Cataracta poate fi prevenită?
Cataracta este definită drept o afecțiune oftalmologică ce constă în scăderea progresivă a capacității vizuale prin pierderea transparenței cristalinului, acesta devenind opac. (1)
Există diverși termeni populari pentru a caracteriza cataracta, iar cel mai cunoscut este termenul de albeață, deoarece pe măsura progresiei bolii, centrul irisului devine din ce în ce mai alb. (1)
Pentru o evaluare cât mai corectă și un tratament, este important să mergeți la un medic oftalmolog. Informațiile pe care le veți regăsi sunt în scop informativ, iar vederea este esențială.
Cine poate dezvolta cataractă?
Oricine poate să sufere de cataractă, dar aceasta apare cel mai adesea la vârstnici, pe măsura înaintării în vârstă. Apare frecvent în jurul vârstei de 40 de ani, dar principalele simptome asociate bolii, precum scăderea acuității vizuale, pot să apară și după 60 de ani. (1)
În mod cert, există cazuri de cataractă congenitală, drept malformație cu care se nasc unii copii din mame ce suferă de diverse patologii, adesea cu transmitere sexuală.
Cel mai adesea, copiii se nasc cu cataractă congenitală în urma:
- Unor infecții cu transmitere sexuală la mamă
- Mamă ce suferă de boli cu transmitere sexuală și nu se tratează pentru acest lucru
- Unor sarcini nemonitorizate de către un medic
- Consumul necorespunzător de antibiotice pe parcursul sarcinii
- Mamă nevaccinată împotriva celor mai periculoase infecții cu transmitere la făt, precum: sindromul TORCH
- Copii cărora nu li s-a acordat un tratament profilactic atunci când trebuia
- Din cauza unor mame cu un nivel scăzut de educație
- Mame cu un nivel scăzut de înțelegere și nu previn îmbolnăvirea fătului
- Mame cărora li s-a recomandat un avort, din cauza riscului extrem de mare de malformații ale copilului, născând astfel un făt care nu este compatibil cu viața pe termen lung (1, 2)
Sindromul TORCH reprezintă indicație de vaccinare la gravidă și este o prescurtare pentru:
- T: Toxoplasmoză
- O: other agents: HIV, varicela, sifilis
- R: Rubeolă
- C: citomegalovirus
- H: herpes (2, 3)
Cum știu dacă sunt la risc să dezvolt cataracta? Care sunt simptomele cataractei?
Cataracta face cu siguranță parte din procesul de îmbătrânire a ochiului. Aceasta poate da următoarele simptome:
- Vedere tulbure, încețoșată
- Ochii devin mai strălucitori, formându-se un halou (asemenea unui cerc) pe suprafața cristalinului
- Dificultate de a vedea noaptea
- Modificări în sfera cromatică- puteți vedea diferit culorile
- Modificări ale dioptriilor
- Miopie bruscă
- Sensibilitate la lumina soarelui, lămpi sau faruri (1)
Cataracta nu este dureroasă, dar creează mult disconfort celui ce suferă, iar sensibilitatea la lumină face ochiul să devină extrem de sensibil. (1)
Factori de risc pentru dezvoltarea cataractei
Având în vedere că majoritar cataracta apare pe măsura îmbătrânirii, cercetările arată că o serie de factori pot crește riscul de dezvoltare a cataractei:
- Fumat
- Alcool
- Obezitatea
- Diabetul zaharat
- Hipertensiunea arterială
- Lumină ultravioletă (UV)
- Medicamente cu steroizi sau statine: steroizi utilizați pentru diverse boli reumatologice, lupus, artită.
- Leziuni oculare sau intervenții chirurgicale oculare
- Deficiență nutrițională
- Istoric de cataractă în familie
- Timpul îndelungat petrecut la soare fără protecție (ochelari de soare) (1, 4)
Cataracta poate să apară atât la un singur ochi, cât și ambii ochi. În cazul apariției la ambii ochi, aceștia pot avea o afectare a acuității vizuale diferită, astfel cu un ochi puteți vedea mai bine decât cu celălalt. (1, 4)
Astfel, prin câteva modificări ale stilului de viață, ați putea să aveți grijă de sănătatea voastră, prevenind astfel și un început de cataractă.
Multe boli ce afectează nivelul de trai al individului, au la bază un substrat ce ține de modul de a trăi al fiecăruia, excepție făcând acei factori ce nu pot fi controlați, precum cei genetici. (4)
Se consideră faptul că dieta poate juca un rol important în evoluția cataractei. Astfel, studiile efectuate au arătat că consumul de alimente bogate în vitamina C și E, precum luteină și zeaxantină, pot reduce riscul de apariție a cataractei sau progresia. (4)
Vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic, este un antioxidant ce se găsește în concentrații mari la nivelul umorii apoase ale ochiului. Studiile consideră un aport de aproximativ 300 mg pe zi, este asociată cu o scădere a riscului de dezvoltare a cataractei. (4)
Alimente bogate în vitamina C:
- Ardei gras
- Citrice
- Kale
- Brocoli
- Guava
Vitamina E
Vitamina E este un antioxidant liposolubil ce poate oferi protecție ochilor împotriva radicalilor liberi. Astfel, puteți consuma vitamina E din următoarele alimente:
- Nuci
- Arahide
- Seminte de floarea soarelui
- Uleiuri vegetale
- Legume cu frunze verzi (4)
Luteina si zeaxantina
Acești doi compuși sunt cunoscuți pentru efectul lor de protejare a ochiului față de razele UV ale soarelui. Sunt asociați ca protejând ochii de diverse boli cronice, precum:
- Cataractă
- Degenerescență maculară legată de vârstă (AMD)
- Dezlipire de retină
- Retinopatie diabetică
- Uveită (4)
Potrivit cercetărilor, consumul a 6-20 mg de luteină și zeaxantină zilnic, pot reduce semnificativ riscul de afecțiuni oculare. (4)
Alimente bogate în luteină și zeexantină:
- Spanac
- Pătrunjel
- Fistic
- Mazăre
- Gălbenușuri de ou
- Porumb dulce
- Struguri roșii
Renunțați la fumat
Fumatul are multiple efecte nocive asupra organismului, afectând inclusiv globul ocular, prin intermediul radicalilor liberi din ochi. Radicalii superoxid și hidroxil pot afecta lipidele și proteinele existente la nivelul ochiului, ducând la formarea de depozite pe suprafața cristalinului, sub forma de opacități (albire treptată a ochiului). (4)
Astfel, se recomandă renunțarea la fumat pentru prevenirea a multor boli, chiar și cataracta.
Purtați ochelari de soare
Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu de modă, au astfel și efecte de protejare a sănătății. Expunerea prelungită la razele UV dăunătoare ale soarelui poate favoriza cataracta prin distrugerea proteinelor de la nivelul cristalinului. (4)
Dr. Jain susține că razele ultraviolete ale soarelui pot afecta vederea chiar și la pacienții tineri. (5)
Tratați diabetul și mențineți un nivel al glicemiei în limite normale
Persoanele care suferă de diabet zaharat de cel puțin 5 ani, pot fi predispuse la diverse complicații ale diabetului. Aceste complicații apar de regulă în cazul unui diabet decompensat, în care nivelul glicemiei depășește limitele optime.
Menținerea glicemiei este extrem de importantă pentru a nu dezvolta complicațiile diabetului. Cel mai frecvent, pacienții pot dezvolta retinopatia diabetică cu evoluție către distorsionarea acuității vizuale și cataractă. (4)
Evitați pe cât se poate medicamentele cu corticosteroizi
Studiile efectuate au demonstrat faptul că consumul pe termen lung al corticoterapiei, precum prednison, prednisolon sau alți steroizi orali, sunt asociați cu o creștere a riscului de cataractă.
Chiar dacă medicul v-a prescris să luați aceste medicamente pentru bolile asociate pe care le aveți, nu este un motiv de panică deoarece, medicul cântărește riscurile, beneficiile si dozele de medicament pe care vi le prescrie. (4)
Limitați consumul de alcool
Studiile au arătat că consumul excesiv de alcool poate dăuna chiar și în privința vederii. Astfel, printr-un consum crescut, acesta va stimula formarea unui proces inflamator cu formarea de radicali liberi la nivelul globului ocular. (4)
Alcoolul are efect deshidratant asupra organismului, lucru ce poate avea un impact și asupra proteinelor componente ale cristalinului. Nu este necesară o reducere drastică a consumului de alcool, dar este importanți să vă limitați numărul de pahare pe zi la doar unul singur. (4)
Studiile au demonstrat faptul că consumul de alcool mai mult decât este recomandat, poate crește riscul de cataractă cu până la 11%. (4)
Efectuați regulat un consult oftalmologic
Pe măsura îmbătrânirii, este recomandat să efectuați mai des un consult oftalmologic pentru a putea decela din timp orice modificare oculară survenită. (4)
Astfel, specialiștii recomandă:
- un consult oftalmologic la fiecare doi până la patru ani, pentru persoanele cu vârstă cuprinsă între 40 și 64 de ani
- un consult oftalmologic la cel mult 2 ani, pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani. (4)
Nu neglijați alte boli asociate pe care le aveți
Printre cele mai serioase boli care vă pot afecta sănătatea și vederea în timp, netratate, sunt:
- Diabetul zaharat
- Hipertensiunea arterială (4, 6)
Astfel, asigurați-vă că luați medicația prescrisă și că nu vă neglijați sănătatea, deoarece aceastea pot da simptome și la nivelul altor organe, chiar resimțite și la nivel ocular. Obișnuiți să vă măsurați tensiunea arterială și pulsul pentru a știi că medicația este cea potrivită pentru voi. (4, 6)
Cel mai adesea o tensiune arterială optimă nu ar trebui să depășească 130 pentru sistolică și 90 pentru diastolică. Se acceptă și valori de 140 ale sistolicii, dar este deja la limita superioară a intervalului optim. (6)
Recomandări
Scăderea acuității vizuale pe măsura înaintării în vârstă este ceva normal, deoarece organismul îmbătrânește. Astfel puteți preveni dezvoltarea cataractei prin simpla alegere de schimbare a stilului de viață. Toți acești factori cumulați conduc în timp la modificări ireversibile pentru organism, precum pierderea vederii în timp.
De asemenea, pe lângă modificări ale stilului de viață, este important să vă tratați bolile de care mai suferiți, mai ales dacă suferiți de hipertensiune arterială, diabet sau boală de rinichi, deoarece acestea, decompensate, se pot manifesta în timp și asupra ochiului.
2. Cataractă congenitală: tipuri, cauze și tratamente, link: https://www.allaboutvision.com/conditions/congenital-cataracts.htm
3. Ce este sindromul TORCH?, link: https://www.webmd.com/children/what-is-torch-syndrome
4. Pot preveni cataracta în mod natural?, link: https://www.optometrists.org/general-practice-optometry/guide-to-eye-conditions/guide-to-cataracts/can-i-prevent-cataracts-naturally/
5. 4 moduri de a preveni cataracta la orice vârstă, link: https://www.vsp.com/eyewear-wellness/eye-health/cataracts-prevention
6. 6 modalități comune de a vă reduce riscul de cataractă, link: https://www.everydayhealth.com/cataracts/prevention/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dupa operatia de cataracta vede o puzderie de puncte negre
- Picaturi pentru cataracta????
- Catarcta
- Operatie de cataracta
- Ințepături după operatia de cataractă
- In urma operatiei de cataracta: vad o lumina palpaitoare
- Pot fi afectati ochii din cauza unei raceli foarte puternice?
- Intrebare cataractă traumatica, leucom corneean
- Cataracta la ochi miopic