Ce face prea mult zahăr în sânge și de ce e atât de important să ținem glicemia jos

©

Autor:

Ce face prea mult zahăr în sânge și de ce e atât de important să ținem glicemia jos

Prea mult zahăr în sânge sau hiperglicemia reprezintă creșterea cantității de glucoză în sânge peste limita normal acceptată. La valori crescute poate afecta sănătatea și buna funcționare a organismului. (1)

Glicemia este menținută în parametri normali datorită insulinei, hormon cu acțiune hipoglicemiantă, secretat de către celulele beta ale pancreasului endocrin. Insulina are rolul de a scădea glucoza prin transportul acesteia în celule, unde este folosită drept precursor de energie pentru procesele metabolice realizate în organism.

Atunci când cantitatea de glucoză este peste necesarul utilizat de organism, insulina nu va putea gestiona întreaga cantitate de glucoză, motiv pentru care acesta se va depune în celulele adipoase și astfel apare creșterea în greutate. (1, 4)

Netratată și necontrolată, glicemia va duce în timp către apariția diabetului zaharat, fiind una dintre cele mai frecvente complicații ale glicemiei crescute. (1, 3)

Principalele roluri are insulinei care subliniază importanța ei în organism din punct de vedere al metabolismului glicemic, sunt:

  • Scăderea nivelului de glucoză din sânge (glicemia): atunci când glicemia crește, consecutiv va crește și secreția de insulină
  • Facilitează pătrunderea glucozei la nivel celular
  • Depozitează excesul de zahăr: adesea este stocat la nivel hepatic sub formă de glicogen, care poate fi utilizat la nevoie (1, 4)


Care sunt efectele benefice ale zahărului pentru organism?

Ca orice aliment, zahărul poate fi util organismului atunci când este utilizat cu moderație, în limitele normal fiziologice. Zahărul este încadrat în categoria nutrienților cunoscuți sub numele de carbohidrați, fiind utilizat de organism ca principala sursă de energie. (5)

Principalul organ care are cea mai mare nevoie de glucoză este creierul, datele medicale susținând un consum de glucoză al acestuia de aproximativ 50%. Fiind bogat în celule nervoase, acesta are nevoie de cea mai mare cantitate de glucoză pentru realizarea funcțiilor nervoase și cele ce țin de buna funcționare a întregului organism. (1, 5)

În cea mai frecvent întâlnită complicație a diabetului zaharat, hipoglicemia, însemnând scăderea cantității de zahăr din sânge, se pot observa modificări în sensul scăderii funcției cognitive, precum și a deficitul de atenție. (5)

Acestea pot să apară din cauza afectării bunei funcționări a celulelor nervoase. De asemenea, în procesele intelectuale ce țin de învățat, citit, memorat, poate crește nevoia de glucoză. (5)

Prin cele enumerate nu se încurajează consumul crescut și neresponsabil de zahăr. Dar, totodată, nu se încurajează nici eliminarea completă a unui produs din dietă, deoarece are beneficii importante pentru organism dacă este consumat cu moderație. (1, 5)

Care sunt efectele negative ale consumului crescut de zahăr?

Deși s-au dovedit de-a lungul timpului beneficiile zahărului asupra creierului și al producției de energie, acesta are multiple efecte negative asupra organismului dacă este consumat în exces. (3)

Un studiu realizat pe animale de către cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles a asociat consumul crescut de fructoză cu îmbătrânirea prematură a celulelor, în timp ce un alt studiu a descoperit asocieri între excesul de glucoză și deficiențe de memorie. (3)

Zahărul în exces, în timp, poate conduce către următoarele patologii:

  • Diabetul zaharat de tip 1
  • diabet zaharat de tip 2
  • Diabet zaharat gestațional
  • Boli neurodegenerative: demența este una dintre cele mai frecvente boli neurologice cauzate de hiperglicemie îndelungată și netratată
  • Insuficiență renală
  • Afectarea oculară/ pierderea vederii ca și complicație a diabetului zaharat decompensat
  • Infarct miocardic
  • Îngreunarea vindecării leziunilor
  • Acnee: zahărul poate înrăutăți evoluția acneei și poate favoriza apariția coșurilor pe față
  • Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD): consumul de fructoză este procesat în ficat, iar în exces, prin descompunere se va transforma în grăsime care conduce către afectare hepatică
  • Steatohepatita non-alcoolică (NASH) (2, 3)


Hiperglicemia poate afecta starea generală, o persoană manifestând următoarele simptome:

  • Cefalee frecventă
  • Somnolență
  • Fatigabilitate
  • Vedere încețoșată
  • Balonare
  • Senzația de vezică urinară plină și nevoia de a urina frecvent
  • Pierderea capacității de concentrare
  • Răni care durează mult mai mult până se vindecă (3)


Cea mai frecventă patologie cauzată de hiperglicemie este diabetul zaharat:

  • Diabet zaharat tip 1: Sistemul imunitar joacă un rol important deoarece acesta atacă propriile celule din pancreas responsabile de producția de insulină. Drept urmare organismul va suferi un deficit de insulină, iar nivelul de glucoză din sânge va crește.
  • Diabet zaharat tip 2: Producția de insulină este normală, dar organismul nu o poate folosi în mod corespunzător, iar nivelul de glicemie nu va fi reglat. În tipul 2 este frecvent întâlnită rezistența la insulină. (3)


Pentru diabetul zaharat de tip 1 se consideră că factorii genetici și de mediu sunt foarte importanți și pot crește susceptibilitatea de a face boala. (3)

Fundația Juvenile Diabetes Research susține faptul că nu există o cale prin care se poate preveni diabetul zaharat de tip 1, din cauza transmiteri sale genetice. Este indicată doar ținerea glicemiei sub control pentru a putea preveni complicațiile ulterioare. (3)

Diabetul zaharat de tip 2 apare de obicei la vârstă adultă și poate fi prevenit printr-un stil de viață echilibrat, alături de o dietă sănătoasă, de activitate fizică regulată, combaterea obezității, precum și prin tratarea bolilor subiacente, dacă ele există. (3)

Un nivel crescut de zahăr în sânge pentru o perioadă îndelungată asociat cu o producție mai scăzută de insulină, poate conduce către o creștere a cetonelor, având ca și urmare cetoacidoza diabetică.

Cetoacidoza diabetică reprezintă o complicație severă a diabetului zaharat de tip 1, dar poate să apară și în tipul 2, fiind o complicație amenințătoare de viață, din cauza valorilor foarte mari ale glicemiei. Această complicație apare din cauza deficitului de insulină, iar zahărul nu mai poate fi utilizat nici ca sursă de energie, nici depozitat în celule.

Simptomatologia cetoacidozei diabetice:

  • Poliurie: pacientul va urina mai mult decât normal
  • Polidipsie: dorința de sete crescută
  • Respirație rapidă, profundă
  • Piele și tegumente uscate
  • Rigiditate
  • Dureri musculare
  • Greață și vărsături
  • Fatigabilitate (6)


Prevenirea hiperglicemiei

Prin respectarea unor recomandări, glicemia poate fi ținută sub control, fără afectarea sănătății, astfel:

  • Monitorizați-vă glicemia odată la câteva zile, sau zilnic dacă sunteți la risc de diabet
  • Consultați un medic pentru a ști că sunteți sănătos
  • Consultați un nutriționist dacă nu știți ce să mâncați pentru a menține glicemia în limite normale
  • Faceți sport de 3-4 ori pe săptămână sau alegeți plimbările mai lungi
  • Minimizați stresul, pe cât posibil
  • Monitorizați-vă tensiunea arterială (1, 3)


Recomandări

Zahărul, ca orice produs alimentar, poate fi atât nociv cât și benefic pentru organism, în funcție de cantitatea în care este consumat. Nu este încurajată și nici recomandată scoaterea unui aliment total din dietă și se recomandă disciplina și consumul în limitele normale.

Dacă sunteți o persoană supraponderală și nu obișnuiți să faceți exerciții fizice, ați putea fi predispus la dezvoltarea unui diabet de tip 2, motiv pentru care este foarte important să vă monitorizați constant dimineața glicemia.

Diabetul este o boală cronică care se întinde pe întreg parcursul vieții, motiv pentru care este indicat să aveți grijă de propria sănătate, să faceți sport, să slăbiți atunci când este cazul și să alegeți un echilibru în dietă. Diabetul poate fi ținut sub control dacă sunteți responsabili.


Data actualizare: 05-08-2022 | creare: 05-08-2022 | Vizite: 1070
Bibliografie
1. Hiperglicemia, link: https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-sugar-hyperglycaemia/
2. Cum îți afectează prea mult zahăr corpul?, link: https://www.webmd.com/diabetes/features/how-sugar-affects-your-body
3. Cum se simte nivelul ridicat de zahăr din sânge (hiperglicemia)? , link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/313138
4. Rolul insulinei în corpul uman, link:https://www.news-medical.net/health/Insulins-role-in-the-human-body.aspx
5. Zahărul și creierul , link: https://hms.harvard.edu/news-events/publications-archive/brain/sugar-brain
6. Cetoacidoza diabetică, link: https://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetic-ketoacidosis.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hiperglicemia, mai periculoasă decât hipertensiunea arterială în privința riscului de a suferi un atac de cord
  • Lumina roșie ar putea scădea vârfurile hiperglicemice de după mese
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum