Cercetătorii au asociat o proteină a sistemului imun cu viața mai lungă și mai sănătoasă

©

Autor:

Cercetătorii au asociat o proteină a sistemului imun cu viața mai lungă și mai sănătoasă
Un studiu publicat în revista Cell Reports indică faptul că speranța de viață și îmbătrânirea sănătoasă la șoareci pot fi determinate de o proteină prezentă în unele celule ale sistemului imunitar, cunoscută sub numele de receptorul imunitar CD300f. Absența acestei proteine duce la o speranță de viață mai scurtă la modelele animale și la apariția patologiilor asociate cu declinul cognitiv și îmbătrânirea prematură, în special la femele.
Studiul, condus de Hugo Peluffo de la Facultatea de Medicină și Științe ale Sănătății și Institutul de Neuroștiințe (UBneuro) a Universității din Barcelona, sugerează că modificările celulelor sistemului imunitar, cum ar fi macrofagele și microglia, pot determina gradul de îmbătrânire sănătoasă la șoareci. Înțelegerea modului în care receptorul imunitar CD300f și celulele mieloide ale sistemului imunitar pot determina singure rata de apariție a patologiilor asociate cu îmbătrânirea „va ajuta la o mai bună înțelegere a acestui proces și va contribui la proiectarea de strategii pentru reglarea acțiunii sale, de exemplu, folosind receptorul imunitar CD300f ca țintă în biomedicină", notează expertul.

Receptorul CD300f este o proteină exprimată de celulele sistemului imunitar care modulează metabolismul celular și inflamația. Acest studiu dezvăluie primele dovezi ale rolului său în procesele legate de îmbătrânire și senescență. La șoarecii lipsiți de receptorul imunitar CD300f, s-au observat patologii precoce asociate cu îmbătrânirea și daune în mai multe organe, inclusiv creierul, ficatul și plămânii.

În plus, studiul este bazat pe o monitorizare detaliată a mai multor cohorte de animale pe o perioadă de treizeci de luni, o inovație metodologică care a permis cercetătorilor să observe procesul real de îmbătrânire la aceste animale fără a folosi modele de îmbătrânire accelerată.

Un proiect condus de profesorul Hugo Peluffo, care studiază relația dintre îmbătrânire și boala Alzheimer, a primit recent una dintre subvențiile pentru cercetarea Alzheimerului de la Fundația Pasqual Maragall. Acesta va explora modul în care celulele imune din sistemul nervos, cunoscute sub numele de microglia, influențează procesul de îmbătrânire și debutul tardiv al bolii Alzheimer.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-12-2023 | creare: 01-12-2023 | Vizite: 890
Bibliografie
Immune receptor protein linked to healthy aging and lifespan in mice, link: https://www.news-medical.net/news/20231128/Immune-receptor-protein-linked-to-healthy-aging-and-lifespan-in-mice.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gene homoloage influențează longevitatea șoarecilor și ar putea oferi informații esențiale cu privire la îmbătrânirea la om
  • Cheia îmbătrânirii cu succes, conform unui nou studiu
  • Dieta mediteraneană și microbiomul - esențiale pentru o îmbătrânire sănătoasă
  •