Cefaleea sexuală - durerea de cap legată de actul sexual

Cefaleea sexuală - durerea de cap legată de actul sexual

©

Autor:

Cefaleea sexuală - durerea de cap legată de actul sexual

Cefaleea sexuală sau durerea de cap legată de actul sexual descrie o durere sau un disconfort care se instalează doar în timpul activităților sexuale, apărut la un număr redus de persoane (până în 1% din populaÈ›ia generală), care poate afecta calitatea vieÈ›ii sexuale. Durerea de cap din timpul actului sexual se resimte în general în zona posterioară a capului, dar poate să afecteze inclusiv regiunea gâtului. În funcÈ›ie de cauze, cefaleea sexuală poate fi însoÈ›ită È™i de alte simptome, precum greață, vărsături, vedere dublă sau ameÈ›eli. (1, 2)

Ce este cefaleea sexuală?

Cefaleea sexuală reprezintă o formă distinctă de cefalee primară care apare în timpul activității sexuale, în general în apropierea orgasmului È™i după obÈ›inerea orgasmului. După tipul de manifestare È™i momentul apariÈ›iei, cefaleea sexuală poate fi:

  • preorgasmică (apare înaintea orgasmului È™i se manifestă printr-o durere surdă care se resimte la început în regiunea din spatele capului È™i care ulterior se intensifică È™i implică È™i alte regiuni ale capului);
  • orgasmică (durerea apare cu puÈ›in timp înaintea orgasmului sau chiar după orgasm È™i este descrisă ca fiind explozivă, de intensitate ridicată). (1, 2, 3)


Cauzele durerilor de cap legate de actul sexual

Orice tip de activitate sexuală care duce la orgasm, inclusiv masturbarea, poate declanșa cefaleea sexuală. Deși poate să apară la orice persoană, inclusiv la indivizi fără probleme de sănătate, cefaleea sexuală este mai frecventă la cei cu anevrism intracranian, migrene recurente, malformație arteriovenoasă, boală arterială coronariană sau care au suferit anterior un accident vascular cerebral. Utilizarea pilulelor contraceptive reprezintă, de asemenea, o potențială cauză a durerilor de cap asociate cu excitația sexuală. (1, 2)

Cât timp durează cefaleea sexuală?

Majoritatea persoanelor cu dureri de cap de origine sexuală raportează dureri care se manifestă pentru perioade scurte de timp, de doar câteva minute. Există, însă, situaÈ›ii în care durerea de cap legată de actul sexual persistă pentru mai mult de câteva zile. (2)

Cum este diagnosticată cefaleea sexuală?

Deși durerile de cap sunt de cele mai multe ori inofensive, este important să se identifice cauza acestora. Pentru diagnosticul cefaleei sexuale, pot fi necesare mai multe tipuri de teste de imagistică cerebrale, precum:

  • imagistică prin rezonanță magnetică (RMN-ul este în general unica metodă de diagnostic folosită, deoarece poate detecta orice potenÈ›iale cauze neurologice care stau la baza durerii de cap de origine sexuală);
  • tomografia computerizată (folosită preponderent la pacienÈ›ii cu dureri persistente, poate confirma diagnosticul stabilit prin RMN);
  • angiografie cerebrală (permite vizualizarea vaselor sanguine din creier È™i gât, pentru a determina dacă există sângerare sau o infecÈ›ie). (2, 3)


Tratament

Cefaleea sexuală primară fără o cauză subiacentă poate fi ameliorată cu ajutorul medicamentelor cu triptan (n. r. clasă de medicamente utilizate în general în tratamentul migrenelor) sau a medicamentelor analgezice eliberate fără prescripÈ›ie medicală. În cazul în care cefaleea are o cauză precisă, tratamentul va viza afecÈ›iunea care determină cefaleea sexuală, astfel că poate varia. Astfel, tratamentul poate presupune:

  • administrarea de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale È™i prevenirea convulsiilor;
  • medicamente anticoagulante;
  • proceduri chirurgicale pentru repararea vaselor de sânge anormale. (1, 3)


Prevenție

Pentru a reduce riscul de dureri de cap asociate cu activitatea sexuală, medicii pot recomanda utilizarea medicamentelor cu triptan cu puÈ›in timp înainte de un act sexual. La pacienÈ›ii cu patologii cardiace sau cu antecedente de migrene, poate fi necesară administrarea zilnică a medicamentelor beta-blocante. Pentru ameliorarea durerilor din timpul contactului sexual, poate fi indicată abordarea unor poziÈ›ii pasive, care necesită un efort mai redus sau evitarea atingerii orgasmului. (2, 3, 4)

Când este necesară vizita la medic?

Orice durere apărută după un act sexual este considerată anormală È™i necesită evaluare medicală. Cefaleea sexuală asociată cu pierderea conÈ™tienÈ›ei sau cu alte simptome neurologice reprezintă un potenÈ›ial simptom al unor afecÈ›iuni neurologice sau cardiace, astfel că necesită vizita de urgență la medic. De asemenea, se recomandă evaluarea unei potenÈ›iale afecÈ›iuni subiacente în cazul în care durerea este una intensă È™i nu cedează la administrarea medicamentelor analgezice. (1, 3)


Data actualizare: 21-01-2024 | creare: 25-01-2023 | Vizite: 2556
Bibliografie
(1) Identifying & Treating Sex Headaches, link: https://www.buoyhealth.com/learn/sex-headache
(2) Sex headaches, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sex-headaches/symptoms-causes/syc-20377477
(3) What Causes an Orgasm Headache and How Is It Treated? link: https://www.healthline.com/health/healthy-sex/orgasm-headache
(4) Headaches Associated With Sex Are No Joke, link: https://www.neurologylive.com/view/headaches-associated-sex-are-no-joke
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Migrena postcoitală
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum