Ce înseamnă celule endocervicale prezente (explicații)

©

Autor:

Ce înseamnă celule endocervicale prezente (explicații)
„Celule endocervicale prezente” este una dintre sintagmele prezente pe foaia cu rezultatul testului Papanicolaou și totodată o expresie care poate da emoții.
Pe scurt, pentru testul Papanicolaou medicul sau asistenta folosește un instrument medical asemănător cu o periuță pentru a lua o mostră de celule din cervix sau col - intrarea în uter situată în partea îndepărtată a vaginului. Mai precis, se dorește analizarea celulelor din așa-numita „zonă de transformare” - acolo unde celulele din interiorul uterului (scuamoase) se întâlnesc cu cele din exterior (endocervicale). În acest loc apar cel mai frecvent modificările celulare asociate cu cancerul.

Celulele prelevate sunt apoi analizate pentru a urmări existența unor modificări care poate sugera (sau nu) debutul unui cancer de col uterin sau cervical.

Ce înseamnă celule endocervicale prezente?

Această formulare se referă strict la faptul că s-a reușit prelevarea acestui tip de celule, adică acestea sunt prezente în mostra recoltată. Prin urmare, este un lucru bun dacă vedeți „celule endocervicale prezente” pe foaia de rezultate - înseamnă că s-a reușit colectarea celulelor vizate.

Secreția vaginală normală conține de obicei celule secretate din uter și cervix, acesta fiind motivul pentru care sunt interzise dușurile intravaginale, contactul sexual, folosirea tampoanelor interne sau a ovulelor vaginale cu 48 de ore înaintea testului Papanicolau.

Dacă în schimb veți găsi expresia „celule endocervicale absente”, acuratețea rezultatului va fi limitată și medicul va decide dacă este necesară repetarea testului, în funcție de istoricul pacientei și prezența altor simptome. Cel mai probabil instrumentul medical nu a sondat suficient în momentul recoltării. Studiile au arătat că specimenele cu celule endocervicale absente nu sunt mai predispuse să prezinte leziuni scuamoase (celule anormale) la recoltări ulterioare.

Celulele endocervicale sunt prezente într-o mai mică măsură la femeile care folosesc anticoncepționale, sunt însărcinate sau sunt la menopauză.

Data actualizare: 15-12-2024 | creare: 19-11-2021 | Vizite: 201245
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testul Papanicolau
  • Am făcut testul Papanicolau. Ce înseamnă rezultatul?
  • Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum