Ce spune neuroștiința despre umor?

©

Autor:

Ce spune neuroștiința despre umor?
Un studiu publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience face o incursiune în creierul comedianților profesioniști și al celor cu mai puțin umor, făcând o comparație.

Cercetătorii din cadrul Universității din California de Sud au pornit un proiect ambițios: identificarea rețelelor neuronale asociate creativității în ceea ce privește simțul umorului.

Creativitatea
este o arie largă de cercetare, studii anterioare identificând modul în care creierul înțelege și procesează poezia, jazz-ul de improvizație sau pictura, dar umorul oferă o direcție unică în înțelegerea proceselor de creativitate.

Un episod de umor are un început, o etapă medie și un final, și are loc într-un timp scurt. Studiul a inclus comendianți profesioniști și amatori, precum și un grup de control de persoane fără umor. Fiecărui participant i s-a prezentat  o imagine dintr-un ziar fără text atașat și a fost solicitat că vină cu două versiuni de prezentări pe baza imaginii, o versiune realistă și una comică.  După completarea cerinței, creierul a fost scanat cu ajutorul tehnicii RMN, la final prezentându-se o analiză a nivelului de umor al fiecăruia. După analiza datelor de la RMN, două regiuni ale creierului s-au observat în mod particular mai active pe durata compunerii textelor umoristice:
  • cortexul median prefrontal – aria situată în zona frontală a creierului implicată în învățarea asocierii dintre locații și evenimente, și răspunsul emoțional potrivit, ajutând la asocierea de  informații realiste, corecte și interacțiuni sociale.
  • regiunile temporale asociative – parte a lobului temporal implicat în recunoașterea și identificarea stimulilor complecși.

Activitatea în aceste regiuni a fost diferită în funcție de nivelul de umor, cu cât o persoană avea mai multe aptitudini și experiență în acest domeniu, cu atât era prezentă o activitate mai intensă, mai ales în lobul temporal. În schimb, amatorii sau persoanele fără umor au prezentat o activitate mai intenstă în cortexul prefrontal, arie asociată cu funcțiile de execuție, ca planificarea complexă sau procesele decizionale.

Comedianții profesioniști, cu cât au o experiență mai mare în acest domeniu, cu atât se angrenează mai puțin în deținerea autocontrolului și a rigidității, și mai mult în spontaneitate”, menționează unul dintre autorii studiului.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 17-01-2019 | creare: 10-03-2017 | Vizite: 1771
Bibliografie
The neuroscience of humor investigated, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316115.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fii mai creativ?
  • Umorul copilului dezvăluie aspecte despre sănătatea sa psihică
  • Persoanele care apreciază umorul negru sunt mai inteligente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum