Un studiu a asociat stresul la vârsta adolescentă cu riscul cardiometabolic la maturitate

©

Autor:

Un studiu a asociat stresul la vârsta adolescentă cu riscul cardiometabolic la maturitate
Cercetările recente publicate în Journal of the American Heart Association au arătat că adulții tineri care au raportat niveluri ridicate de stres de la adolescență până la maturitate sunt mai predispuși să aibă tensiune arterială ridicată, obezitate și alți factori de risc cardiometabolic în comparație cu cei care au raportat mai puțin stres.
Factorii de risc cardiometabolic, care adesea apar împreună, sunt o cauză semnificativă a bolilor cardiovasculare și includ obezitatea, diabetul de tip 2 sau prediabetul, colesterolul ridicat și tensiunea arterială mare.

Cercetătorii au analizat informațiile de sănătate din Southern California Children's Health Study, implicând participanți înscriși inițial ca copii împreună cu părinții lor și urmăriți în adolescență (vârsta medie de 13 ani) și ca adulți tineri (vârsta medie de 24 de ani). Stresul a fost măsurat la fiecare etapă cu ajutorul unui chestionar Perceived Stress Scale.

Participanții au fost categorisiți în patru grupuri pe baza riscului: stres constant ridicat de-a lungul timpului, stres în scădere, stres în creștere și stres constant scăzut. Pentru a evalua riscul cardiometabolic în tinerețe, cercetătorii au folosit măsurători precum grosimea arterei carotide, tensiunea arterială sistolică și diastolică, greutatea, procentul de grăsime corporală și distribuția acesteia, precum și hemoglobina A1c.

Analiza a constatat că stresul constant ridicat de la adolescență până la maturitate a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiometabolice în tinerețe. Persoanele cu niveluri mai ridicate de stres de la adolescență până la maturitate au avut o sănătate vasculară mai proastă, mai multă grăsime corporală totală, mai multă grăsime în jurul abdomenului și un risc mai mare de obezitate comparativ cu cei care s-au simțit mai puțin stresați în timp.

În general, nivelurile mai ridicate de stres perceput au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mare pentru afecțiuni cardiometabolice. De exemplu, adulții care experimentează niveluri mai ridicate de stres au tendința să aibă o sănătate vasculară mai proastă și tensiune arterială sistolică și diastolică mai mare.

Limitarea studiului a fost dimensiunea relativ mică a acestuia. Studiile cu mai mulți participanți ar ajuta la clarificarea rezultatelor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-01-2024 | creare: 19-01-2024 | Vizite: 616
Bibliografie
Study links teenage stress to cardiometabolic risk later in life, link: https://www.news-medical.net/news/20240117/Study-links-teenage-stress-to-cardiometabolic-risk-later-in-life.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  •