Ce cauzează creșterea numărului cazurilor de plămân negru?

Un nou studiu al cercetătorilor de la University of Illinois din Chicago corelează expunerea la dioxid de siliciu cu o creștere a ratei de dezvoltare a pneumoconiozei la persoanele care lucrează în industria minieră, fiind primul care explică apariția fibrozei progresive în rândul acestor oameni, mai ales în Virginia și Kentucky.
Robert Cohen, profesor la Centrul de Educație și Cercetare Minieră din cadrul UIC, afirmă că toxicitatea siliciului este cunoscută de mult timp, însă motivul pentru care numărul de oameni care dezvoltă această afecțiune este în creștere nu a fost elucidat anterior.
În consecință, pentru a afla mecanismele ce produc acest fenomen, Cohen și a realizat biopsii de țesut pulmonar de la minerii afectați de plămân negru, după cum se mai numește această patologie pulmonară. Cercetătorii au comparat țesuturile de la minerii care care s-au născut între anii 1910 și 1930 cu cele de la minerii care s-au născut după 1930, pe care acesta îi numește „mineri contemporani”. Conform oamenilor de știință, țesuturile care prezentau noduli silicotici într-un procent mai mare de 75% au fost clasificate fiind afectate de boală de tip silice, iar cele cu un număr mai mare de noduli gri sau negri au fost clasificați drept de tip cărbune (mai puțin de 25%) sau de tip mixt (25%-75%).
Cercetătorii au utilizat tehnici avansate de analiză, precum microscopia electronică și spectroscopia cu raze X, pentru a determina particularitățile fizice și chimice ale mineralelor ce s-au regăsit în probele biologice. Rezultatele acestor evaluări au certificat o rată crescută de particule de silice în țesuturile pulmonare prelevate de la minerii „contemporani”, în timp ce minerii născuți înainte de anii 1930 au prezentat o cantitate mai mare de particule cărbunoase. Diferențele procentuale dintre ambele tipuri de afectări au fost, în medie, de 35-40%. Cohen atribuie aceste diferențe schimbărilor de natură tehnologică din industria minieră ce au apărut după jumătatea secolului XX, perioadă în care minerii din cea de-a doua categorie și-au început cariera.
Doctorul afirmă că descoperirile pe care echipa sa le-a făcut demonsrează legătura de cauzalitate dintre incidența crescută a apariției fibrozei progresive din cadrul pneumoconiozei minerilor și siliciul găsit în țesuturile lor pulmonare. Conform acestuia, informațiile reieșite din studiu sunt esențiale pentru determinarea limitelor de expunere pe care autoritățile trebuie să le implementeze în vederea protejării stării de sănătate a minerilor.
sursa: Science Daily
foto: Angela via Pixabay
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O cercetare recentă solicită revizuirea liniilor directoare privind expunerea la lumina soarelui
- Activitățile lejere din timpul liber pot reduce riscul de deces, indiferent de cauză
- Substanțele polifluoroalchilice pot crește riscul de ADHD
- Stresul psihosocial și anxietate se reduc și după efectuarea virtuală a unor exerciții fizice
- Respiratie insuficienta si ziua si noaptea, cu suieraturi la expiratie.
- Asimetrie pulmonara dreapta prin leziuni fibronodulare retractile- sechelare
- Fibroza pulmonara??
- Fibroza pulmonara rezultat Ct toracic cu contrast
- Fibroza pulmonara - ameliorare, tratament
- Nelămurire Fibroza pulmonară