Care sunt valorile normale pentru colesterol dacă am diabet?
Controlul presiunii arteriale È™i al fracÈ›iilor lipidice, în mod particular al LDL-colesterolului, alături de glicemie sunt componente esenÈ›iale în prevenÈ›ia complicaÈ›iilor la pacienÈ›ii cu diabet zaharat.
Află din articol care sunt valorile normale pentru colesterolul total și fracțiile de colesterol relevante pentru prevenția primară și secundară a bolilor cardiovasculare aterosclerotice la persoanele care suferă de diabet.
Colesterolul total
În funcÈ›ie de valoarea colesterolului total se vor recomanda strategii pentru normalizarea profilului lipidic, până la atingerea È›intei terapeutice situată sub 200 mg/dL.LDL-colesterolul
Între LDL-colesterol È™i riscul cardiovascular, la pacienÈ›ii cu diabet în special, a fost stabilită o asociere foarte puternică, scăderea valorilor plasmatice ale LDL-colesterolului determinând o reducere proporÈ›ională a evenimentelor cardiovasculare. Astfel, controlul dislipidemiei constituie o prioritate în managementul pacienÈ›ilor cu diabet zaharat.Recomandările actuale privind reducerea LDL-colesterolului în vederea regresiei procesului aterosclerotic È™i al reducerii riscului cardiovascular la pacienÈ›ii cu diabet sunt după cum urmează:
La pacienții cu risc cardiovascular extrem [boală aterosclerotică cardiovasculară progresivă, inclusiv angină pectorală instabilă, la valori ale LDL-colesterolului sub 70 mg/dL, și care asociază și alți factori de risc majori] se urmărește reducerea LDL-colesterolului sub 55 mg/dL. (1) |
La pacienÈ›ii cu risc cardiovascular foarte înalt se urmăreÈ™te reducerea LDL-colesterolului < 70 mg/dL sau diminuarea cu cel puÈ›in 50% dacă valorile bazale sunt între 70 È™i 135 mg/dL. |
La pacienÈ›ii cu risc cardiovascular înalt se urmăreÈ™te reducerea LDL-colesterolului < 100 mg/dL sau diminuarea cu cel puÈ›in 50% dacă valorile bazale sunt între 100 È™i 200 mg/dL. |
La pacienții fără factori de risc independenți care urmează tratament cu statine țintele terapeutice situate sub valoarea de 115 mg/dL sunt considerate rezonabile. (2), (3) |
Recomandările privind managementul lipidelor sunt stratificate în funcÈ›ie de severitatea riscului de boală cardiovasculară aterosclerotică la pacienÈ›ii cu istoric medical de boli cardiovasculare, accident cerebrovascular È™i/sau boală arterială periferică, respectiv la cei fără patologii aterosclerotice declarate, dar cu valori ale LDL colesterolului între 70-189 mg/dL [risc foarte înalt]. (4)
Printre factorii de risc independenÈ›i MAJORI pentru boli cardiovasculare aterosclerotice pe lângă valorile crescute ale LDL-colesterolului se numără:
- vârsta înaintată
- valori crescute ale colesterolului total
- valori crescute ale non-HDL colesterolului
- consumul de tutun
- hipertensiunea arterială [valorile presiunii arteriale ≥140/90 mm Hg sau tratament antihipertensiv]
- valori scăzute ale HDL-colesterolului [ HDL-colesterol <40 mg/dL ]
- la bărbaÈ›i, istoric familial de boli coronariene premature la rude de gradul I înainte de 55 ani
- la femei, istoric familial de boli coronariene premature la rude de gradul I înainte de 65 ani
- boală cronică renală stadiul 3/4
- calcificări la nivelul arterelor coronariene la bărbaÈ›i ≥45
- calcificări la nivelul arterelor coronariene la femei ≥55. (1)
Factorii ADIÈšIONALI de risc pentru boli cardiovasculare aterosclerotice sunt:
- obezitatea [obezitatea abdominală în particular]
- istoricul familial de hiperlipidemie
- valori crescute ale LDL-colesterolului cu particule mici și dense
- valori crescute ale Apo B plasmatic
- hipertrigliceridemie a jeun/post-prandială
- sindromul ovarului polichistic
- triada dislipidemică [hipertrigliceridemie, HDL-colesterol scăzut, valori crescute ale LDL-colesterolului cu particule mici și dense]. (1)
Printre factorii de risc mai puțin tradiționali, dar care contribuie semnificativ la creșterea riscului de boli cardiovasculare aterosclerotice se numără:
- valori crescute ale lipoproteinei A
- status hipercoagulant
- valori crescute ale markerilor de inflamație
- valori crescute ale homocisteinei
- valori crescute ale acidului uric. (1)
Află din articol cum îÈ›i poÈ›i aprecia riscul cardiovascular.
HDL-colesterol
În cazurile izolate de dislipidemie cu valori scăzute ale HDL-colesterolului, dar cu valori normale pentru pacientul cu diabet ale LDL-colesterolului È™i ale trigliceridelor plasmatice, se recomandă optimizarea stilului de viață È™i la nevoie intervenÈ›ia farmacologică în vederea normalizării HDL-colesterolului la valori > 40 mg/dL.Trigliceridele
Reducerea LDL-colesterolului constituie principalul obiectiv al modificării terapeutice a stilului de viață È™i al terapiei farmacologice atunci când valorile trigliceridelor plasmatice nu depășesc 400 mg/dL.În funcÈ›ie de valoarea trigliceridelor se vor recomanda strategii pentru normalizarea profilului lipidic, până la atingerea È›intei terapeutice situată sub 150 mg/dL.
Apolipoproteina B (Apo B)
Trebuie avut în vedere faptul că LDL-colesterolul nu este singurul predictor al evenimentelor cardiovasculare È™i al progresiei bolii aterosclerotice. De asemenea, nu este singurul factor cauzal al aterosclerozei, ci doar unul dintre mulÈ›ii factori care trebuie controlaÈ›i È™i atent monitorizaÈ›i.Apolipoproteina B plasmatică apreciază numărul total de particule aterogene din plasmă È™i are valoare estimativă superioară LDL-colesterolului în ceea ce priveÈ™te riscul cardiovascular asociat dislipidemiilor È™i evaluarea eficienÈ›ei terapiei farmacologice cu afenÈ›i pentru scăderea LDL-colesterolului.
Deoarece Apo B se corelează mai bine cu severitatea È™i extinderea afectării cardiovasculare, È›intele terapeutice în vederea normalizării valorilor apolipoproteinei B la pacienÈ›ii cu diabet È™i risc cardiovascular înalt È™i foarte înalt sunt 90 mg/dL, respectiv 80 mg dL. (1), (5)
Strategii pentru controlul dislipidemiei
Medicamente recomandate pentru managementul dislipidemiei
Statinele. Terapia cu statine este recomandată ca primă linie de tratament pentru atingerea È›intelor terapeutice ale LDL-colesterolului. Potrivit datelor rezultate în urma trial-urilor clinice, creÈ™terile uÈ™oare ale glicemiei aociate terapiei cu statine nu depășesc beneficiile tratamentului cu statine la pacienÈ›ii cu diabet în vederea reducerii riscului de boli cardiovasculare aterosclerotice. (1), (6)FibraÈ›ii. FibraÈ›ii se recomandă pentru tratarea hipertrigliceridemiei severe – valori ale trigliceridelor plasmatice > 500 mg/dL. De asemenea, pot fi utilizaÈ›i pentru prevenÈ›ia primară È™i secundară a bolilor cardiovasculare aterosclerotice atunci când valorile trigliceridelor depășesc 200 mg/dL È™i cele ale HDL-colesterolului sunt mai mici de 40 mg/dL. (1)
Acizii graÈ™i Omega-3. Prescrierea a 2 până la 4 g/zi de acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i Omega-3 ar putea fi luată în considerarea ca adjuvant în terapia hipertrigliceridemiei severe. FDA (U.S. Food and Drug Administration) nu a aprobat însă utilizarea suplimentelor dieteice cu acizi graÈ™i Omega-3 pentru tratamentul hipertrigliceridemiei. (1)
Suplimentele cu acizi grași Omega-3 și reducerea riscului cardiovascular
Niacina.Terapia cu niacină este adjuvantă la pacienții ce beneficiază de tratament intensiv cu statine pentru a obține un control mi eficient al valorilor LDL-colesterolului. (1)
Blocanții acizilor biliari. Sechestranții acizilor biliari ar putea fi folosiți pentru reducerea LDL-colesterolului și a apolipoproteinei B. De asemenea, poate contribui la creșterea HDL-colesterolului, dar șia ttrigliceridelor. (1)
Inhibitori ai absorbÈ›iei colesterolului. Ezetimib poate fi utilizat în monoterapie pentru reducerea LDL-colesterolului È™i a Apo B, în special la pacienÈ›ii care nu tolerează terapia cu statine sau poate fi folosit în asociere cu statinele pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare aterosclerotice. (1), (6)
Inhibitorii de PCSK9. Asocierea statinelor cu inhibitorii de PCSK9 ar putea fi benefică la pacienții cu hipercolesterolemie familială sau la cei care nu răspund la tratamentul convențional, respectiv nu tolerează dozele terapeutice eficiente de statine. (1), (6)
CitiÈ›i mai multe despre dislipidemie È™i tratamentul indicat în articol.
Terapia pentru modificarea stilului de viață: nutriție, control ponderal și mișcare
Strategiile pentru optimizarea stilului de viață se asociază terapiei farmacologice hipolipemiante indiferent de nivelul de risc cardiovascular. Aceasta vizează:- scăderea în greutate unde este cazul, realizată progresiv aplicând principii de alimenÈ›ie sănătoasă restricÈ›iei calorice,
- reducerea aportului de grăsimi saturate, a grăsimilor trans și a excesului de colesterol alimentar,
- creșterea aportului dietetic de acizi grași polinesaturați Omega-3,
- creșterea aportului de fibre solubile din dietă și a stabolilor/sterolilor din plante,
- creșterea gradului de activitate fizică zilnică,
- întreruperea fumatului,
- controlul presiunii arteriale și monitorizarea constantă a glicemiei. (6)
Recomandările nutriÈ›ionale trebuie individualizate în funcÈ›ie de particularitățile biologice ale fiecărui pacient (vârstă, status nutriÈ›ional È™i ponderal etc.), tipul de diabet, tratamentul farmacologic indicat, profil lipidic È™i alte condiÈ›ii medicale, respectictiv complicaÈ›ii ale diabetului.
Data actualizare: 03-05-2019 | creare: 22-03-2018 | Vizite: 6553
Bibliografie
(1) American Association of Clinical Endocrinologists and American College of Endocrinology Guidelines for Management of Dyslipidemia and Prevention of Cardiovascular Disease, link: https://www.aace.com/files/lipid-guidelines.pdf(2) 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice, link: https://goo.gl/z4Mah1
(3) Lipid Algorithm For Type 1 and Type 2 Diabetes Mellitus in Adults, link: https://www.dshs.texas.gov/diabetes/PDF/algorithms2/11LipidAlg.pdf
(4) ASCVD (Atherosclerotic Cardiovascular Disease) 2013 Risk Calculator from AHA/ACC, link: https://www.mdcalc.com/ascvd-atherosclerotic-cardiovascular-disease-2013-risk-calculator-aha-acc
(5) Apo B versus cholesterol in estimatig cardiovascular risk and in guiding therapy: report of the thirty-person/ten-country panel, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1365-2796.2006.01616.x
(6) American Diabetes Association Standards of Medical Care in Diabetes - 2018, link: care.diabetesjournals.org/content/diacare/suppl/2017/12/08/41.Supplement_1.DC1/DC_41_S1_Combined.pdf
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de ouă creşte colesterolul? (concluziile studiilor)
- Diabetul netratat sau necontrolat bine terapeutic - riscuri și evoluție pe termen lung
- Detalii neștiute despre neuropatia diabetică. Cum apare și cum se manifestă. Întrebări frecvente și răspunsuri
- Cum variază glicemia în cazul unui tratament antidiabetic eficient? Care sunt obiectivele tratamentului?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Diabetul zaharat
- Hipercolesterolemie familiala
- Hipercolesterolemia poligenica
- Hipertrigliceridemie
- Cetoacidoza diabetica
- Gastropareza diabetica
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Nefropatia diabetica
- Disfunctia sexuala asociata diabetului zaharat
- Colesteroloza veziculei biliare (vezicula fragă)
- Despre colesterol, cu dragoste
- Colesterolul și bolile cardiovasculare
- Regim diabet
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Colesterolul
- Grăsimile dăunătoare sănătății
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
- Diabet zaharat
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Colesterol marit - metode, suplimente alimentare
- Diabet tip 2
- Colesterol total fotometric - 245
- Interpretare rezultate aantiHBc reactiv?
- De ce nu-mi scade colesterolul?
- Analize sange
- Părere va rog colesterol. Rog răspuns! :<
- Rugaminte interpretare analize colesterol
- Colesterol hdl scazut
- Explicatii analize medicale