Un nou mecanism induce autorepararea nervilor deteriorați

©

Autor:

Un nou mecanism induce autorepararea nervilor deteriorați

Studiul realizat de Johannes Gutenberg Universitaet Mainz a investigat procesul de regenerare a axonilor răniți și a concluzionat că același mecanism poate fi activat în celulele sistemului nervos central. Rezultatele au fost publicate în revista Cell Reports.
Celulele care formează mielină sunt cheia procesului de regenerare a axonului. Aceasta servește ca strat protector, permițând, în același timp, o transmisie rapidă și eficientă a semnalului.

„Mielina este importantă pentru funcția întregului sistem nervos, dar, de asemenea, împiedică procesul de reparare în caz de leziune”, a declarat Claire Jacob, autorul studiului.

Atunci când axonii sistemului nervos periferic sunt răniți, celulele Schwann induc rapid dezintegrarea segmentelor axonale decupate în fragmente mici. Acestea formează sfere mici de actină care exercită presiune asupra segmentelor axonale izolate, până la dezintegrarea lor în bucăți mici. Această degradare vizată a resturilor celulare este esențială pentru a permite părții sănătoase a axonului, care a rămas atașată corpului celulelor neuronale, să se regenereze.

În privință sistemului nervos, oligodendrocitele, spre deosebire de celulele Schwann, nu sunt capabile să formeze sfere de actină și să descompună segmentele de axon. Un motiv pentru aceasta este că, ele nu exprimă VEGFR1, receptorul care declanșează producerea de sfere de actină în celulele Schwann.


Echipa de cercetare a indus expresia VEGFR1 în oligodendrocite, ceea ce le-a permis să producă structuri actinice și să dezintegreze fragmente axonale tăiate, acesta fiind un pas esențial pentru promovarea regenerării neuronilor.

În prezent, echipa lucrează la identificarea proceselor moleculare care declanșează eliminarea mielinei în zonele în care se produc leziuni ale sistemului nervos central.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 28-08-2022 | creare: 22-07-2019 | Vizite: 1427
Bibliografie
First step to induce self-repair in the central nervous system. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190711141256.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum