Concentrațiile serice de cofeină ridicate ar putea reduce grăsimea corporală și riscul de diabet
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în BMJ Medicine a investigat relația cauzală dintre concentrațiile serice de cofeină pe termen lung și diabetul de tip 2, adipozitatea și bolile cardiovasculare majore (BCV).
Studiul a folosit date genomice din studiile de asociere la nivel de genom pentru a evalua efectele consumului de cofeină asupra dezvoltării diabetului și a tulburărilor cardiovasculare. Studiul a constatat că nivelurile mai mari de cofeină serice estimate genetic au fost asociate cu un indice de masă corporală mai scăzut, masă de grăsime în organism și riscuri mai mici de diabet tip 2, dar nu au fost identificate relații puternice între nivelurile de cofeină serice și riscurile de boli cardiovasculare.
Studiul a mai constatat că alelele asociate cu niveluri mai mari de cofeină serice sunt legate de consumul mai scăzut de ceai și cafea. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua probabilitatea translațională a constatărilor studiului în direcția scăderii poverii bolii metabolice a sănătății și pentru a investiga dacă băuturile necalorice cu cofeină pot reduce diabetul de tip 2 și adipozitatea.
sursa: News Medical
foto: Shidlovski / Shutterstock
Studiul a folosit date genomice din studiile de asociere la nivel de genom pentru a evalua efectele consumului de cofeină asupra dezvoltării diabetului și a tulburărilor cardiovasculare. Studiul a constatat că nivelurile mai mari de cofeină serice estimate genetic au fost asociate cu un indice de masă corporală mai scăzut, masă de grăsime în organism și riscuri mai mici de diabet tip 2, dar nu au fost identificate relații puternice între nivelurile de cofeină serice și riscurile de boli cardiovasculare.
Studiul a mai constatat că alelele asociate cu niveluri mai mari de cofeină serice sunt legate de consumul mai scăzut de ceai și cafea. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua probabilitatea translațională a constatărilor studiului în direcția scăderii poverii bolii metabolice a sănătății și pentru a investiga dacă băuturile necalorice cu cofeină pot reduce diabetul de tip 2 și adipozitatea.
Consumul de cafea a fost subiectul a numeroase studii științifice de-a lungul anilor. Iată câteva concluzii generale:
• Efecte pozitive: Consumul moderat de cafea (3-4 căni pe zi) a fost asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a unor afecțiuni precum boala Parkinson, diabetul tip 2 și cancerul de ficat. Cafeaua conține antioxidanți și alte substanțe benefice pentru sănătate.
• Efecte negative: Consumul excesiv de cafea (mai mult de 4-5 căni pe zi) poate duce la anxietate, tulburări de somn, probleme digestive și alte efecte secundare. De asemenea, cafeaua poate crește tensiunea arterială și poate fi contraindicată în cazul unor afecțiuni precum ulcerul gastric sau refluxul gastroesofagian.
• Sensibilitate individuală: Efectele consumului de cafea pot varia în funcție de sensibilitatea individuală. Unele persoane pot tolera mai multă cafea decât altele, în timp ce altele pot prezenta efecte secundare chiar și la consumul moderat.
În general, este important să consumăm cafea în mod moderat și să fim atenți la semnele că organismul nostru nu tolerează prea bine cafeaua. Este întotdeauna recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face schimbări semnificative în dieta dumneavoastră sau în consumul de cafea.
• Efecte pozitive: Consumul moderat de cafea (3-4 căni pe zi) a fost asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a unor afecțiuni precum boala Parkinson, diabetul tip 2 și cancerul de ficat. Cafeaua conține antioxidanți și alte substanțe benefice pentru sănătate.
• Efecte negative: Consumul excesiv de cafea (mai mult de 4-5 căni pe zi) poate duce la anxietate, tulburări de somn, probleme digestive și alte efecte secundare. De asemenea, cafeaua poate crește tensiunea arterială și poate fi contraindicată în cazul unor afecțiuni precum ulcerul gastric sau refluxul gastroesofagian.
• Sensibilitate individuală: Efectele consumului de cafea pot varia în funcție de sensibilitatea individuală. Unele persoane pot tolera mai multă cafea decât altele, în timp ce altele pot prezenta efecte secundare chiar și la consumul moderat.
În general, este important să consumăm cafea în mod moderat și să fim atenți la semnele că organismul nostru nu tolerează prea bine cafeaua. Este întotdeauna recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face schimbări semnificative în dieta dumneavoastră sau în consumul de cafea.
sursa: News Medical
foto: Shidlovski / Shutterstock
Data actualizare: 24-03-2023 | creare: 24-03-2023 | Vizite: 272
Bibliografie
Higher plasma caffeine concentrations might reduce body fat and type 2 diabetes risk, link: https://www.news-medical.net/news/20230322/Higher-plasma-caffeine-concentrations-might-reduce-body-fat-and-type-2-diabetes-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Anumite combinații medicamentoase ar putea trata eficient obezitatea
- Nouă abordare pentru tratarea diabetului la copii
- Insulina administrată săptămânal ajută pacienții cu diabet de tip 2 să își controleze glicemia similar cu insulina administrată zilnic
- Medicament împotriva obezității vizează cu succes grăsimile care pot pune în pericol sănătatea
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum