Ce calitati apreciem la o bona

©

Autor:

Ce calitati apreciem la o bona

Aparitia unei bone (babysitter) in familie este o schimbare destul de importanta pentru copil. Aceasta va fi nu numai persoana care are grija de cel mic, ci si un nou model de comportament si un sprijin in dezvoltarea sa.


Bona este alaturi de copil pe parcursul a mai multor ore din zi si, in functie de caz, il trezeste, il spala si il imbraca, il hraneste, il duce la gradinita sau la scoala, il supravegheaza in casa, la locurile de joaca sau la plimbare, ii spune povesti, se joaca cu el sau il asista la efectuarea temelor.

Nu va face lucrurile la fel ca un parinte, ceea ce nu este mai bine sau mai rau, ci doar diferit. Ea isi aduce aportul la dezvoltarea copilului cu responsabilitate, atasament si mai ales cu iubire, pentru ca nu ai cum sa practici o astfel de meserie fara sa-ti fie dragi copiii si sa-ti placa sa ai grija de ei.

In relatia cu bona, sunt importante respectul si increderea reciproca, ascultarea atenta a nevoilor fiecaruia, recunoasterea implicarii in cresterea copilului si progresele facute.

Iata care sunt cele mai importante abilitati si calitati necesare unei bone potrivite:

  • sa fie un model pentru copii, deoarece acestia imita, fara sa discearna, cuvintele, gesturile si atitudinile celor din jur
  • sa cunoasca, sa respecte si sa apere drepturile copiilor (chiar in fata parintilor abuzivi).
  • sa stie ce presupune supravegherea si ingrijirea copiilor, conforme cu varsta, nivelul de intelegere al acestora si cu stadiul de dezvoltare (cunostinte, dezvoltare fizica si emotionala)
  • sa aiba notiunile de baza referitoare la etapele de dezvoltare fiziologice ale copiilor, pentru a adapta activitatile specifice, a sesiza si a anunta eventualele disfunctionalitati
  • sa ia decizii in situatii diferite pe parcursul zilei: meniu, activitati potrivite in functie de context sau daca apar accidente, sa stie sa dea primul ajutor si sa cheme medicul/ ambulanta cand este nevoie.
  • sa fie capabila sa organizeze activitati si sa le planifice de-a lungul zilei, fie ca tin de masa, odihna, timp liber sau studiu
  • sa aiba rabdare si consecventa, sa fie empatica, intelegatoare
  • sa intretina o relatie de comunicare corecta cu copilul si cu parintii in sensul de a cere si a da informatii corecte, complete si la timp asupra problemelor aparute in cadrul activitatilor de peste zi cu copilul, sa-i anunte in timp util daca apar probleme de sanatate sau orice alte situatii de urgenta.
  • sa fie discreta si loiala, de incredere si cu respect fata de valorile familiei (inclusiv obiceiuri, credinte ce tin de religie sau etnie)
  • sa interactioneze corect cu copiii, folosind metode adecvate de motivare, recompensare sau disciplinare a acestora
  • sa aiba o rezistenta fizica necesara acompanierii copilului, care este plin energie, usurinta de deplasare specifica varstei, dar si rezistenta psihica, atunci cand dispozitiile schimbatoare ale copilului sau comportamentul uneori dificil determina un anumit nivel de stres
  • sa fie o persoana flexibila, adaptabila, pozitiva, asertiva

In multe din situatii, copilul petrece cu bona mai mult timp decat cu parintii; astfel, este lesne cat de importanta este decizia angajarii unei persoane potrivite.

Atitudinea echilibrata, colaborarea deschisa si comunicarea clara si asertiva sunt factori care ajuta la crearea unei relatii bune intre bona, parinte si copil, cu beneficii in folosul dezvoltarii armonioase a copilului!

Data actualizare: 07-03-2020 | creare: 23-05-2013 | Vizite: 9948
Bibliografie
Copilul si familia, autor Paul Osterrieth, Bucuresti 1973, Editura Didactica si Pedagogica
Cartea bonei, editor: Fundatia Romanian Angel Appeal, decembrie 2001, Bucuresti
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum