Cercetătorii au analizat un vaccin pentru bronșita infecțioasă aviară

©

Autor:

Cercetătorii au analizat un vaccin pentru bronșita infecțioasă aviară
Bronșita infecțioasă aviară este produsă de un coronavirus aviar împotriva căruia există vaccinuri ce s-au dovedit a fi eficiente în urma unor multiple studii. Cu toate acestea, potențialul mutagen mare ale acestui virus duce la apariția unor noi variante ce reduc această eficiență a vaccinurilor preexistente. Din acest motiv, pentru a evalua stabilitatea genetică a vaccinurilor, cercetătorii coreeni au comparat aminoacizii conținuți de acestea cu cei pe care îi prezintă tulpinile virale, alături de răspunsurile imune induse de antigenii produși de organismul gazdă în urma administrării vaccinurilor.

Echipa a realizat studiul prin colectarea a trei vaccinuri ce conțin tulpini diferite ale virusului viu atenuat, anume K40/09 (A), Kr/D85/06 (B) și recombinarea tulpinilor KM91 și QX IBV (C). Analiza secvențială a vaccinurilor liofilizate a fost realizată prin reasamblarea lor în ser fiziologic tamponat cu fosfat. De asemenea, vaccinul B a fost înmulțit pe un mediu de cultură specific, mai exact pe ouă de găină embrionate. Ulterior, a fost realizată izolarea ARN-ului și revers-transcrierea sa în ADN, asupra căruia s-au făcut teste PCR.

Rezultatele studiului au certificat o asemănare între segmentele virale conținute de vaccinuri și cele ale virusului original. Vaccinuri C a prezentat similarități mai accentuate cu tulpina K40/09, caracteristică vaccinului A, iar B a avut caracteristici comune cu varianta după care a fost creat, Kr/D85/06. Cu toate acestea, s-a constatat că cele trei tipuri de vaccinuri nu au prezentat caracteristici genetice similare variantelor noi ale coronavirusului aviar.

În cadrul glicoproteinei S1, care generează răspunsul imun din urma vaccinării, echipa a descoperit un număr de 520 de resturi de aminoacizi. Totodată, aceștia au observat că accesul virusului în celulele organismului gazdă a fost limitat de mutațiile continue întâlnite în regiunile hipervariabile (HVPs). Cele mai comune alterări au fost descoperite la nivelul acidului aspartic, serinei, izoleucinei, fenilalaninei și valinei. De asemenea, vaccinurile A și C au prezentat similarități mai mari la nivelul genei S1, pe când aminoacizii comuni primelor două vaccinuri se găseau la nivelul HVR I și II.

sursa: News Medical
foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Data actualizare: 01-04-2022 | creare: 01-04-2022 | Vizite: 541
Bibliografie
Researchers characterize vaccines for infectious bronchitis virus, link: https://www.news-medical.net/news/20220325/Researchers-characterize-vaccines-for-infectious-bronchitis-virus.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: