Care sunt beneficiile promovate de somnul profund în rândul populației vârstnice?
Autor: Teodorescu Mihai
Somnul profund poate proteja împotriva pierderii memoriei la adulÈ›ii în vârstă È™i poate creÈ™te rezistenÈ›a împotriva proteinelor beta-amiloid, care sunt legate de demență È™i pierderea memoriei, potrivit concluziilor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley. Studiul, publicat în jurnalul BMC Medicine, face parte dintr-un corp amplu de lucrări care vizează găsirea unui remediu pentru boala Alzheimer È™i prevenirea acesteia în totalitate.
Pentru a testa teoria potrivit căreia somnul profund poate proteja împotriva pierderii memoriei, cercetătorii au recrutat 62 de adulÈ›i în vârstă sănătoÈ™i È™i fără un diagnostic de demență, din cadrul Berkeley Aging Cohort Study (BACS). Început în 1989, BACS a fost conceput pentru a examina modul în care îmbătrânirea afectează funcÈ›ia cognitivă È™i neurofiziologică È™i cum aceste efecte sunt influenÈ›ate de factori de mediu precum educaÈ›ia, ocuparea forÈ›ei de muncă È™i stilul de viață. ParticipanÈ›ii la studiul actual au fost supuÈ™i unui monitorizări a undelor de somn cu ajutorul unui aparat de electroencefalografie (EEG) È™i au fost testaÈ›i cu ajutorul unei tomografii cu emisie de pozitroni (PET) pentru a măsura cantitatea de depozite de beta-amiloid din creierul lor.
După somn, participanÈ›ii au avut de efectuat o sarcină de memorie, care a implicat potrivirea unor fotografii cu feÈ›ele unor persoane cu numerele asociate fiecărei fotografii. Rezultatele au arătat că participanÈ›ii cu cantități mari de depozite de beta-amiloid în creier, care au experimentat niveluri mai ridicate de somn profund, au avut rezultate mai bune la testul de memorie decât cei cu aceeaÈ™i cantitate de depozite, dar care au dormit mai rău.
Rezultatele sugerează că somnul profund poate acÈ›iona ca un „factor de rezervă cognitiv” care poate creÈ™te rezistenÈ›a împotriva beta-amiloidului din creier, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva pierderii memoriei È™i progresului bolii Alzheimer la adulÈ›ii în vârstă. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înÈ›elege mai bine modul în care somnul poate preveni pierderea memoriei È™i progresul bolii Alzheimer.
Somnul profund, cunoscut È™i sub numele de somn cu unde lente non-REM, este una dintre cele patru etape ale somnului È™i este caracterizat de unde cerebrale lente, ritmuri cardiace È™i respiratorii regulate È™i o relaxare profundă a muÈ™chilor. În timpul somnului profund, activitatea cerebrală este redusă la nivelul minim È™i organismul începe procesul de restaurare È™i reparare celulară.
sursa: Science Daily
foto: Graphic by Neil Freese. Unsplash images courtesy Peyman Farmani, Nigel Tadyanehondo, Zoe Gayah Jonker and Yan Berthemy
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Administrarea zilnică a aspirinei la vârstnici a fost asociată cu o mortalitate mai mare
- Activitățile stimulante din punct de vedere cognitiv pot reduce riscul de demență la vârstnici
- Proprietățile cojii boabelor de cafea în terapia antiîmbătrânire
- Biologii au identificat o genă care poate încetini îmbatranirea
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni