Ce trebuie să știi la prima ta sarcină
Autor: Domșa Dariana
Sarcina este o perioadă specială în viaÈ›a unei femei, iar cunoaÈ™terea informaÈ›iilor de bază poate ajuta la asigurarea unei sarcini sănătoase È™i la reducerea riscurilor de complicaÈ›ii. În timpul sarcinii, corpul femeii suferă o serie de modificări fiziologice menite să pregătească organismul pentru creÈ™terea È™i dezvoltarea fătului. Unele dintre modificări includ creÈ™terea în greutate, creÈ™terea tensiunii arteriale, creÈ™terea nivelului de hormoni È™i schimbări ale funcÈ›iilor corpului. Modificările sunt normale È™i, de obicei, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. (1, 2)
Îngrijire prenatală
Îngrijirea prenatală este un proces important de îngrijire medicală È™i educaÈ›ie pentru femeile însărcinate, care îÈ™i propune să asigure o sarcină sănătoasă È™i sigură atât pentru mama, cât È™i pentru copil. În general, îngrijirea prenatală ar trebui să înceapă cât mai curând posibil după ce femeia a aflat că este însărcinată. Îngrijirea prenatală include vizite medicale regulate, analize de sânge È™i alte teste, pentru a monitoriza atât starea mamei, cât È™i a fătului. (3, 4)
Ce se întâmplă în primele săptămâni de sarcină?
În primele săptămâni de sarcină, organismul mamei începe să se pregătească pentru a susÈ›ine creÈ™terea È™i dezvoltarea embrionului. În această perioadă, femeile pot experimenta unele simptome, cum ar fi greaÈ›a, oboseala, sensibilitatea la mirosuri È™i gusturi, precum È™i o schimbare a apetitului alimentar. Aceste simptome sunt cauzate de schimbările hormonale È™i, de obicei, dispar în timpul trimestrului doi al sarcinii.
În primele săptămâni de sarcină, embrionul este în plin proces de dezvoltare È™i este extrem de sensibil la anumite substanÈ›e. De aceea, consumul de alcool, tutun sau droguri poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării normale a sarcinii. Riscul de complicaÈ›ii în acest caz este foarte ridicat, deoarece primul trimestru de sarcină constituie o perioadă crucială în formarea celor mai importante sisteme È™i organe ale embrionului. Prin urmare, este important ca femeile să ia măsuri preventive pentru a evita astfel de substanÈ›e toxice È™i să adopte un stil de viață sănătos pentru a asigura o dezvoltare normală a sarcinii. (1, 2, 3)
AlimentaÈ›ia È™i nutriÈ›ia în timpul sarcinii
AlimentaÈ›ia È™i nutriÈ›ia adecvată sunt esenÈ›iale în general, însă cu atât mai mult în timpul sarcinii. O gamă variată de alimente sănătoase ar trebui să facă parte din dieta zilnică a mamei, care să furnizeze nutrienÈ›i necesari pentru o sarcină sănătoasă. Este important ca femeia gravidă să consume:
- alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea slabă, ouă, leguminoase È™i nuci (proteinele sunt esenÈ›iale pentru creÈ™terea È™i dezvoltarea È›esuturilor corporale ale fătului);
- alimentele bogate în fier, cum ar fi carnea roÈ™ie, peÈ™tele È™i legumele cu frunze verzi (pentru a preveni anemia);
- alimente bogate în carbohidraÈ›i complecÈ™i, cum ar fi cerealele integrale, pâinea integrală È™i pastele (poate ajuta la menÈ›inerea unui nivel stabil al zahărului din sânge)
În plus, este recomandat să se evite consumul alimentelor procesate (precum fast-food) È™i a celor cu un conÈ›inut ridicat de zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase cu zahăr sau dulciurile. De asemenea, este necesar să se limiteze consumul de cafeină È™i de alcool. (5, 6)
Exercițiile fizice
ExerciÈ›iile fizice regulate pot fi benefice în timpul sarcinii, deoarece ajută la menÈ›inerea sănătății cardiovasculare, îmbunătățesc starea de spirit È™i menÈ›in un nivel sănătos de greutate. Cu toate acestea, este important ca femeile gravide să discute cu medicul înainte de a începe orice program de exerciÈ›ii fizice È™i să urmeze îndrumările acestuia. ExerciÈ›iile fizice prea intense pot fi periculoase în timpul sarcinii È™i trebuie evitate. (8)
Stresul în timpul sarcinii
Stresul poate fi o parte naturală a sarcinii și poate avea un impact asupra sănătății mentale și fizice a mamei și a fătului. Este important să se identifice modalități de gestionare a stresului, cum ar fi prin meditație, yoga sau alte tehnici de relaxare. (7)
NaÈ™terea È™i îngrijirea postnatală
NaÈ™terea este momentul în care bebeluÈ™ul este adus pe lume È™i reprezintă o experiență unică È™i emoÈ›ionantă pentru proaspetele mame. După naÈ™tere, îngrijirea postnatală este importantă pentru recuperarea mamei È™i îngrijirea bebeluÈ™ului.
În primele zile după naÈ™tere, mama trebuie să se odihnească È™i să se recupereze. În timpul acestei perioade, poate fi util să primească ajutor din partea altor membri ai familiei sau prieteni apropiaÈ›i. Îngrijirea bebeluÈ™ului este importantă È™i poate include alăptarea sau hrănirea cu biberonul, schimbarea scutecelor È™i menÈ›inerea igienei. De asemenea, este important ca mama să-È™i monitorizeze starea de sănătate È™i să acorde atenÈ›ie semnelor de complicaÈ›ii, cum ar fi febra sau durerea severă. În cazul în care apar astfel de simptome, este important să solicitaÈ›i ajutor medical imediat.
Îngrijirea postnatală poate include, de asemenea, vizite la medicul obstetrician sau pediatru pentru a monitoriza dezvoltarea bebeluÈ™ului È™i a adresa orice preocupări legate de sănătate. De asemenea, este importantă monitorizarea propriei stări mentale È™i solicitarea sprijinului membrilor familiei sau a unui medic specialist, în cazul în care gravida întâmpină probleme în gestionarea emoÈ›iilor sau a anxietății. (9, 10)
(2) What to expect in the first trimester, https://www2.hse.ie/pregnancy-birth/baby-development-pregnancy-stages/stages/first-trimester
(3) Prenatal Care, https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/prenatal-care
(4) What is prenatal care and why is it important? https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/prenatal-care
(5) Nutrition During Pregnancy, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/nutrition-during-pregnancy
(6) Eat Healthy During Pregnancy: Quick Tips, https://health.gov/myhealthfinder/pregnancy/nutrition-and-physical-activity/eat-healthy-during-pregnancy-quick-tips
(7) Stress and pregnancy, https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/pregnancy/stress-and-pregnancy
(8) Exercise during pregnancy, https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/pregnancy/exercise-during-pregnancy
(9) Postnatal care for mothers and newborns: brie, https://www.who.int/publications/i/item/WHO-RHR-15-05
(10) Postnatal care of the mother and newborn, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK304191
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni