Duritatea apei și rolul ei în apariția eczemei

©

Autor:

Duritatea apei și rolul ei în apariția eczemei
Potrivit noilor cercetări, duritatea apei alterează bariera protectoare a pielii, fapt care poate contribui la apariția eczemei.

Cercetătorii din cadrul a două universități de prestigiu, University of Sheffield, respectiv King's College London, au remarcat faptul că expunerea pielii la apa cu duritate crescută afectează integritatea barierei naturale a pielii – care protejează organismul de factorii agresori din mediu, cum sunt de exemplu bacteriile sau razele ultraviolete nocive – și crește sensibilitatea pielii la substanțele cu potențial iritant care e găsesc în diferite produse de igienă.

Mai multe informații despre funcția de barieră cutanată și modalități de refacere în caz de agresiune citiți în articol.

Apa dură conține concentrații crescute de ioni de calciu și magneziu, care se atașează de surfactanți precum lauril sulfatul de sodiu și lauril eter sulfatul de sodiu cu rol de detergenți sau agenți de umectare, ceea ce îi face insolubili și drept urmare ei precipită pe piele.

Ph-ul pielii este ușor acid; în schimb apa dură este puternic alcalină, ceea ce duce la modificări ale ph-ului suprafeței cutanate. Acest lucru perturbă funcția de barieră fizică a pielii și predispune la colonizarea cu bacterii oportuniste și consecutiv la apariția infecțiilor.

Autorul principal al studiului, Dr. Simon Danby, din cadrul Universității Sheffield, Departamentul de Boli Infecțioase, Imunologie și Boli Cardiovasculare afirmă că:

Alterarea barierei pielii prin spălarea cu o apă dură poate contribui la apariția eczemei – o afecțiune cronică inflamatorie a pielii caracterizată în principal de prurit intens și roșeața tegumentului.

Persoanele care suferă de această afecțiune sunt mult mai sensibile la efectele adverse ale apei cu o duritate crescută, comparativ cu cei care nu prezintă această condiție. Sensibilitatea manifestată de pacienții cu eczemă poate fi explicată în unele cazuri de predispoziția genetică, mai extact de prezența mutațiilor genelor care codează filagrina. Filagrina este o proteină structurală ce intră în componența barierei cutanate. Se estimează că aproximativ 50% dintre persoanele cu eczemă sunt purtătoare ale genei filaggrin.

Acest studiu revelează mecanismul prin care interacțiunea dintre ionii de calciu și magneziu din apa cu duritate crescută, surfactanții și filagrina, conduce la alterarea barierei naturale a pielii.


Simptomele eczemei, întâlnită și sub denumirea de „eczemă atopică” sau „dermatită atopică”, includ inflamația, uscăciunea pielii și secundar, infecții ale pielii, care pot afecta orice parte a corpului și fiecare aspect al vieții pacientului, consecințele eczemei depășind „barierele fizice” ale unei boli, având un impact negativ asupra statusulu psiho-emoțional și social al pacienților.

Potrivit unui sondaj realizat de Allergy UK aplicat unui număr de 305 respondenți cu manifestări severe ale eczemei:
  • 70% au raportat că se simt depresivi,
  • 73% au întâmpinat stimă de sine scăzută,
  • 58% au recunoscut că această condiție le afectează relațiile personale,
  • 73% au admis că afecțiunea are un impact negativ asupra vieții social, pe 10% determinându-i să se izoleze social.

Citiți mai multe informații despre eczemă în articol.

Studiul recent publicat în Journal of Investigative Dermatology a implicat îndepărtarea ionilor de calciu și magneziu din apă, pentru a urmări dacă reducerea durității apei ar putea combate efectele negative asupra barierei fizice a pielii.

Deși cunoscută de mulți ani, asocierea dintre duritatea apei și apariția eczemei beneficia de dovezi empirice, până acum. Aceste date academice oferă suport deciziilor ulterioare menite să modifice compoziția apei din zonele în care apa prezintă în mod normal o duritate crescută.

1 din 5 copii și 1 din 12 adulți din Marea Britanie prezintă o formă de eczemă, rezultând astfel costuri din partea Sistemului Națioal de Sănătate care depășesc anual 500 milioane lire.

De asemenea, nu trebuie trecut cu vederea faptul că primele luni de viață reprezintă și perioada în care pielea este cea mai susceptibilă la factorii de risc implicați în apariția eczemei.

În acest sens, se va desfășura studiul pilot SOFTER - The Softened Water for eczema Prevention Trial - pentru a aprecia eficiența instalațiilor domestice cu rol în dedurizarea apei în arii selectate, pentru a preveni apariția eczemei la nou-născuți și sugari,
” afirmă Dr. Carsten Flohr din cadrul Institutului de Dermatologie St. John și co-autor al studiului.

Sursa: The University of Sheffield

Data actualizare: 15-03-2020 | creare: 26-09-2017 | Vizite: 3658
Bibliografie
The hard truth about eczema: it’s something in the water, link: https://www.sheffield.ac.uk/news/nr/eczema-treatments-research-hardwater-skin-conditions-1.731633
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Astmul, febra fânului și eczemele au peste 100 de mutații genetice comune (Studiu)
  • Este eficientă administrarea probioticelor pentru a preveni apariția eczemei sau a astmului?
  • O nouă abordare în tratamentul eczemei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum