Lovitura la ochi - leziuni posibile, când mergem la medic și când (și cum) ne tratăm singuri

©

Autor:

Lovitura la ochi - leziuni posibile, când mergem la medic și când (și cum) ne tratăm singuri

Traumatismele sau loviturile la nivelul ochilor reprezintă experiențe în general dureroase, care pot avea consecințe grave asupra sănătății oculare sau chiar asupra sănătății generale. În cazurile grave, loviturile în zona ochilor pot determina fracturi osoase sau leziuni ale structurilor din jurul ochilor, cum ar fi mușchii, nervii sau vasele de sânge. Astfel de traumatisme pot afecta vederea, pot provoca deformări vizibile ale feței și pot necesita intervenții medicale urgente. Pentru a minimiza riscurile și a accelera procesul de vindecare, este important ca orice lovitură în zona ochilor însoțită de simptome precum sângerare abundentă, probleme de vedere sau durere intensă, să fie evaluată de către un medic. (1, 2, 3)

Cauze și factori de risc

O lovitură la ochi poate provoca un disconfort major și poate necesita atenție medicală imediată. Ochii sunt organe delicate și sensibile, iar atunci când sunt supuși unei traume sau leziuni, pot să apară numeroase consecințe neplăcute. Lovitura la ochi poate fi rezultatul unui accident neașteptat, a unui incident sportiv sau poate fi cauzată de alte afecțiuni oculare.

Există mai multe cauze posibile pentru o lovitură la ochi. Unul dintre cele mai evidente motive este un traumatism fizic direct. O lovitură puternică, cum ar fi un pumn sau un obiect contondent (ale cărui lovituri provoacă contuzii fără a tăia sau a sângera), poate produce leziuni semnificative la nivelul ochiului sau poate duce la vânătăi, umflături, sângerări și chiar fracturi osoase la nivelul orbitei oculare.

Pe lângă traumatismele fizice, corpuri străine care intră în ochi pot provoca și ele o senzație de disconfort. De exemplu, dacă un deget, un fir de păr sau particulele de praf pătrund în ochi, poate fi iritată suprafața ochiului, ceea ce determină apariția unei senzații de arsură. (1, 3, 7)

Semne și simptome

O lovitură la ochi poate determina leziuni care pot varia în severitate și pot avea consecințe diferite. Leziunile comune asociate cu o lovitură la ochi includ:

  • hematomul subconjunctival (în urma unei lovituri puternice, vasele de sânge delicate din conjunctiva, stratul subțire de țesut care acoperă partea albă a ochiului, se pot rupe, provocând apariția unui hematom subconjunctival, ce se manifestă prin apariția unei pete roșii sau violete pe ochi);
  • edemul palpebral (lovitura la ochi poate provoca umflarea pleoapelor, ceea ce face dificilă deschiderea ochiului);
  • hematomul periorbital (o lovitură mai puternică poate cauza sângerare în țesuturile din jurul ochiului, ceea ce determină apariția unui hematom periorbital);
  • fractura orbitală (poate să se producă atunci când forța impactului este suficient de mare încât să cauzeze fisurarea sau ruptura osului orbital, ceea ce poate duce la durere intensă, deformare vizibilă și chiar pierderea vederii).


Pe lângă fracturile osoase, loviturile la nivelul ochilor pot provoca și alte leziuni grave, cum ar fi sângerări în interiorul ochiului (hemoragii intraoculare), leziuni ale retinei sau ale corneei, dislocări de cristalin sau glaucom traumatic, condiții care pot pune în pericol vederea și care necesită evaluare și tratament medical prompt. (1, 3, 4)

Când să mergem la medic?

De obicei, este recomandat să se solicite asistență medicală în următoarele situații:

  • dacă vederea este afectată;
  • dacă durerea este intensă și persistă după o lovitură la ochi;
  • dacă apar umflături severe sau deformări ale formei faciale;
  • dacă există sângerare excesivă în jurul ochiului;
  • dacă apar simptome asociate (cum ar fi amețeli, greață sau vărsături). (1, 5)


Tratamentul la domiciliu

În cazul în care simptomele sunt mai puțin severe și nu există semne evidente de leziuni grave, se pot aplica măsuri de prim ajutor acasă, pentru a reduce disconfortul și a accelera procesul de vindecare. Câteva sfaturi pentru tratarea loviturilor minore la nivelul ochilor:

  • aplicarea unei comprese reci (un pachet de gheață învelit într-un prosop subțire aplicat pe zona afectată timp de 15-20 de minute la fiecare 1-2 ore în primele 48 de ore va ajuta la reducerea umflăturii și a durerii);
  • evitarea activităților solicitante (se recomandă limitarea activităților care pot pune presiune sau stres asupra ochilor loviți, inclusiv cititului prelungit sau utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice care necesită concentrare vizuală);
  • odihnă oculară adecvată (este recomandată odihna timp de câteva minute la intervale regulate de timp);
  • administrarea analgezicelor (dacă există disconfort sau durere, pot fi administrate analgezice de vânzare liberă, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, conform indicațiilor și dozei recomandate). (1, 6, 7)


Concluzie

Lovitura la ochi poate cauza o varietate de leziuni, de la hematoame subconjunctivale până la fracturi orbitale. În cazurile severe sau în prezența unor simptome alarmante, este important să se solicite imediat asistență medicală. Cu toate acestea, în cazurile ușoare sau moderate, tratamentul la domiciliu poate fi eficient pentru a reduce disconfortul și a accelera vindecarea. Este esențial să se acorde atenție simptomelor și să se acționeze în consecință, pentru a proteja sănătatea ochilor. (1, 2, 5)


Data actualizare: 22-05-2023 | creare: 22-05-2023 | Vizite: 12054
Bibliografie
(1) Eye Injuries, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16988-eye-injuries
(2) Eye injuries, link: https://icrcat.com/en/eye-health/eye-injuries/
(3) Eye Injuries: Blow to the Eye, link: https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=sig57226
(4) Periorbital Ecchymosis and Subconjunctival Hemorrhage following Ear Surgery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3806237
(5) Blow to the eye: what to do, complications and prevention, link: https://areaoftalmologica.com/en/blog/health-ocular/blow-to-the-eye
(6) Home Remedies for Simple Eye Problems, link: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/home-remedies
(7) Eye injuries, link: https://www.nhs.uk/conditions/eye-injuries
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum