Care sunt factorii ce influențează sistemul imun, respectiv ne fac mai susceptibili la boli imune?

Care sunt factorii ce influențează sistemul imun, respectiv ne fac mai susceptibili la boli imune?

©

Autor:

Care sunt factorii ce influențează sistemul imun, respectiv ne fac mai susceptibili la boli imune?
De ce răspundem diferit la infecÈ›ii sau vaccinuri? De ce unele persoane sunt alergice la polen, dar restul nu? De ce eu? Sunt întrebări care nu È™i-au găsit încă răspunsul în ciuda progreselor È™tiinÈ›ifice uimitoare ale biologiei È™i medicinei.

Imunologie este ramura È™tiinÈ›ei care se concentrează pe descifrarea sistemului imun, respectiv a mecanismelor moleculare care controlează răspunsul fiziologic al organismului la infecÈ›ii È™i alte condiÈ›ii mediate imun. DeÈ™i mecanismele – cele cunoscute la momentul actual – par a fi aceleaÈ™i pentru toÈ›i din punct de vedere biologic, în realitate răspunsul imun individual È™i suscebilitatea pentru anumite boli sunt puternic personalizate de numeroÈ™i factori precum vârsta, sexul, afecÈ›iunile infecÈ›ioase din istoricul medical, iar nu în cele din urmă particularitățile genetice.

În vederea stabilirii acestor facori 30 de cercetători din cadrul Institutul Pasteur È™i-au unit forÈ›ele pentru a descrie variaÈ›iile imune identificate la 1000 de francezi – 500 bărbaÈ›i È™i 500 femei cu vârste cuprinse între 20 È™i 69 ani – de la care au fost colectate mostre de sânge, ADN, ale florei microbiene nazale È™i intestinale, respectiv date cu privire la istoricul medical È™i vaccinurile administrate.

Rezultatele au fost publicate în jurnalele È™tiinÈ›ifice Proceedings of the National Academy of Sciences (2017) È™i Nature Immunology (2018).

VariaÈ›ii imune în funcÈ›ie de vârstă È™i sex

Utilizând mostrele prelevate de la cei 1000 de participanÈ›i la studiu, cercetărorii au analizat compoziÈ›ia elementelor din sânge în urma expunerii la diverse virusuri, bacterii È™i fungi, respectiv caracteristicile moleculare ale leucocitelor care se împart în mai multe subtipuri: neutrofile, bazofile È™i eozinofile, respectiv limfocite È™i monocite.

Astfel s-a constat faptul că numeroase variaÈ›ii imune între indivizi sunt atribuite diferenÈ›elor în funcÈ›ie de sex È™i vârstă.

Expunerea la factorii ambientali – fumat, anmiÈ›i patogeni din mediu precum virusul citomegalic (CMV) – pot afecta de asemenea compoziÈ›ia celulelor implicate în răspunsul imun. Acest lucru ar putea explica de ce persoanele care fumează È™i cele cu antecedente de infecÈ›ii cu CMV sunt mai predispuse la afecÈ›iuni infecÈ›ioase.

Riscul de patologii imune în funcÈ›ie de variaÈ›iile genetice

În cadrul studiului au fost identificate sute de variaÈ›ii genetice ce joacă un rol cheie în inducerea răspunsul imun, unele dintre ele asociate riscului genetic de a dezvolta diabet tip 1, alergie la polen, lupus eritematos etc. Însă, nu este pe deplin înÈ›eleasă contribuÈ›ia factorilor genetici È™i ponderea lor în declanÈ™area sau nu a afecÈ›iunilor imune, completează Dr. Lluis Quintana-Murci, investigatorul principal al studiului.

Cercetătorii urmează să determine dacă flora intestinală și cea nazală, respectiv modificările epigenetice (alterarea temporară la nivelul ADN-ului sub influența factorilor de mediu) contribuie la variațiile imune.

Autorii consideră că identificare factorilor de risc ce modulează răspunsul imun prin intermediul acestui studiu va pava calea către medicina de precizie în vederea diagnostirării È™i managementul bolilor infecÈ›ioase È™i a afecÈ›iunilor autoimune.

Sursa: Neuroscience News

Data actualizare: 05-03-2018 | creare: 05-03-2018 | Vizite: 1524
Bibliografie
The Factors that Most Affect Our Immune System, link: https://neurosciencenews.com/immune-system-activation-8578/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cancerul È™i sistemul imunitar
  • Imunostimulente de origine naturală
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar È™i dezvoltarea neuronilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum