Ceaiul verde poate încetini îmbătrânirea prin protejarea împotriva scurtării telomerelor odată cu vârsta
Până la acest studiu
Cercetările au evidențiat faptul că factorii genetici și de stil de viață, inclusiv consumul de alcool și dieta, pot influența lungimea telomerilor leucocitari. Câteva studii au indicat, de asemenea, asocierea LTL cu consumul de băuturi cum ar fi cafeaua, ceaiul și băuturile dulci. Cu toate acestea, majoritatea au fost analizate în date transversale, deoarece datele longitudinale au fost limitate. De exemplu, doar un studiu a raportat schimbările longitudinale ale LTL datorate consumului de ceai verde la femeile obeze. Mai multe studii anterioare au indicat o asociere semnificativă a mortalității cu consumul de cafea și ceai verde și schimbări ale LTL. Prin urmare, este important să înțelegem asocierea dintre schimbările LTL și aceste băuturi în ceea ce privește factorii de stil de viață legați de longevitate.
Un studiu recent (2023) publicat în Scientific Reports a avut ca scop analizarea asocierii transversale și longitudinale între schimbările LTL cu consumul de băuturi răcoritoare, cafea și ceai la bărbați și femei din Coreea de vârstă medie și în vârstă de peste șase ani. De asemenea, a evaluat orice schimbări în rezultatele asocierii în funcție de diferența în grupele de sex și vârstă.
Studiul actual sugerează că consumul de ceai verde poate ajuta la protejarea împotriva scurtării telomerilor, care ar putea fi un marker al îmbătrânirii biologice.
Despre studiu:
Studiul a implicat 5.012 participanți urmăriți din februarie 2003. S-a realizat o examinare completă a sănătății, care a implicat colectarea de mostre biologice, măsurarea tensiunii arteriale (TA) și evaluarea antropometrică, precum și un interviu bazat pe chestionar. De asemenea, s-au colectat informații despre istoricul medical, caracteristicile demografice, stilul de viață, inclusiv fumatul și consumul de alcool, condițiile de sănătate și aportul alimentar al participanților prin intermediul chestionarului.
Investigația inițială a avut loc între februarie 2011 și noiembrie 2012 (baseline), în timp ce măsurătorile repetate au avut loc între februarie 2017 și decembrie 2018 (follow-up). Inițial s-au colectat informații despre consumul de cafea, ceai verde și băuturi carbogazoase folosind un chestionar frecvenței alimentelor cu cofeină (C-FFQ). Apoi, s-a efectuat măsurarea LTL relativă prin intermediul unei reacții de polimerizare în lanț cu timp real cantitativ. În cele din urmă, s-au luat în considerare variabilele de confuzie potențiale, inclusiv activitatea fizică, consumul de alcool, fumat, prezența diabetului zaharat sau a hipertensiunii arteriale, statutul venitului, indicele de masă corporală (IMC), vârsta și sexul.
Rezultatele studiului:
Doar 1.952 de participanți au fost incluși în studiu. Valorile de bază ale scurtării LTL au fost raportate a fi mai semnificative comparativ cu valorile de urmărire. S-au observat că participanții cu mai multă scurtare a LTL erau în principal bărbați, fumători actuali și cei care consumau mai puțin ceai verde.
Participanții care au consumat ceai verde au fost observați a avea mai puțină scurtare a LTL atât pentru asocierile transversale, cât și pentru cele longitudinale.
Nu au fost raportate observații semnificative pentru celelalte băuturi. Această asociere a consumului de ceai verde a fost observată a fi mai semnificativă pentru participanții mai tineri de 65 de ani.
Concluzie:
Prin urmare, studiul actual demonstrează că consumul de ceai verde poate fi benefic împotriva scurtării LTL, care ar putea afecta îmbătrânirea biologică. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare cu participanți de alte etnii și vârste pentru a confirma aceste rezultate.
Limitările studiului:
Studiul are anumite limite. În primul rând, evaluarea telomerilor a avut loc în leucocite, nu în alte tipuri de celule. De asemenea, studiul a inclus doar participanți coreeni și rezultatele nu pot fi generalizate la alte populații. Alte limite ar putea fi auto-raportarea consumului de băuturi și posibilitatea erorilor în măsurarea LTL.
Associations of green tea, coffee, and soft drink consumption with longitudinal changes in leukocyte telomere length.
https://www.nature.com/articles/s41598-022-26186-y
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Practicarea yoga are beneficii unice pentru femeile cu risc de Alzheimer
- Cum influențează statusul cardiometabolic riscul de demență la persoanele în vârstă
- Vitamina D ar putea influența mecanismele de îmbătrânire ale corpului
- Cercetătorii australieni dezvăluie secrete moleculare cruciale ale îmbătrânirii în celule
- Puțin ceai verde cu tratament psihiatric in loc de cafea?
- Menstruatie intarziata si ceaiul verde
- Ceai verde cu iasomie
- Ceaiul verde interactioneaza cu ac?
- Ceai verde.Intrebare.
- Ceaiul verde/ceaiul negru
- Consum ceai verde zilnic, de 3 ani - risc de cancer de colon?