Aproximativ 80% dintre divorțuri implică o asimetrie de putere: înstrăinarea părintească și controlul coercitiv al abuzului, printre cauze

©

Autor:

Aproximativ 80% dintre divorțuri implică o asimetrie de putere: înstrăinarea părintească și controlul coercitiv al abuzului, printre cauze
Comportamentele alienante ale părinților, ce presupun încercarea unuia dintre părinți de a-l întoarce fără temei pe copil împotriva celuilalt părinte, de obicei în timpul unui divorț, duc la înstrăinarea părintească, în care un copil se întoarce împotriva unui părinte din motive nedrepte sau neadevărate. O nouă cercetare atrage atenția asupra necesității tratării în mod similar în cadrul procedurilor judiciare de familie a comportamentelor alienante ale părinților și a controlul coercitiv al abuzului.
Un nou studiu, realizat de Jennifer Harman, profesor asociat la Universitatea de Stat din Colorado, și colegii săi, publicat în revista Personal Relationships, este primul care aplică teoria interdependenței de lungă durată dinamicii puterii în familiile afectate de înstrăinarea părintească. Teoria interdependenței este o abordare a categorisirii relațiilor interumane, ce se concentrează pe modul în care rezultatele fiecărei persoane depind de acțiunile altora, definind cum și de ce oamenii fac anumite alegeri în cadrul relațiilor și modul în care dependențele de ceilalți pot crea dezechilibre de putere în relații.

Studiul s-a bazat pe interviuri detaliate cu 50 de tați și 29 de mame care fuseseră separate de copiii lor. Majoritatea acestor familii au prezentat asimetrii la putere între părinți, subliniind argumentul că înstrăinarea părintească și controlul coercitiv al abuzului sunt similare și ar trebui să fie tratate în mod similar în cadrul procedurilor judiciare de familie. „Descoperirile noastre arată că comportamentele alienante ale părinților seamănă mai mult cu controlul coercitiv al violenței decât alte tipuri mai comune de abuz, cum ar fi violența situațională de cuplu”, a spus Harman.

Aproximativ 80% din situațiile studiate au implicat asimetrii de putere. Cercetătorii au descoperit că asimetriile de putere au fost cele mai răspândite atunci când părintele abuzator a avut custodia primară sau unică a copiilor. Studiul arată, de asemenea, că separarea părinților este în mare parte neutră din punct de vedere al genului. Atât tații, cât și mamele o fac cam la aceleași rate, deși folosesc tactici diferite.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-09-2021 | creare: 20-09-2021 | Vizite: 434
Bibliografie
Parental alienation, partner abuse: Two sides of same coin, says social psychologist, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210916114558.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum