Care este rolul lactatelor fermentate în riscul de boli cardiovasculare
©
Autor: Patriche Silvia
Efectele produselor lactate asupra sănătății cardiovasculare continuă să fie dezbătute. Cel mai recent, un studiu realizat în Finlanda a arătat că lactatele fermentate (brânză, chefir, iaurt, smântână) protejează împotriva bolilor de inimă. (1)
Rezultatele, publicate în British Journal of Nutrition au demonstrat că bărbații care consumă produse lactate fermentate au un risc diminuat de malformații cardiace congenitale față de bărbații care nu consumă aceste produse.
Echipa de cercetători a analizat informațiile oferite de 1.982 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 42 și 60 ani care s-au alăturat proiectului între 1984 și 1989. În următorii 20 ani, participanții au raportat 472 cazuri de evenimente cardiovasculare legate de afecțiuni cardiace coronariene. (2)
Pentru a ajunge la rezultate, oamenii de știință au împărțit voluntarii în grupuri. De exemplu, persoanele care consumau regulat lactate fermentate cu un conținut mai mic de 3,5% grăsimi aveau un risc cu până la 27% mai mic de boli coronariene față de grupul care consuma lactate fermentate neregulat. (3)
De asemenea, cercetătorii au observat că cel mai slab produs lactat fermentat era smântâna și că brânza cu un conținut mare de grăsimi nu are un impact asupra riscului de boli coronariene.
Pe de altă parte, același studiu a relevat că persoanele care consumau lactatele ne-fermentate, în special lapte aveau un risc mult mai mare de malformații cardiace congenitale. Mai mult, participanții care consumau în medie 0,9 litri de lapte pe zi erau cei mai expuși la boli cardiovasculare. (1)
Deși nu se știe care sunt mecanismele din spatele acestor efecte, cercetătorii cred că anumiți compuși care se formează în timpul fermentării s-ar putea să aibă un efect de protecție împotriva bolilor cardiovasculare.
Anterior, studiile au arătat o legătură între consumul de lactate și un risc mai mic de obezitate și diabet de tip 2 (un risc cu până la 62% mai mic). Cel mai benefic, potrivit cercetătorilor, este iaurtul. (4, 5, 6)
Sursa: Medical News Today
Rezultatele, publicate în British Journal of Nutrition au demonstrat că bărbații care consumă produse lactate fermentate au un risc diminuat de malformații cardiace congenitale față de bărbații care nu consumă aceste produse.
Echipa de cercetători a analizat informațiile oferite de 1.982 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 42 și 60 ani care s-au alăturat proiectului între 1984 și 1989. În următorii 20 ani, participanții au raportat 472 cazuri de evenimente cardiovasculare legate de afecțiuni cardiace coronariene. (2)
Pentru a ajunge la rezultate, oamenii de știință au împărțit voluntarii în grupuri. De exemplu, persoanele care consumau regulat lactate fermentate cu un conținut mai mic de 3,5% grăsimi aveau un risc cu până la 27% mai mic de boli coronariene față de grupul care consuma lactate fermentate neregulat. (3)
De asemenea, cercetătorii au observat că cel mai slab produs lactat fermentat era smântâna și că brânza cu un conținut mare de grăsimi nu are un impact asupra riscului de boli coronariene.
Pe de altă parte, același studiu a relevat că persoanele care consumau lactatele ne-fermentate, în special lapte aveau un risc mult mai mare de malformații cardiace congenitale. Mai mult, participanții care consumau în medie 0,9 litri de lapte pe zi erau cei mai expuși la boli cardiovasculare. (1)
Deși nu se știe care sunt mecanismele din spatele acestor efecte, cercetătorii cred că anumiți compuși care se formează în timpul fermentării s-ar putea să aibă un efect de protecție împotriva bolilor cardiovasculare.
Anterior, studiile au arătat o legătură între consumul de lactate și un risc mai mic de obezitate și diabet de tip 2 (un risc cu până la 62% mai mic). Cel mai benefic, potrivit cercetătorilor, este iaurtul. (4, 5, 6)
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 28-12-2019 | creare: 14-11-2018 | Vizite: 1133
Bibliografie
1. Can fermented dairy shield you against heart disease? https://www.medicalnewstoday.com/articles/323555.php2. The Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor (KIHD) Study. https://www.uef.fi/web/nutritionepidemiologists/kuopio-ischaemic-heart-disease-risk-factor-study-kihd-1984-
3. Intake of fermented and non-fermented dairy products and risk of incident CHD: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study . https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/intake-of-fermented-and-nonfermented-dairy-products-and-risk-of-incident-chd-the-kuopio-ischaemic-heart-disease-risk-factor-study/C074295265BE9A67E609E22F0820CA4C
4. The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-012-0418-1
5. Trans-palmitoleic acid, metabolic risk factors, and new-onset diabetes in U.S. adults: a cohort study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21173413
6. Yogurt as probiotic carrier food. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095869460100036X
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Beneficiile vitaminei K pentru sănătatea inimii
- Persoanele care suferă de insomnie prezintă riscuri mai ridicate de atac de cord
- Antiinflamatoarele non-steroidiene cresc riscul cardiovascular la pacienții cu osteoartrită
- Noi descoperiri despre colesterol pavează calea unor noi tratamente pentru prevenția infarctului și accidentelor vasculare cerebrale
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?