Ce înseamnă somn bun: calitatea versus numărul de ore dormite

©

Autor:

Ce înseamnă somn bun: calitatea versus numărul de ore dormite

Somnul odihnitor te ajută să fii cea mai bună versiune a ta în ziua următoare. Pare simplu, și este simplu, însă nu întotdeauna avem parte de somn de calitate. Acest lucru îl simți pe pielea ta căci îți afectează direct abilitățile de învățare, memoria, creativitatea și starea de spirit. Somnul odihnitor întărește sistemul imunitar și ne ajută să ne păstrăm o dietă sănătoasă.

 

La polul opus, dacă nu dormi cât să te odihnești, a doua zi te vei simți lent, cu mintea încețoșată, fără energie și fără entuziasm. Uneori, este evident atât pentru tine cât și pentru cei din jur că nu dormi bine. În alte cazuri, somnul deficitar și consecințele sale se acumulează gradual, astfel încât devii obișnuit(ă) cu ele fără să îți dai seama de impactul lor asupra sănătății tale și a calității vieții zilnice.

 

Citind aceste rânduri, fă un pas în spate și evaluează obiceiurile tale de somn și calitatea somnului din timpul nopții. Somnul odihnitor necesită să dormi un anumit număr de ore în fiecare noapte, iar somnul să fie neîntrerupt pe tot parcursul nopții, noapte de noapte.

 

Somnul este un proces complex care afectează întregul corp și mintea. În timpul somnului, trecem prin mai multe etape, de la somn ușor la somn adânc și somn REM (mișcarea rapidă a ochilor din timpul somnului). Ideal este să trecem prin aceste etape de mai multe ori în timpul nopții, astfel încât somnul să își poată îndeplini obiectivul de a repara corpul și mintea. Un ciclu de somn durează între 60 și 90 de minute, iar noi repetăm mai multe astfel de cicluri pe timpul nopții.

 

Ce înseamnă un somn bun, care sunt caracteristicele sale?

Toată lumea vorbește despre durata somnului, despre numărul minim de ore dormite recomandate de specialiști. Acest număr s-a stabilit la 8 ore recomandate, cu paranteza că pot fi între 7 și 9 ore dormite în fiecare noapte.

Însă diferă în funcție de vârstă: adulții peste 65 de ani au nevoie de 7-8 ore de somn. Adolescenții au nevoie de mai multe ore de somn, între 8 și 10 ore. Bebelușii au nevoie cam de 17 ore de somn, iar copiii mici și mari, până în adolescență au nevoie de multe ore de somn care reflectă creșterea și dezvoltarea lor rapidă.

 

Aceste cifre sunt orientative, dar sunt un punct de plecare. Nevoile fiecărui om diferă în funcție de vârstă, bagajul genetic, programul zilnic și nivelul de activitate. În unele zile avem nevoie de mai multe ore de somn pentru a compensa oboseala de peste zi, iar în alte zile avem nevoie de mai puține. Secretul unui somn de calitate este să asculți nevoile corpului atunci când îți cere odihnă prin somn.

 

Somnul de calitate este un somn continuu, fără întreruperi. Mamele cu copii mici au învățat foarte repede această lecție. Somnul continuu pe toată durata nopții, cu cât mai puține întreruperi spre deloc, este mult mai odihnitor decât un somn întins pe mai multe ore dar întrerupt des. Când somnul este întrerupt forțat, are loc ruperea unui ciclu de somn, indiferent dacă este adânc sau ușor, și astfel ne trezim dimineața cu puțină energie chiar dacă am stat 8 ore în pat. 

 

În această situație poți apela la un remediu natural numit melatoninâ. Acest supliment alimentar natural te va ajuta să îmbunătățești continuitatea somnului, care este la fel de importantă ca durata somnului. Tableta de melatonina 5mg este concepută astfel încât absorbția să se facă lent, progresiv: în primele 10-20 minute după administrare o tabletă asigură cantitatea suficientă de melatonină pentru a reduce timpul de adormire, iar restul cantităţii se eliberează treptat în următoarele 4 ore, menţinând un somn profund pe timpul nopţii.

 

Intervalul de timp alocat somnului, din cele 24 de ore disponibile dintr-o zi, este la fel de important ca lungimea și continuitatea lui. Aici ne folosim de ritmurile circadiene, adică corelarea ceasului intern al corpului nostru cu semnalele primite din mediul înconjurător care ne indică că ziua e pe terminate și a venit timpul odihnei. Lumina este cel mai important factor care reglează ritmurile circadiene. Lumina pornește procesele biologice ce determină trezirea, iar întuniricul sau lumina slabă inițiază procesele chimice ce induc somnul, inclusiv secreția melatoninei menționată mai sus.

 

Există situații în care orele de somn nu sunt corelate cu ritmul circadian - persoanele care lucrează în schimburi sau cei care călătoresc intercontinental - și atunci este necesar suplimentul alimentar melatonină 5 mg pentru a adormi cât mai repede, a dormi fără întreruperi și a dormi suficiente ore pentru ca organismul să se trezească în mod natural odihnit și plin de energie.

 

Un somn odihnitor începe cu o rutină de seară care să pregătească corpul și mintea pentru somn. Menținerea unui program constant de somn este asociat cu reducerea riscului de obezitate și diabet. Așadar, înainte de a recurge la medicamente, îmbunătățește calitatea somnului tău, noapte de noapte, inclusiv suplimentarea cantității de melantonină.


Data actualizare: 03-05-2023 | creare: 03-05-2023 | Vizite: 394
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: