Țigările electronice nu pot ajuta fumătorii să renunțe la tutun

©

Autor:

Țigările electronice nu pot ajuta fumătorii să renunțe la tutun
Utilizarea țigărilor electronice cu scopul renunțării la fumat este ineficientă, constată un nou studiu. În plus, folosirea țigărilor electronice în locul celor clasice nu doar că nu i-a ajutat pe fumători să renunțe la tutun, dar a crescut totodată și susceptibilitatea de recidivă.
La puțin timp de la răspândirea pe scară largă a țigărilor electronice, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite a sugerat că fumătorii care nu pot renunța la fumat ar putea beneficia în urma înlocuirii țigărilor normale cu cele electronice. Cu toate acestea, au existat puține studii privind capacitatea fumătorilor de a trece la țigări electronice fără a recidiva și a reveni la fumatul de țigarete.

O analiză a cercetătorilor de la Universitatea din California și de la Centrul de Cancer UC San Diego raportează că utilizarea țigării electronice, chiar și zilnic, nu i-a ajutat pe fumători să renunțe cu succes la țigări. „Descoperirile noastre sugerează că persoanele care au renunțat la fumat și au trecut la țigări electronice sau alte produse din tutun și-au crescut, de fapt, riscul de recidivă la fumat în anul următor, comparativ cu cei care au renunțat la utilizarea tuturor produselor din tutun”, a spus primul autor al lucrării, John P. Pierce, profesor distins la Institutul de Sănătate Publică Herbert Wertheim.

Cercetătorii au folosit date dintr-un studiu longitudinal reprezentativ la nivel național, în care au fost identificați peste 13.000 de fumători, care au fost urmăriți în cadrul a două sondaje anuale secvențiale, pentru a explora schimbările în utilizarea a 12 produse din tutun. La prima urmărire anuală, 9,4% dintre fumători au renunțat la tutun. Considerați „foști fumători”, 62,9% dintre acești indivizi au renunțat complet la tutun, în timp ce 37,1% au trecut la o altă formă de consum de tutun. Dintre fumătorii recenți care au trecut la un alt produs, 22,8% au folosit țigări electronice, 17,6% folosind țigări electronice zilnic.

La a doua monitorizare anuală, autorii au comparat foștii fumători care nu foloseau tutun cu cei care au trecut la țigări electronice sau alte produse din tutun. Conform concluziilor, persoanele care utilizau țigările electronice au avut mai multe șanse de a recidiva și de a reveni la fumatul obișnuit, în comparație cu foștii fumători care au renunțat în totalitate la tutun, probabilitatea fiind mai mare în medie cu 8,5%.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-10-2021 | creare: 21-10-2021 | Vizite: 514
Bibliografie
E-cigarettes don't help smokers stay off cigarettes, study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211019120109.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaporii degajați de țigaretele electronice se evaporă în câteva secunde
  • Vaporii țigării electronice, toxici pentru cavitatea orală
  • Țigaretele electronice la fel de nocive pentru gingii ca cele clasice
  •