Un regim de vaccinare într-o singură doză împotriva HPV poate preveni eficient cancerului de col uterin

©

Autor:

Un regim de vaccinare într-o singură doză împotriva HPV poate preveni eficient cancerului de col uterin
O singură doză de vaccin împotriva papilomavirusului uman (HPV) conferă imunitate împotriva cancerelor de col uterin cauzate de HPV, în mod similar cu un program de vaccinare în două sau trei doze, sugerează un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), întocmit de Grupul Consultativ Strategic al Experților în Imunizare (SAGE). Cercetătorii remarcă faptul că vaccinarea împotriva HPV cu doză unică ar putea ajuta OMS să atingă obiectivul de a vaccina 90% dintre fetele în vârstă de 15 ani împotriva HPV până în anul 2030.
Raportul SAGE privind vaccinarea HPV împotriva cancerului de col uterin poate reduce preocupările actuale legate de introducere vaccinului HPV în campaniile de imunizare și poate îmbunătății semnificativ rata de acoperire a vaccinării în statele sărace de pe glob. În prezent, aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin induse de HPV sunt raportate la femeile din țările cu venituri medii și mici. SAGE sfătuiește toate națiunile să pornească campanii ample de vaccinare și să pună un accent deosebit pe vaccinarea grupurilor de fete cu vârste mai mari

SAGE recomandată regimuri cu una sau două doze de vaccin împotriva HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani (țintă principală) și pentru femeile tinere cu vârsta între 15 și 20 de ani și două doze administrate la un interval de șase luni la femeile cu vârsta de peste 21 de ani. Deoarece nu există suficiente dovezi cu privire la eficacitatea regimului de vaccinare într-o singură doză la persoanele imunodeprimate, aceștia ar trebui să primească trei doze, cel puțin două doze de vaccin HPV.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer apărut la femei și este cauzat în majoritatea cazurilor de infecția cu virusul HPV. Deși majoritatea infecțiilor cu HPV nu provoacă simptome și dispar fără tratament, infecția persistentă poate duce la cancer de col uterin. Vaccinarea împotriva papilomavirusului uman, împreună cu screening-ul și tratarea leziunilor precanceroase, pot ajuta la prevenirea aproape a tuturor cazurilor de cancer de col uterin.

sursa: News Medical
foto: ravipat/Shutterstock

Data actualizare: 26-04-2022 | creare: 26-04-2022 | Vizite: 401
Bibliografie
Single-dose vaccine delivers protection against cervical cancer-causing HPV comparable to 2 or 3-dose regimens, https://www.news-medical.net/news/20220414/Single-dose-vaccine-delivers-protection-against-cervical-cancer-causing-HPV-comparable-to-2-or-3-dose-regimes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani
  • Screening-ul pentru cancer cervical a fost asociat cu reducerea mortalității feminine
  • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum