Celulele îmbătrânite ale pielii au fost programate să își redobândească tinerețea funcțională

©

Autor:

Celulele îmbătrânite ale pielii au fost programate să își redobândească tinerețea funcțională
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, capacitatea funcțională a celulelor noastre scade, iar genomul începe să prezinte semne de îmbătrânire. În acest context, biologia regenerativă are drept scop repararea sau înlocuirea celulelor, inclusiv a celor vechi, unul dintre cele mai importante instrumente din cadrul acesteia fiind crearea de celule stem. În teorie, aceste celule au potențial de transformare în orice tip de celule, însă oamenii de știință nu au reușit să creeze în mod fiabil condițiile necesare pentru a obține diferențierea acestora în toate tipurile de celule întâlnite la nivelul organismului uman.
Un nou studiu al cercetătorilor de la Babraham Institute propune o nouă metodă de creare a acestor celule, ce le-a adus Premiul Nobel și care are particularitatea de evitare a ștergerii în întregime a identității celulelor prin oprirea reprogramarii unei părți din acest proces. Astfel, cercetătorii au reușit să creeze un echilibru în celulele reprogramate, făcându-le mai tinere din punct de vedere biologic și putând, în același timp, să le păstreze funcția celulară specifică.

În 2007, Shinya Yamanaka a transformat celule umane în celule stem care au capacitatea de a deveni orice tip de celulă. Procesul complet de reprogramare a celulelor stem a durat aproximativ 50 de zile folosind patru molecule cheie numite factori Yamanaka. Cu toate acestea, noua metodă, denumită „reprogramare tranzitorie în faza de maturare”, expune celulele la factorii Yamanaka pentru un interval de 13 zile. Celulele parțial reprogramate au fost lăsate să crească în condiții normale, pentru a observa dacă funcția specifică celulelor epiteliale este reluată, analiza genomului arătând că acestea au redobândit markerii caracteristici, lucru confirmat prin producția de colagen de la acest nivel.

Cercetătorii au analizat mai multe măsurători ale vârstei celulare, printre care s-au numărat ceasul epigenetic și transcriptomul. Prin intermediul acestora, aceștia au descoperit că profilurile celulelor reprogramate s-au potrivit cu cele ale celulelor care au fost cu 30 de ani mai tinere, prin comparație cu seturile din datele de referință. De asemenea, prin crearea unei leziuni ale celulelor dintr-un vas sanguin, aceștia au descoperit că fibroblastele au ajuns în zona leziunii mai repede decât celulele mai vechi. Conform echipei, acest lucru semnifică faptul că studiul ar putea fi folosit în viitor pentru crearea de celule prin care rănile se vindecă mai repede.

sursa: Science Daily
foto: Dr Diljeet Gill

Data actualizare: 10-12-2023 | creare: 13-04-2022 | Vizite: 573
Bibliografie
Old skins cells reprogrammed to regain youthful function, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220408083901.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: