Ce probleme de sănătate pot apărea la micuți în vacanță (și cum le recunoști și tratezi)
Autor: Vasiliu Alina
Atunci când plănuiești o vacanță cu copiii, acest lucru înseamnă că vei renunța la rutina obișnuită, iar riscul lor de îmbolnăvire va fi mai mare. Micuții pot avea nevoie de timp înainte de a se obișnui cu mâncare, cu programul de somn sau cu mediul nou în care se află.
Considerații speciale pentru călătoriile în străinătate
Atunci când te pregătești pentru o călătorie este important să planifici și să cauți cât mai multe informații. De exemplu, este important să afli ce vaccin este necesar pentru copilul tău, deoarece unele țările diferite prezintă riscuri și cerințe diferite și pot necesita vaccinuri specifice. De exemplu, familia ta va avea nevoie de vaccinul împotriva febrei galbene dacă călătorești în Africa Subsahariană sau în America de Sud.
Unele vaccinuri necesită mai mult de o doză și sunt administrate în serie, pe o perioadă de zile sau, uneori, săptămâni.
Majoritatea vaccinurilor au nevoie de timp pentru a-și face efectul în organism. Imunizările trebuie administrate cu cel puțin o lună înainte de călătorie, așa că încearcă să programezi vizita la medic cu 4-6 săptămâni înainte de călătorie.
În funcție de planurile de vacanță, medicul poate recomanda ca, pe lângă imunizările de rutină, să îți vaccinezi copilul împotriva:
- febrei tifoidă;
- febrei galbenă;
- encefalitei B japoneză;
- meningitei;
- rabiei. (1)
Probleme comune ale copiilor care călătoresc
Indiferent cât de departe călătorești, există anumite probleme de sănătate care pot apărea la copilul tău, precum:
Diferența de fus orar
Pe lângă oboseală, diferența de fus orar poate provoca și probleme cu stomacul sau, chiar insomnie.
Iată câteva sfaturi pentru a face față diferenței de fus orar:
- Încercă să ajustezi programul de somn al copilului cu 2-3 zile înainte de plecare.
- Asigură-te că acesta se odihnește suficient înainte de călătorie.
- Deshidratarea contribuie la efectele secundare ale diferenței de fus orar, deci asigură-te că acesta bea multă apă în timpul zborului.
- După sosire, încurajează copiii să fie activi și să stea în zone luminate.
- Încearcă să urmezi ora locală (de exemplu, încercă să ții copiii treji până până când ora locală indică că este timpul de culcare).
Durere de ureche
Este normal pentru copii să experimenteze disconfort la nivelul urechii în timpul decolării și aterizării avionului, ca urmare a presiunii din urechea medie care încearcă să țină pasul cu presiunea aerului în schimbare rapidă.
Modalitățile de prevenire a durerilor de urechi:
- Încurajează copiii să înghită, sau, dacă sunt mari, să mestece gumă. Pentru sugari poate fi de ajutor să-i alăptăzi sau să folosești o suzetă.
- Picăturile care amortesc timpanul (Auralgan) pot ușura durerea și pot fi cumpărate fără rețetă.
- De asemenea, poți oferi copilului un calmant, cum ar fi acetaminofenul, cu 30-60 de minute înainte de decolare sau, dacă este un zbor lung, înainte de aterizare. (2)
Rău de mișcare
Răul de mișcare este declanșat de semnalele diferite transmise către creier, pe de-o parte de urechea internă, iar pe de altă parte de ochi. Urechile interioare detectează mișcarea, dar ochii nu. Aceste semnale amestecate care vin din creier pot provoca greață, amețeli, vărsături, paloare și transpirații reci.
Răul de mișcare apare adesea atunci când călătorești pe nave și bărci, dar poate afecta și copiii atunci când călătoresc în avioane, autobuze și mașini.
Câteva moduri de a ajuta la combaterea răului de mișcare:
- Înainte de a pleca, copiii trebuie să consume o masă ușoară sau o gustare, deoarece răul de mișcare se poate agrava dacă aceștia nu au mâncat nimic înainte de plecare. Alege alimente care pot fi ușor digerate și evită alimentele grase.
- De asemenea, nu este indicat ca aceștia să mănânce în timpul călătoriilor scurte. Pentru călătorii mai lungi, pot consuma câteva gustări sau alimente ușoare.
- Încurajează copiii să privească în afara mașinii, mai degrabă decât în interior. Aceștia ar trebui să se concentreze pe obiecte care nu se află în mișcare sau să se focuseze pe lucruri aflate în depărtare.
- Menține fereastra de la mașină întredeschisă pentru a permite circulația aerului proaspăt.
- Folosește o pernă de călătorie pentru a reduce mișcarea capului.
- Dacă copilul se plânge că se simte rău poți opri mașina și lasă-l să ia aer proaspăt pentru câteva minute.
Diaree
Diareea și alte probleme de stomac pot fi frecvente în timpul călătoriei. Adesea, sunt cauzate de bacterii sau de alți germeni care intră în tractul digestiv, de obicei din alimente sau apă contaminată. Diareea este o problemă în special pentru copiii mici și bebeluși, deoarece aceștia se pot deshidrata mai repede decât adulții.
Apa în multe țări în curs de dezvoltare nu este tratată în același mod ca în țările dezvoltate și poate conține bacterii, viruși și paraziți.
Oferă copilului doar apă îmbuteliată în timpul călătoriei. Dacă folosești apă de la robinet, fierbe-o mai întâi sau încearcă să o purifici cu o tabletă de iod.
Alte modalități de prevenire a diareei și a stresului gastric:
- Copiii trebuie să se spele pe mâini cât mai des.
- Păstrează suzeta și jucăriile curate.
- Păstrează la îndemână un produs de igienizare pe bază de alcool.
- Asigură-te că toate produsele lactate sunt pasteurizate.
- Fructele și legumele proaspete trebuie spălate bine și curățate.
- Carnea și peștele trebuie să fie bine gătite și consumate imediat după preparare.
- Evită mâncarea de la vânzătorii de pe stradă. (3)
Fii pregatit
Când împachetezi, ia cu tine orice medicament pe care copilul tău îl folosește în mod regulat, deoarece poate fi greu de găsit la destinație. Nu uita inhalatoarele, medicamentele pentru alergii și insulina, dacă este nevoie.
Pentru orice eventualitate este bine să ai cu tine calmante, un mic kit de prim ajutor care include antiseptic, unguent cu antibiotice, bandaje și alte medicamente, protecție solară și împotriva insectelor și gel dezinfectant pentru mâini.
Fă câteva cercetări înainte de călătorie pentru a găsi spitalul sau unitatea de îngrijire medicală cea mai apropiată de destinație, în special dacă copilul are o afecțiune cronică de sănătate. Dacă călătorești în străinătate, încercă să găsești unul în care medicii vorbesc limba engleză.
De asemenea, este indicat să iei cu tine o copie a istoricului medical al copilului. În acest mod, poți ajuta medicii să ia decizii adecvate în ceea ce privește modul în care copilul tău va fi tratat.
Înainte de a pleca în vacanță, ia în considerare să soliciți medicului alte informații despre cum să îți protejezi copilul. Această planificare în avans te va ajuta să te relaxezi și să te bucuri de timpul petrecut în vacanță.
2. Travelling with children. Url: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/travelling-with-children
3. Traveling with Children. Url: Traveling with Children
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum