Centru pentru tratarea copiilor si adolescentilor cu astm
Data publicării: 19-06-2009
Aici se pot efectua consultatii de specialitate pediatrica (spirometrie, peakflowmetrie si aerosoli) si psihiatrica (psihoterapie individuala, consiliere psihiatrica individuala, consiliere familiala), centrul oferind un sprijin complex pentru copiii si adolescentii bolnavi de astm bronsic. Se efectueaza investigatii de specialitate, care se realizeaza in general in spitale, pacientii si familiile acestora scutind astfel timp.
Noua unitate sanitara a fost inaugurata joi, prilej cu care au fost abordate teme legate de importanta cunoasterii astmului bronsic si a implicatiilor asupra individului afectat si a apartinatorilor acestuia, necesitatea oferirii de servicii medicale integrate si sprijinul acordat pentru socializarea copilului si tanarului cu astm bronsic.
"Educatia este, probabil, instrumentul cel mai important in tratamentul astmului bronsic. Toate informatiile pe care le primesc persoanele care intra in contact cu copilul bolnav (familie, persoane de supraveghere, educatori, profesori, antrenori) au o importanta covarsitoare. Astmul necesita o relatie de parteneriat permanent intre copil, parinte si medic. Scopul acestui parteneriat este de a le oferi copiilor si familiilor acestora o viata libera de constrangere, bazandu-se pe comunicare deschisa si incredere reciproca", a declarat doctor Gabriela Suiu.
In Romania, prevalenta bolii a crescut de la 5,03% in 1994-1995, pana la 7% in perioada 2000-2001.
Estimativ, in Romania, unul din 20 de copii de varsta scolara are astm bronsic (diagnosticat sau nu), tara noastra fiind printre tarile cu cea mai mica prevalenta a astmului bronsic din Europa.
Sursa: Agerpres,
19-06-2009, Vizualizari 851