexuri de calitate alimentară și au clasificat alimentele în funcție de gradul de procesare folosind metoda NOVA, concentrându-se pe alimente ultraprocesate și alimente neprocesate sau minim procesate.
Rezultatele au arătat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu niveluri mai ridicate de HbA1c, indicând un control glicemic mai slab. În schimb, consumul crescut de alimente neprocesate sau minim procesate a fost asociat cu niveluri mai scăzute de HbA1c. Nu s-a observat o asociere semnificativă între scorurile generale de calitate a dietei și nivelurile de HbA1c, sugerând că gradul de procesare a alimentelor are un impact mai mare asupra controlului glicemic decât calitatea nutritivă generală a dietei.
Aceste descoperiri sugerează că alimentele ultraprocesate pot influența negativ controlul glicemic la persoanele cu diabet de tip 2, posibil din cauza aditivilor și ingredientelor artificiale pe care le conțin, nu doar din cauza conținutului de zahăr și sare. Cercetătorii subliniază importanța reducerii consumului de alimente ultraprocesate și încurajarea consumului de alimente cât mai puțin procesate pentru a îmbunătăți gestionarea diabetului.
Studiul recomandă efectuarea de cercetări suplimentare pentru a determina dacă există o relație cauzală directă între consumul de alimente ultraprocesate și nivelurile de HbA1c și pentru a explora mecanismele prin care aceste alimente afectează controlul glicemic.
sursa: News Medical
Participanții au furnizat două rechemări alimentare de 24 de ore și probe de sânge pentru a măsura nivelul hemoglobinei glicozilate (HbA1c), un indicator al controlului glicemic pe termen lung. Cercetătorii au evaluat dieta participanților folosind trei indexuri de calitate alimentară și au clasificat alimentele în funcție de gradul de procesare folosind metoda NOVA, concentrându-se pe alimente ultraprocesate și alimente neprocesate sau minim procesate.
Rezultatele au arătat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu niveluri mai ridicate de HbA1c, indicând un control glicemic mai slab. În schimb, consumul crescut de alimente neprocesate sau minim procesate a fost asociat cu niveluri mai scăzute de HbA1c. Nu s-a observat o asociere semnificativă între scorurile generale de calitate a dietei și nivelurile de HbA1c, sugerând că gradul de procesare a alimentelor are un impact mai mare asupra controlului glicemic decât calitatea nutritivă generală a dietei.
Aceste descoperiri sugerează că alimentele ultraprocesate pot influența negativ controlul glicemic la persoanele cu diabet de tip 2, posibil din cauza aditivilor și ingredientelor artificiale pe care le conțin, nu doar din cauza conținutului de zahăr și sare. Cercetătorii subliniază importanța reducerii consumului de alimente ultraprocesate și încurajarea consumului de alimente cât mai puțin procesate pentru a îmbunătăți gestionarea diabetului.
Studiul recomandă efectuarea de cercetări suplimentare pentru a determina dacă există o relație cauzală directă între consumul de alimente ultraprocesate și nivelurile de HbA1c și pentru a explora mecanismele prin care aceste alimente afectează controlul glicemic.
sursa: News Medical
Data actualizare: 21-10-2024 | creare: 21-10-2024 | Vizite: 110
Bibliografie
Ultra-processed foods linked to higher blood sugar levels in people with Type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20241017/Ultra-processed-foods-linked-to-higher-blood-sugar-levels-in-people-with-Type-2-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Studiu suedez descoperă tendințe în schimbare în riscul de boli arteriale în rândul diabeticilor
- Deblocând potențialul celulelor β regenerabile și editarea genetică de precizie, cercetătorii își propun eradicarea diabetului
- Emulsifianții alimentari cresc riscul de diabet tip 2
- Concentrațiile serice de cofeină ridicate ar putea reduce grăsimea corporală și riscul de diabet
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diabetul de tip 2 - cum sa scapam de el
- Diagnosticare diabet
- Diabet de tip II complicat. Se poate renunta la tratamentul medicamentos?
- Diabet zaharat tip II
- Diabet - a slabit mult! Cum sa se ingrase ?
- Diabet tip 2
- Leucocite crescute
- Diabet zaharat 2 si problema talpa